ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Τώρα απορρίπτει μειώσεις και των επικουρικών συντάξεων

21:40 - 30 Δεκ 2015 | Πολιτική
Μαξίμου: Τώρα απορρίπτει μειώσεις και των επικουρικών συντάξεων
Καμία μείωση συντάξεων, είτε κύριων είτε επικουρικών, είναι η θέση που υιοθετεί η κυβέρνηση, ενόψει της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό με τους δανειστές. Παρότι η εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, περιλάμβανε μειώσεις στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την απέρριψε, επιδιώκοντας να μην περιλαμβάνει η ελληνική θέση αφετηρίας καμία πρόταση για μειώσεις.

Συγκεκριμένα, οι αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς προβλέπουν αύξηση των εσόδων προς το ασφαλιστικό σύστημα, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών (1% συνολικά, με το βάρος να επιμερίζεται μισό μισό ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους), ενώ υπάρχει και η σκέψη για την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων.

Η ελληνική πρόταση θα παρουσιαστεί στους δανειστές την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα αρχίσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι τελικά δεν θα αποφευχθούν μειώσεις συντάξεων, καθώς το ποσό που απαιτείται είναι πολύ μεγάλο και φτάνει περί τα 600 με 700 εκατομμύρια ευρώ. αλίδι" θα υπάρξει στις επικουρικές, ενώ ενδέχεται να μην αποφευχθεί και μείωση των υψηλών κύριων συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές απορρίπτουν την αντιπρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρώντάς την αντιαναπτυξιακό μέτρο, με τις διαπραγματεύσεις να αναμένεται να είναι σκληρές..

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.