ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Στουρνάρας: Αμφισβητεί το πόρισμα της Βουλής για τη Siemens

17:41 - 22 Δεκ 2015 | Πολιτική
Γ. Στουρνάρας: Αμφισβητεί το πόρισμα της Βουλής για τη Siemens
Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατέθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, αμφισβητώντας το πόρισμα της Βουλής που έκανε λόγο για ζημία 2 δισ. ευρώ που έχει υποστεί το Δημόσιο από τη Siemens.

Την ορθότητα των χειρισμών του, σε νομικό και οικονομικό επίπεδο, αναφορικά με το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού ελληνικού δημοσίου και Siemens επισήμανε ο κ. Γιαννης Στουρνάρας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι ήταν υποχρεωμένος εκ του νόμου να υπογράψει τον συμβιβασμό που είχε ήδη εγκρίνει η Βουλή – κάτι που αναγνωρίζει πλήρως και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ - επισήμανε ότι και το περιεχόμενο της συμφωνίας ήταν επωφελές για την χώρα μας ενώ αμφισβήτησε το πόρισμα της εξεταστικής που ανέβαζε τις αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου στα 2 δις ευρώ.

«Για να διεκδικούμε δύο δις θα έπρεπε ο τζίρος να είναι 20 δις ευρώ» είπε ο κ. Στουρνάρας ενώ πρόσθεσε ότι το ποσό που έχει καταβάλει ο γερμανικός κολοσσός είναι περίπου συγκρίσιμο με ανάλογα ποσά που έχει καταβάλει σε άλλες χώρες.

Σημείωσε ότι το συνολικό όφελος για την χώρα ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ ενώ εξήγησε ότι οι περισσότερες υποχρεώσεις της εταιρίας έχουν ήδη εκτελεστεί.

«Απομένει η επένδυση των 60 εκατ. ευρώ που πρέπει η κυβέρνηση να μιλήσει με την εταιρία και να προτείνει. Εγώ τότε τους είχα προτείνει επένδυση σε εργοστασιακά λογισμικά».

Ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε πως όταν ήταν υπουργός Οικονομικών παρέλαβε την εκκρεμότητα για υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού που είχε ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή στις 11 Απριλίου 2012.

Όπως είπε, συγκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και η γνώμη του εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ήταν έπρεπε να τον υπογράψει "γιατί η συμφωνία ήταν εμπρόθεσμη". Ανάλογη ήταν η γνώμη του τότε πρόεδρου του ΝΣΚ ο οποίος ρωτήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία, υποστήριξε, ενώ επισήμανε ότι πριν προβεί στο ΝΣΚ είδε τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή.

"Είδα τα νομικά και τα επιχειρήματα και δεν είχα λόγο να αμφισβητήσω την απόφαση της Βουλής για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σωστά λέτε ότι για εμένα εκεί τελείωσε ο ρόλος μου".

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του τμήματος του ΣτΕ για την αίτηση ακύρωσης που έχει υποβληθεί είπε:"Όχι μόνο δικαίωσε τις ενέργειες που έκανα., αλλά έκρινε και ότι δεν είχα άλλη επιλογή από το να την υπογράψω ούτε να την τροποποιήσω".

Τελευταία τροποποίηση στις 17:55 - 22 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.