ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Π.Σκουρλέτης: Θέλουμε την επένδυση της Eldorado Gold, αλλά με προϋποθέσεις

11:08 - 13 Ιαν 2016 | Πολιτική
Π.Σκουρλέτης: Θέλουμε την επένδυση της Eldorado Gold, αλλά με προϋποθέσεις
Θέλουμε την επένδυση της Eldorado Gold στην Χαλκιδική, αλλά με προϋποθέσεις, υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έπειτα από την χθεσινή ανακοίνωση του καναδικού ομίλου ότι αποσύρει μέρος των επενδύσεων της από τις Σκουριές και λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο του, Πολ Ράιτ.

Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η πρώτη ερώτηση που θα θέσει στον κ. Ράιτ είναι «αν καταλαβαίνει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, κι όχι το Ελ Ντοράντο ή μπανανία».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κατηγόρησε την Eldorado Gold ότι προσπαθεί να κάνει «πολιτικό σόου» εντυπωσιασμού, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση δεν καταθέτει ουσιαστικές προτάσεις αλλά στέλνει «εκβιαστικά τελεσίγραφα» στην ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας από τις δημόσιες υπηρεσίες να «αυτοαναιρεθούν» και να εκδώσουν τις άδειες που έχει αιτηθεί.

Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι από το 2007 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο – καθότι εμφανίζεται ζημιογόνα παρά το γεγονός ότι εξάγει μεταλλεύματα στην Κίνα – και ανέφερε ότι υπάρχει υποψία για τριγωνικές συναλλαγές.

Κατηγόρησε μάλιστα τις προηγούμενες κυβερνήσεις για παραγραφή διαφόρων προστίμων που είχαν επιβληθεί στην Ελληνικός Χρυσός.

Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε τις κατηγορίες της Eldorado Gold για μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών εξόρυξης, λέγοντας ότι «στη φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση».

Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας συνολικής αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, αναφέροντας ότι ωστόσο υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα προς διευθέτηση, όπως η μέθοδος της μεταλλουργίας και η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα.

Ο κ. Σκουρλέτης δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο η εταιρεία να προσπαθεί να αποσυρθεί από την επένδυση λόγω της πτώσης στις τιμές του χρυσού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.