ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιά «αγκάθια» βλέπουν οι θεσμοί στο σχέδιο για το Ασφαλιστικό

09:55 - 05 Ιαν 2016 | Πολιτική
Ποιά «αγκάθια» βλέπουν οι θεσμοί στο σχέδιο για το Ασφαλιστικό
Ενώ η προετοιμασία για την διαπραγμάτευση σχετικά με την ασφαλιστικη μεταρρύθμιση μπαίνει στην τελική ευθεία, η κυβέρνηση και οι δανειστές ετοιμάζονται άλλη μια φορά για μαραθώνιες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.

Με την αποστολή χτες Δευτέρα του τελικού κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό στους θεσμούς, ξεκινά ένας δύσκολος μήνας για τη διαμόρφωση του τελικού νομοσχεδίου από κοινού με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σημείο τριβής με τους δανειστές είναι η κυβερνητική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ως αντιπρόταση στην μείωση συντάξεων. Την πιο σκληρή στάση κρατά για μια ακόμα φορά το ΔΝΤ, το οποίο ξεκαθαρίζει ότι δεν συζητά λύσεις για το Ασφαλιστικό που λύνουν το πρόβλημα για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια και ζητά λύσεις με ορίζοντα 30 ετών.

Συγκεκριμένα, οι θεσμοί δεν συμφωνούν με την αύξηση κατά 1,5% των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά η Κομισιόν κρατά πιο διαλλακτική στάση σε σχέση με το ΔΝΤ.

Παράλληλα, οι θεσμοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το σχέδιο για επιβολή φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, χωρίς ωστόσο να το απορρίπτουν, ζητώντας βελτιώσεις.

Εν τω μεταξύ, οι δανειστές ζητούν επίσης να συγχωνευτούν 16 Ταμεία σε ένα, όχι μόνον διοικητικά, αλλά και να έχουν την ίδια πολιτική σε εισφορές και απολαβές.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση από την πλευρά της αναφέρει ότι υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς στα βασικά σημεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αλλά ότι διατυπώνονται επιφυλάξεις για την αύξηση των εισφορών και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και άλλα στελέχη ξεκινούν ταξίδια-εξπρές, προκειμένου να έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις τις επόμενες ημέρες με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Διαβάστε σχετικά: Αναδρομικές μειώσεις στις σημερινές συντάξεις προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό

Τελευταία τροποποίηση στις 12:13 - 05 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.