ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: «Καμία μείωση στις συντάξεις-Αυτές είναι οι 11 νομοθετικές δράσεις»

14:04 - 23 Δεκ 2015 | Πολιτική
Τσίπρας: «Καμία μείωση στις συντάξεις-Αυτές είναι οι 11 νομοθετικές δράσεις»
Τα σχέδια του Τσίπρα, τα μελομακάρονα και η δέσμευση για τις συντάξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου για το έτος 2015.

Ο πρωθυπουργός, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του πολλάκις, εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις των ελλήνων πολιτών.

Μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία της ομιλίας του:

«Καμία μείωση στις συντάξεις»

«Στο ασφαλιστικό, η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη, δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχόμενη μείωση των κύριων συντάξεων» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2015.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη δέσμευσή της και καταθέτει στη Βουλή την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ανέφερε, δε, ότι είναι το τελευταίο βήμα πριν την «πηγή» της πρώτης αξιολόγησης και της επακόλουθης διαδικασίας αποφάσεων για την αναγκαία απομείωση του χρέους.

Οι έντεκα νομοθετικές δράσεις του α’ εξαμήνου του 2016

Τις έντεκα νομοθετικές δράσεις που θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2016 παρουσίασε ο κ. Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε, το «ενιαίο και συμπαγές κυβερνητικό σχέδιο» για τους επόμενους μήνες περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και συγκρότηση του ΕΣΡ.
  2. Κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου τον Ιανουάριο και μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο μέσα στον επόμενο μήνα, ώστε να λειτουργήσει ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.
  3. Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, με νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και επιλογής προϊσταμένων.
  4. Ψήφιση των ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων και θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας στο πλαίσιο του ΕΣΥ.
  5. Κατάθεση νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
  6. Κατάθεση νομοσχεδίου για την έρευνα.
  7. Κατάθεση νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων έργων. To ν/σ, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, θα περιλαμβάνει τις εξής καινοτομίες: α) ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα για τις αδειοδοτήσεις έργων β) ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης έργων γ) ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης διοδίων ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση.
  8. Κατάθεση νομοσχεδίου για την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων.
  9. Κατάθεση νομοσχεδίου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.
  10. Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.
  11. Κατάθεση του νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη δράση, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα φέρει τον σχετικό νόμο κατά προτεραιότητα προς ψήφιση στη Βουλή τον Γενάρη ώστε «να δώσουμε μία τελευταία ευκαιρία σε όσους στο παρελθόν απέκρυψαν εισοδήματα μεταβιβάζοντάς τα σε τράπεζες του εξωτερικού» να τα αποκαλύψουν. Όπως προειδοποίησε μάλιστα, ο Πρωθυπουργος «αν δεν το κάνουν, έχουμε τρόπους να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν και με το παραπάνω».

«Δεν θα μείνει κανείς στο απυρόβλητο» - Στον εισαγγελέα οι λίστες

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής θα είναι καταιγιστικές και αποκάλυψε ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Ερβέ Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η λίστα αυτή κατατέθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και κατά το νέο έτος. «Όταν ο λαός έχει υποστεί λεηλασια δεν μπορεί κάποιοι να μένουν στο απυρόβλητο», παρατήρησε.

«Θα φάμε μελομακάρονα αλλά θα είμαστε εδώ και θα δουλεύουμε»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης την ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου και βελτίωσης του συντονισμού, τονίζοντας ότι δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις.

«Κάθε υπουργός οφείλει να ιεραρχεί τις προτεραιότητες του και να τις υλοποιεί με συγκεκριμένο και σύντομο χρονοδιάγραμμα», είπε, για να προσθέσει ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου» και ότι «όλοι κρίνονται».

Απευθυνόμενος τέλος προς τους υπουργούς, είπε πως χριστουγεννιάτικες διακοπές δεν υπάρχουν για την κυβέρνηση. «Να φάμε λίγο παραπάνω κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αλλά δεν υπάρχουν χειμερινές διακοπές για την κυβέρνηση. Θα είμαστε εδώ και θα δουλεύουμε», ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:24 - 23 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.