ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ευρώπη αλλάζει, ο Τσίπρας ελπίζει

12:40 - 26 Δεκ 2015 | Πολιτική
Η Ευρώπη αλλάζει, ο Τσίπρας ελπίζει
Ένα διαφορετικό δρόμο έχουν στο μυαλό τους τις τελευταίες ημέρες στο Μαξίμου.

Η πορεία του έχει κατεύθυνση τον ευρωπαϊκό Νότο, λένε, και δείχνει ότι η εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του πως «η Ευρώπη αλλάζει» δεν ήταν μία απλή ελπίδα.

Στον… πυρετό των συναντήσεων

Η συζήτηση δεν είναι θεωρητική καθώς ο πρωθυπουργός σχεδιάζει για μετά τις γιορτές νέο κύκλο συναντήσων με ηγέτες και αξιωματούχους εν όψει ασφαλιστικού, εργασιακού και τελικής ευθείας προς την αξιολόγηση.

Η ήττα των δεξιών Κοέλιο-Ραχόι στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, η «στροφή προς τα αριστερά» του Ματέο Ρέντζι στην Ιταλία και η σταθερή στήριξη που παρέχει στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολαντ μετά την θερινή ελληνική τρικυμία, αποδεικνύουν αυτή την αλλαγή.

Το στοιχείο ωστόσο που αναδεικνύουν ως καθοριστικό είναι ότι οι χώρες του Νότου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) αντιπροσωπεύουν τις τρεις πρώτες οικονομίες της ΕΕ μετά την Γερμανία. Που σημαίνει ότι η απομάκρυνσή τους από την επιρροή του Βερολίνου θα καθορίσει «τη μάχη της Ευρώπης».

Αμέσως μετά τις γιορτές ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει νέο κύκλο κατ΄ιδίαν επαφών με τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους για το ασφαλιστικό, την (μη) παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:34 - 26 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.