ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πρώτο μπρα ντε φερ Μητσοτάκη-Τσίπρα με φόντο τις Σκουριές

22:27 - 12 Ιαν 2016 | Πολιτική
Το πρώτο μπρα ντε φερ Μητσοτάκη-Τσίπρα με φόντο τις Σκουριές
Δεν πρόλαβε να κάτσει στον προεδρικό θώκο της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα αίματα... άναψαν με αφορμή το ζήτημα της Eldorado Gold.

Το ενδεχόμενο της διακοπής κάθε δραστηριότητας στην Ελλάδα, όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold, Paul Wright, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών της στη Χαλκιδική, εξόργισε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που εκτόξευσε δριμύ κατηγορώ κατά του Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του μάλιστα με επιτακτικό ύφος να παρέμβει προκειμένου να μη χαθεί αυτή η επένδυση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει και να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα στις Σκουριές.

Μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Eldorado Gold, σχετικά με την απόφαση της εταιρίας για σταδιακή αναστολή των εργασιών στις Σκουριές, λόγω έλλειψης αδειών από το ΥΠΕΚΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ιδεοληπτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που διώχνει τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα.

«Οδηγεί σήμερα 600 εργαζόμενους στην ανεργία και σε δεύτερο χρόνο άλλους 500, στερεί 500 επιπλέον θέσεις εργασίας από την οικονομία το 2016 και δυσφημεί διεθνώς την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Καλώ τον κ. Τσίπρα να παρέμβει, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα άμεσα. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θα πει στους ξένους επενδυτές που θα δει στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα με τις Σκουριές κλειστές», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απογοητευμένος ο Paul Wright

Όπως επεσήμανε ο Paul Wright, οι μεγάλες επενδύσεις αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για όλους τους πιθανούς μεγάλους επενδυτές, είτε εγχώριους είτε διεθνείς, και θα πρέπει να αποτελούν διαφήμιση για επενδύσεις στην Ελλάδα. «Προσωπικά για μένα, είναι πολύ απογοητευτικό να είμαστε εδώ σήμερα και να σας μιλάμε για τα αντίθετα», σχολίασε ο ίδιος.

«Ήρθαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα επειδή υπάρχει εξειδικευμένο δυναμικό, υπάρχουν γεωολογικοί πόροι και θεωρήσαμε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι αρωγοί μας στην προσπάθεια. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς θα "κινηθεί" μία περιοχή. Έχουμε μεγάλη εμπειρία σε όλο τον κόσμο. Αυτό που δεν πήραμε υπόψη στην Ελλάδα είναι πως θα μπορούσε να πολιτικοποιηθεί το ζήτημα της συγκεκριμένης επένδυσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό παιχνίδι. Αυτό δεν το είχαμε προβλέψει και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ, το πρόβλημα δεν έχει σχέση με την επένδυση ή τις προβλέψεις της επένδυσης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eldorado Gold, «η εταιρεία είναι δεσμευμένη στο έργο της, τα project είναι ανοιχτά και είμαστε σε σημείο καμπής». «Η Eldorado έχει δυνατούς επενδυτές και είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να ρίξουμε χρήματα στην Ελλάδα αλλά θέλουμε να έχουμε απέναντι μας έναν αξιόπιστο συνομιλητή, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Ο Paul Wright σημείωσε, μάλιστα, ότι απαιτείται συνεργασία για την προώθηση των επενδύσεων, όπως και ότι «η διαδικασία της επένδυσης κεφαλαίων δεν θα πρέπει να είναι επίπονη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συμβούλευε έναν ξένο επενδυτή να τοποθετηθεί στην Ελλάδα, σημείωσε με νόημα: «Προσπαθώ να αποφύγω να απαντήσω στην ερώτηση. Είναι δύσκολο, να πω, υπό τις παρούσες συνθήκες "ελάτε να επενδύσετε". Ωστόσο, οι προοπτικές υπάρχουν, οι επενδυτές θέλουν να είναι εδώ, οι επενδυτές μας είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές».

Ο πρόεδρος του ομίλου υπογράμμισε επίσης ότι όσοι αντιδρούν στο έργο, συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής κοινωνίας, είναι μια μειοψηφία και βρίσκονται μακριά από το έργο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση ή όχι του Αλέξη Τσίπρα στην πίεση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:30 - 12 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.