ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές ΝΔ: Έφτασε η ώρα της αλήθειας

23:04 - 08 Ιαν 2016 | Πολιτική
Εκλογές ΝΔ: Έφτασε η ώρα της αλήθειας
Με πυκνά πυρά προσωπικού χαρακτήρα τα οποία δύσκολα θα μπορούσε να εντάξει κανείς στις αρχές μιας πολιτικής και ιδεολογικής μάχης, οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης, ολοκλήρωσαν την προεκλογική τους εκστρατεία και κάνουν τις ύστατες κινήσεις ενόψει των εκλογών του δεύτερου γύρου που θα αναδείξουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ίσως και τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Μετά από μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο στη διάρκεια της οποίας όλοι οι υποψήφιοι συνομολόγησαν ότι η ΝΔ χρειάζεται να αποκτήσει σύγχρονη προγραμματική, ιδεολογική και οργανωτική φυσιογνωμία, ο λόγος περνά στις 400.000 μέλη και φίλους του κόμματος, από τη συμμετοχή των οποίων θα κριθεί το αποτέλεσμα.  

Τελευταίο πεδίο της αναμέτρησης μεταξύ των Β. Μεϊμαράκη και Κυρ. Μητσοτάκη ήταν η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Ειδικά η πρώτη, που αποτελεί την αμέσως επόμενη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας μετά τη Β΄ Αθήνας διακρίνεται από έναν παραδοσιακά συντηρητικό κοινωνικό ιστό, του οποίου η εκλογική συμπεριφορά καθορίζεται καίρια από τις Καραμανλικές υποδείξεις.

Μήλον της Έριδος η Κ. Μακεδονία

Με αυτό το δεδομένο το ποσοστό 20% των ψήφων που έλαβε ο Απ. Τζιτζικώστας στις κάλπες του πρώτου γύρου, είναι μια ζωτική εκλογική λεία που θα διαμορφώσει καταλυτικά το αποτέλεσμα. Στη Συγγρού, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανή μαζική κάθοδος αυτών των γαλάζιων ψηφοφόρων που αντιμετωπίζουν σαν ιδεολογική Μέκκα την Πρώτη Σερρών, θα γείρει αποφασιστικά τις εντυπώσεις για την πορεία που πρέπει στο εξής να ακολουθήσει το κόμμα. 

Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, που φαίνεται πως άντεξε στις πιέσεις των Καραμανλικών, έκανε μια δήλωση «επιτήδειας», αν όχι ευμενούς «ουδετερότητας» υπέρ του κ. Μητσοτάκη, η οποία σημειώθηκε με ευαρέσκεια από το περιβάλλον του τελευταίου, καλώντας πάντως τους πολιτικούς του φίλους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Τις τελευταίες ώρες, οι δύο πρωταγωνιστές επιχείρησαν να τονίσουν σε αδρές γραμμές τα «ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά» της μονομαχίας, που είναι αμφίβολο όμως αν πείθουν ευρύτερες ομάδες πολιτών, καθώς αντάλλαξαν χαρακτηρισμούς στα όρια της προσωπικής προσβολής και όλα αυτά υπό την επίκληση πάντα των κανόνων της αστικής ευπρέπειας… . 

Τα επιχειρήματα κάθε πλευράς

Η πλευρά Μεϊμαράκη, καλλιεργώντας τον αταβισμό και το δέος των οικοσήμων εκπροσωπεί κατά δήλωσή της, τη λαϊκή, καραμανλική Δεξιά, η οποία, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «δεν είναι κόμμα ταξικό» το οποίο εκπροσωπεί «όσους κατέχουν τα μέσα παραγωγής», αλλά ένα φιλολαϊκό κόμμα με έντονες κοινωνικές αναφορές.

Ο κ. Μεϊμαράκης επαναφέροντας στο προσκήνιο υποθέσεις όπως οι απολύσεις των καθαριστριών και του ΕΝΦΙΑ που κόστισαν στην παράταξη, προσπαθεί να υπογραμμίσει την εντύπωση ότι ο αντίπαλός του, εκπροσωπεί παραδοσιακά πολιτικά τζάκια και ξεπεσμένους κομματάρχες όπως και τις επιλογές ενός ακραίου και κοινωνικά αδιάφορου νεοφιλελευθερισμού.

