ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δικαιότερο εκλογικό νόμο προανήγγειλε ο Κουρουπλής

14:51 - 14 Ιαν 2016 | Πολιτική
Δικαιότερο εκλογικό νόμο προανήγγειλε ο Κουρουπλής
Νέο εκλογικό νόμο που θα είναι «δικαιότερος του υφιστάμενου» προανήγγειλε από τη Βουλή ότι θα καταθέσει ο Παναγιώτης Κουρουπλής ενώ ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι μετά το τέλος του προσεχούς Ιουλίου παύει να ισχύει η λίστα και επανέρχεται ο σταυρός σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Επιβεβαίωσε με τον τρόπο αυτόν τα σενάρια που θέλουν το Μαξίμου να επιχειρεί εκλογίκευση ορισμένων διατάξεων και κυρίως αυτή που αφορά στο μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε την ίδια στιγμή ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετιας υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ισχυρή συνοχή και έχει δεσμευτεί ότι θα βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο προωθώντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Οι δηλώσεις του έγιναν με αφορμή σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ και Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί πότε θα επανέλθει ο σταυρός για τους βουλευτές.

Ο κ. Κακλαμάνης ρώτησε τον υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή αν η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει ρύθμιση με την οποία θα διευκρινίζεται πότε επανέρχεται ο σταυρός προτίμησης και σταματά η λίστα για τους βουλευτές σε περίπτωση διενέργειας πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Κουρουπλής απάντησε ότι το 18μηνο με λίστα υπολογίζεται από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση  που έγινε με σταυρό, καθιστώντας έτσι σαφές ότι οι εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου δεν μηδένισαν το χρονικό όριο, αλλά αντίθετα το 18μηνο ξεκίνησε να μετρά με τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά τις 25 του ερχόμενου Ιουλίου τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα διεξαχθεί με σταυρό.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο ο κ. Κουρουπλής είπε ότι πρέπει να κατατεθεί πρόωρα ώστε να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση πως «παίζει» παιχνίδια προς όφελος της και πρόσθεσε ότι οι επικείμενες ρυθμίσεις πρέπει είναι δικαιότερες ώστε αποφευχθούν «τερατουργήματα» όπως για παράδειγμα να μην έχουν εκπροσώπηση σε εκλογικές περιφέρειες κόμματα που έχουν αποσπάσει μεγάλα ποσοστά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.