ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Σημαντική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

22:24 - 22 Δεκ 2015 | Πολιτική
Τσίπρας: Σημαντική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Σημαντική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή ημέρα ψήφισης της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια από την ελληνική Βουλή.

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε στην παρέμβασή του την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία, κάνοντας στη συνέχεια λόγο για «μια σημαντική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Σήμερα αναγνωρίζουμε τη δυνατότητα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, να συμβιώσουν και να πορευτούν τον δικό τους δρόμο στη ζωή, να έχουν ίδια δικαιώματα απέναντι στη ζωή και στο θάνατο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Κλείνει έτσι ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ένας κύκλος ντροπής για το ελληνικό κράτος που οδήγησε ακόμα και σε καταδίκες. Ένας κύκλος αρνήσεων και περιθωριοποίησης», συνέχισε.

Έστω και καθυστερημένα, ανέφερε στην ομιλία του, να συζητήσουμε συγνώμη που όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας στερούνταν δικαιώματα, «κυρίως συμπολίτες που ένιωσαν τη βαρβαρότητα, χάνοντας συντρόφους να μην έχουν το ανθρώπινο δικαίωμα να σταθούν δίπλα στον πόνο, κι αυτό είναι κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια. Ίσως έπρεπε αν γίνει εδώ και μήνες σε ό,τι αφορά τη δική μας κυβέρνηση».

«Ανοίγει ένας νέος κύκλος ισονομίας, αξιοπρέπειας, σεβασμού στη διαφορετικότητα. Είναι μια δέσμευση που πραγματοποιείται ως αυτονόητη δημοκρατική δέσμευση της πολιτείας», συμπλήρωσε.

Κάνοντας λόγο για «ελάχιστους κήρυκες του φόβου και της μισαλλοδοξίας», σημείωσε ότι «η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι έχει αντανακλαστικά, ότι δεν είναι τόσο φοβική και τόσο μίζερη όσο κάποιοι ήθελαν να την παρουσιάζουν. Νομίζω ότι αυτό είναι στο τέλος της ημέρας το μεγάλο κέρδος».

«Σήμερα μπορούμε ως ελληνικό κοινοβούλιο και ως κυβέρνηση να είμαστε περήφανοι. Η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι ταυτίζεται με τις αρχές του κράτους δικαίου, της ισότητας και του σεβασμού της αξιοπρέπειας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας πως «με την ψήφιση αυτού του νόμου θα βελτιώσουμε τις ζωές χιλιάδων πολιτών».

«Έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε. Να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής διάκριση, ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «αυτός ο αγώνας χρειάζεται τη συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων. Για να κερδίζει κάθε μέρα η δημοκρατία όπως κέρδισε σήμερα».

«Ανοίγουμε δρόμους και αυτοί θα δώσουν τη δυνατότητα για δικαίωση αγώνων, αλλά και για νέους αγώνες που θα δικαιωθούν στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στην απόφαση της Βουλής για την Παλαιστίνη, παρατηρώντας: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, ιστορική για τη χώρα μας αλλά και για τη δημοκρατία. Το ψήφισμα για την Παλαιστίνη αποτελεί ιστορικό βήμα και κίνηση αλληλεγγύης αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για την ελευθερία και ανεξαρτησία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διακηρύξει την ανάγκη για διεθνή κινητοποίηση και συνεργασία για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.