ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοντά σε συμβιβασμό κυβέρνηση και δανειστές για το 13 προαπαιτούμενο

11:09 - 21 Δεκ 2015 | Πολιτική
Κοντά σε συμβιβασμό κυβέρνηση και δανειστές για το 13 προαπαιτούμενο
Κοντά σε συμβιβασμό βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου με τους θεσμούς, σχετικά με την εμπλοκή που προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, λόγω διαφωνίας για το 13ο προαπαιτούμενο, το οποίο προβλέπει τη μείωση, κατά 42%, των δαπανών που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ σε κέντρα για διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια όλου του Σαββατοκύριακού, με το υπουργείο Υγείας να διαφωνεί με το μέτρο, καθώς το κόστος θα απορροφηθεί από τις μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες εις βάρος των μικρότερων κέντρων, τα οποία θα υποχρεωθούν να το μετακυλίσουν στους ασφαλισμένους.

Αντιθέτως, προτείνει τη μείωση κατά 22,5% μεσοσταθμικά των τιμών των 51 πιο "κοστοβόρων" για τον ΕΟΠΥΥ εξετάσεων (αυτές αφορούν το 85% της συνολικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις), και κατά 5% οριζόντια μείωση τιμών των υπολοίπων.

Να σημειωθεί ότι για το 2015, ο κλειστός προϋπολογισμός για διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις ανέρχεται στα 302 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις των παρόχων εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 510 εκατ. ευρώ.

Λύση για το ζήτημα αυτό πρέπει να βρεθεί σήμερα, καθώς από αύριο οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες κλείνουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων, άρα πρέπει η εκταμίευση της υποδόσης να εγκριθεί σήμερα.

Η εκκρεμότητα αυτή σχετικά με την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων έμεινε εκτός του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο ψηφίσθηκε την Τρίτη από την Βουλή.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημερώθηκε για την εμπλοκή αυτή στη διαπραγμάτευση ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής και αναμενόταν η επιστροφή του για να συζητηθεί το θέμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.