ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Αδειάζει" Αθανασίου το Μαξίμου-Γιατί να ζητήσουμε συγνώμη;

16:52 - 09 Ιαν 2016 | Πολιτική
"Αδειάζει" Αθανασίου το Μαξίμου-Γιατί να ζητήσουμε συγνώμη;
Το Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί αποστάσεις... ασφαλείας από τον βουλευτή του κόμματος, Νάσο Αθανασίου ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από Σημίτη και Γιαννίτση για το ασφαλιστικό!

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και αν και δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο αρνούνται την... στήριξη στην "πρόταση

 Αθανασίου αλλά κατηγορούν ούτε λίγο ούτε πολύ τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

 

Συγκεκριμένα κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι:

 

Πρώτον, οι τεράστιες ανισότητες του ασφαλιστικού και η λεηλασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, που συνετέλεσαν στο να καταστεί το σύστημα μη βιώσιμο, έχει την υπογραφή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

 

Δεύτερον, οι ίδιοι που σήμερα περιφέρουν στις τηλεοράσεις την υποτιθέμενη αγωνία τους για τις συντάξεις, έλεγαν τότε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα προκαλέσει αναπτυξιακή έκρηξη και θεαματική αύξηση της απασχόλησης., ωστόσο η μόνη πραγματική επίπτωση της μείωσης των εισφορών ήταν η δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων.

 

Οι ίδιες πηγές, κάνοντας λόγο για «διαχρονικό έγκλημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» προσθέτουν ότι «τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν εναλλάξ επί 40 χρόνια»:

 

* Εχτισαν επί δεκαετίες ένα ασφαλιστικό σύστημα με αποσπασματικές, πελατειακού και ρουσφετολογικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, που ποτέ δεν ήταν δίκαιο (για την ακρίβεια, είχε τεράστιες ανισότητες) και είχε, εδώ και πολλά χρόνια, πάψει να είναι βιώσιμο.

 

* Υποχρέωναν τα Ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος με αρνητική απόδοση και ουσιαστική μείωση της πραγματικής αξίας της περιουσίας τους.

 

* Δεν επέτρεψαν στα Ταμεία να επενδύουν τα διαθέσιμά τους σε τίτλους του Δημοσίου, όταν μάλιστα αυτοί είχαν πολύ υψηλά επιτόκια και παρά τις αυξανόμενες δανειακές ανάγκες του κράτους. Προκάλεσαν, έτσι, μεγάλα διαφυγόντα κέρδη στα Ταμεία.

 

* Οδήγησαν τα Ταμεία σε πανάκριβο τραπεζικό δανεισμό για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.

 

* Αργότερα, υιοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ λογική «τζόγου» για να «τονωθεί το Χρηματιστήριο» και να διευκολυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις μέσω των διαθεσίμων των Ταμείων. Πολλά Ταμεία έμπλεξαν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια ερήμην των μελών τους, ενώ κάποια κατέγραψαν τεράστιες ζημιές όταν –από ανάγκη ή από φόβο- πούλησαν τις μετοχές τους στη φάση της κατάρρευσης του Χρηματιστηρίου.

 

* Η ΝΔ εξέθρεψε το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα, αφού η αγορά τους, έδινε τη δυνατότητα να κρύψουν δημόσιο χρέος «κάτω από το χαλί» (δεν υπολογίζονταν στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης). Οι πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου αυτού δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη και σήμερα, αφού υπήρξαν περιπτώσεις που τα Ταμεία έπεσαν θύματα απάτης και κλοπής από επιτήδειους που εισέπραξαν ληστρικές προμήθειες. Συνολικά, τα Ταμεία απώλεσαν περισσότερα από 100 δισ. ευρώ από την καταλήστευσή τους.

 

«Για τα παραπάνω θα τους ζητήσουμε συγγνώμη;», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.