Οι αντίπαλοί του πάντως επισημαίνουν ενοχλητικά, ότι υπερψήφισε το τρίτο Μνημόνιο Τσίπρα- Καμμένου, ενώ ο αντίπαλός του, δε δίστασε να τον χαρακτηρίσει σχεδόν ανεπάγγελτο, λέγοντας ότι έχει περισσότερα ένσημα από εκείνον… 

Στην άλλη όχθη, ο κ. Μητσοτάκης, υπέρ του οποίου τις τελευταίες ώρες πύκνωσαν τα φιλικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, εμφανίζεται ως ο εμπνευστής της ανανέωσης και μιας νέας εποχής ανθοφορίας για το γερασμένο κόμμα, μοιράζοντας εγγυήσεις ότι είναι αυτός που «μπορεί να νικήσει τον Τσίπρα».

«Μπορώ να ανανεώσω την ΝΔ πιο ουσιαστικά και αυτό δεν έχει να κάνει με την ηλικία, παρόλο που και αυτή παίζει ρόλο» διατυμπάνιζε τις τελευταίες ημέρες από τα μέσα όπου εμφανίστηκε, προσθέτοντας : «Εγώ ονειρεύομαι τη ΝΔ του διαδικτύου και όχι του φαξ».

Προκειμένου όμως να αποφύγει να ταυτιστεί με τον νεοφιλελεύθερο κυνισμό χρειάστηκε να αποκηρύξει πολλές από τις παληές αρχές του, δηλώνοντας: «Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος πολιτικός, νοιάζομαι για το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων», ενώ για το θέμα των καθαριστριών οχυρώθηκε στη θέση: «Αν πρέπει να επιλέξω ανάμεσα στις υπηρεσίες των γιατρών ή των καθαριστριών, θα επιλέξω αυτές των γιατρών».  

 Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέψει ότι στο πλευρό του στέκονται ακραία δεξιές δυνάμεις, όπως του Α. Γεωργιάδη που δήλωσε καθαρά ότι στοιχίζεται μαζί του και του Μ. Βορίδη.  

Την ίδια στιγμή, η κοινή παρουσία Τζιτζικώστα-Μητσοτάκη- Γεωργιάδη στη γιορτή των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη, δεν εγγυάται, όπως επισημαίνουν από το στρατόπεδο Μεϊμαράκη ένα επιτυχές εκλογικό άθροισμα.

Θα είναι όλοι μαζί την επόμενη μέρα;

Λίγες ώρες πριν από την τελική αναμέτρηση, όλες οι πλευρές δηλώνουν «στρατιώτες της παράταξης». Όμως μένει να αποδειχθεί αν το βαθύ πολιτικό και ψυχολογικό ρήγμα που άνοιξε σε αυτόν τον μακρόσυρτο προεκλογικό αγώνα θα γεφυρωθεί ή ένα κομμάτι στο δεξιό κέρας της παράταξης, θα επιχειρήσει, αξιοποιώντας τη συγκυρία την ίδρυση ενός νέου κόμματος.

Με βάση το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, εικάζεται βάσιμα ότι η συγκατοίκηση την επόμενη μέρα δε θα΄ ναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Μακεδονία, Βαθμός συμμετοχής και Λεκανοπέδιο είναι οι τρεις βασικές παράμετροι της μάχης.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο ο κ. Μεϊμαράκης εκτός από τις πρωτιές σε αγροτικές περιοχές, ειδικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, έκοψε πρώτος το νήμα στις περιφέρειες: Περιστερίου, Α’ Αθηνών, Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Δημητρίου, Αιγάλεω, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Ιλίου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μεταμόρφωσης, Μοσχάτου, Νέας Ιωνίας, Πετρούπολης, Φιλαδέλφειας, Χαϊδαρίου, Πειραιά, Κερατσινίου, Κορυδαλλού και Νίκαιας.

Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του για προδήλως ταξική ψήφο, επισημαίνοντας σε αντιδιαστολή την επικράτηση του κ. Μητσοτάκη στις περιοχές: Αγίας Παρασκευής, Αγίων Αναργύρων, Αλίμου, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γλυφάδας, Ελληνικού- Αργυρούπολης, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Νέας Σμύρνης, Π. Φαλήρου, Παπάγου – Χολαργού, Φιλοθέης - Ψυχικού, Χαλανδρίου, Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης.

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.