ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφαλιστικό: Αύξηση στις εισφορές, ανέγγιχτες οι κύριες συντάξεις

14:46 - 30 Δεκ 2015 | Πολιτική
Ασφαλιστικό: Αύξηση στις εισφορές, ανέγγιχτες οι κύριες συντάξεις
Αύξηση 1,5% στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και καμία μείωση στις κύριες συντάξεις είναι τα βασικά σημεία που περιλαμβάνονται στο τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό.

Στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι πλέον το τελικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό. Ο κ. Κατρούγκαλος παρέδωσε στον πρωθυπουργό όλο το σχέδιο και αυτό που τονίζεται σε κάθε περίπτωση είναι ότι εκτός από το θέμα των κύριων συντάξεων που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές πέφτει και η προστασία των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα για το θέμα των επικουρικών η κυβέρνηση θα προτείνει 4 - 5 σενάρια ισοδυνάμων τα οποία όμως δεν αποκαλύπτουν ακόμα για λόγους διαπραγματευτικούς.

Αναζητούνται 700 εκατ. εν’ όψει διαπραγμάτευσης-Στόχος να μην κοπούν οι κύριες συντάξεις

Διπλή είναι η μάχη για το ασφαλιστικό που θα δώσει η κυβέρνηση με το κουαρτέτο κατά το κολασμένο ενδεκαήμερο από 4 ως 15 Ιανουαρίου.

Η μία αφορά στην εξοικονόμηση των 1,8 δις. ευρώ που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και η άλλη στη συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου κατά την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών η Αθήνα να μπορεί να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση. Βασική προϋπόθεση, είναι να βρεθούν, είτε με αύξηση εσόδων είτε με μείωση δαπανών, περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», από το ποσό αυτό εκτιμάται ότι περίπου 300 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

Τα υπόλοιπα περίπου 400 εκατ. ευρώ, επομένως, πρέπει να βρεθούν από αύξηση εσόδων. Εκεί είναι που εντοπίζεται τώρα ο προβληματισμός, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απόψεις διίστανται, ακόμη και εντός του οικονομικού επιτελείου.

Οι δυο εναλλακτικές εκδοχές είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών ή/και εργαζομένων και η επιβολή ενός τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με υπολογισμούς κυβερνητικών στελεχών, το τέλος ένα τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές θα απέδιδε 700 εκατ. ευρώ, αν επιβαλλόταν σε όλες τις συναλλαγές ανεξαρτήτως ύψους.

Αν έμπαινε πλαφόν 1.000 ευρώ για την επιβολή του τέλους στις συναλλαγές, τα έσοδα θα περιορίζονταν περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ αν εξαιρούνταν οι μεταφορές εντός του τραπεζικού συστήματος, θα κατέβαιναν περίπου στα 300 εκατ. ευρώ. Μετά την επιβολή των capital controls όλα τα παραπάνω μεγέθη υπολογίζεται ότι πρέπει να αναθεωρηθούν σημαντικά προς τα κάτω.

Η εναλλακτική λύση της αύξησης της εισφοράς των εργοδοτών κατά 1% (ή κατά 0,5% των εργοδοτών και 0,5% των εργαζομένων) εκτιμάται ότι μπορεί κι αυτή να εξασφαλίσει τα 400 εκατ. ευρώ που αναζητούνται. Εναλλακτικά εξετάζεται και το σενάριο αύξησης των εισφορών των εργοδοτών κατά 1% και των εργαζομένων κατά 0,5%.

Διασφαλίζονται οι συντάξεις – Η «Κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης όπως σας ενημερώσαμε και νωρίτερα, τίθεται το «κούρεμα» των κύριων συντάξεων καθώς για τις επικουρικές η μείωση φαντάζει δεδομένη.

Όπως όλα δείχνουν, οι επικουρικές θα υποστούν μείωση σε ποσοστό 5% ως 20% (όσες είναι υψηλότερες από 170 ευρώ το μήνα).

  • Για τις επικουρικές η κυβέρνηση θα επιδιώξει να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ούτως ώστε να είναι δυνατή η χρησιμοποίηση των αποθεματικών.
    Το εφάπαξ αναμένεται να μειωθεί κατά 10% και τα μερίσματα 280.000 πολιτικών συνταξιούχων κατά 30%.
    Η νέα σύνταξη θα απαρτίζεται από την εθνική σύνταξη η οποία θα είναι 384 ευρώ και από τη σύνταξη που θα προκύπτει με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, τα πραγματικά και τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης, το ύψος του συντάξιμου μισθού που προκύπτει και το ποσοστό της αναπλήρωσης.
  • Η αναπλήρωση θα γίνεται με βάση μία κλίμακα που θα βαίνει μειούμενη όσο αυξάνεται ο συντάξιμος μισθός.
  • Το ποσοστό της αναπλήρωσης θα ξεκινάει από το 50% για τις υψηλές συντάξεις και θα φτάνει στο 60% με την προσθήκη της εθνικής σύνταξης, ενώ για τις χαμηλές συντάξεις το συνολικό ποσό των δύο συντάξεων θα φτάνει ακόμα και στο 100% όταν η αναλογική σύνταξη είναι πολύ χαμηλή.
  • Θα επαναϋπολογιστούν όλες οι παλιές συντάξεις με βάση το νέο σύστημα γιατί έτσι πιστεύουν ότι δεν θα κηρυχτούν αντισυνταγματικές οι προηγούμενες μειώσεις.
  • Θα δημιουργηθεί ένα υπερταμείο για την κύρια ασφάλιση των εργαζομένων.
  • Θα θεσπιστούν ενιαίες εισφορές στα επίπεδα του ΙΚΑ και θα φτάνουν κοντά στο 20%.
  • Το ποσό της μείωσης που θα προκύπτει από το νέο σύστημα υπολογισμού των κύριων συντάξεων θα καλύπτεται με προσωπική διαφορά για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ για τους νέους συνταξιούχους, μετά την 1 Ιανουαρίου 2016, δεν θα υπάρχει προσωπική διαφορά με αποτέλεσμα η σύνταξη να είναι μικρότερη.
  • Το κουαρτέτο θέλει η εθνική σύνταξη να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ η κυβέρνηση αντιτείνει ότι θα πρέπει να την παίρνουν όλοι οι συνταξιούχοι ύστερα από 15 χρόνια ασφάλισης.

«Μάχη» μέχρις εσχάτων αναμένεται να τεθεί με τους εκπροσώπους της Τρόικα. Το αποτέλεσμα; Ας ελπίσουμε να ξεκινήσει αισιόδοξα το 2016.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:56 - 30 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.