ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΔ: Η επόμενη μέρα που σχεδιάζει ο Κυριάκος

12:26 - 15 Ιαν 2016 | Πολιτική
ΝΔ: Η επόμενη μέρα που σχεδιάζει ο Κυριάκος
Δραστικές αλλαγές για τη δημιουργική ανανέωση της ΝΔ με εσωκομματική Δημοκρατία και διαφάνεια υποσχέθηκε στην παρθενική του ομιλία στους βουλευτές της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εμφανίστηκε ως επικεφαλής μιας ηθικής σταυροφορίας για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού.

Κυρίαρχο στοιχείο το σύνθημα που έδωσε για την στρατηγική ανακατάληψη ζωτικού πολιτικού χώρου, με την μετατόπιση του κόμματος στο Κέντρο του πολιτικού φάσματος, προκειμένου όπως είπε «να εκφράσουμε ιδιαίτερα τους πολίτες οι οποίοι αισθάνονται πολιτικά άστεγοι, αυτούς οι οποίοι αναζητούν πολιτική στέγη στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, στο χώρο ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ».

Αντίο συναίνεση

Την ίδια στιγμή, ανοίγοντας τα χαρτιά του, επιβεβαίωσε ότι αρχής γενομένης από το Ασφαλιστικό, όπου η ΝΔ επεξεργάζεται δική της πρόταση, δεν πρόκειται να δώσει στήριξη και συναίνεση στην κυβέρνηση. «Η εντολή που έλαβα από τα μέλη της ΝΔ δεν είναι να στηρίξω τον κ. Τσίπρα. Εμείς “αλά καρτ” στήριξη στον κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να δώσουμε. Το ξεκαθαρίζουμε οριστικά. Βολικό δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει» ήταν τα λόγια του. 

Μοναδική εξαίρεση στην οποία όπως ανέφερε η ΝΔ θα στέρξει σε συνεννόηση και συναίνεση είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση.  Για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία και στην πρώτη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό θα ζητήσει να προωθήσουν από κοινού «μια δραστική Συνταγματική Αναθεώρηση, συναινώντας αμφότεροι σε όλα τα άρθρα που θα προταθούν για αναθεώρηση»

Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, «θα διασφαλίσουμε ότι η πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, όποτε και αν διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα έχει και μια επιπλέον ευθύνη πέραν από τη διακυβέρνηση της χώρας: την ευθύνη της σύνταξης του νέου καταστατικού της χάρτη».  

Ταχεία και….επώδυνη ανασυγκρότηση

Με τη διαπίστωση ότι «ο λαϊκισμός δεν προέρχεται μόνο από την Αριστερά» ο νέος πρόεδρος εξήγγειλε την άμεση οργανωτική επανεκκίνηση του κόμματος και την επίσπευση του τακτικού Συνεδρίου. «Πρόθεσή μου είναι να επισπεύσω το Τακτικό Συνέδριο, όσο αυτό είναι εφικτό, για να μπορέσουμε, μετά από έναν ουσιαστικό Προσυνεδριακό διάλογο, να αλλάξουμε το Καταστατικό μας, και να προσαρμόσουμε  τις δομές του Κόμματος στις ανάγκες της κοινωνίας του 21ουαιώνα» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μια πορεία η οποία όπως άφησε να φανεί δεν θα είναι ανθόσπαρτη, ιδίως, όταν υπογράμμισε: «Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες πρέπει να ληφθούν αμέσως και οι οποίες δεν μπορούν να περιμένουν το Τακτικό Συνέδριο, όσο γρήγορα και αν αυτό γίνει. Και κάποιες από αυτές τις αποφάσεις θα είναι και επώδυνες».

Συγγρού τέλος

Αναφερθείς στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την καταχρεωμένη στις Τράπεζες ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε σειρά θεαματικών αλλαγών, σύμφωνα με τις οποίες: 

*στο εξής η ΝΔ θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτική χρηματοδότηση

*Θα πραγματοποιηθεί μια γενναία οικονομική εκστρατεία στην οποία θα ζητήσει λίγα από πολλούς

*Θα διαθέσει τη δημόσια επιχορήγηση – η οποία είναι πάρα πολύ μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν – ενδεικτικά ανέφερε ότι η δημόσια επιχορήγηση για το 2015 είναι περίπου το 1/10 της επιχορήγησης που ήταν το 2009- σχεδόν εξ ολοκλήρου και όχι μόνο στο 60%, που διατίθεται σήμερα, για την εξυπηρέτηση των δανείων, για την κάλυψη των οφειλών και των υποχρεώσεων του κόμματος. 

*θα ξαναχτιστεί από την αρχή ένα νέο οργανόγραμμα. Πιο λιτό, πιο μαζεμένο. «Θα το σχεδιάσουμε από το μηδέν. Και το οργανόγραμμα θα επεκτείνεται ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Κόμματος» είπε. 

*το κόμμα θα μεταστεγαστεί πολύ σύντομα από το κτήριο της Συγγρού το οποίο «είναι υπερβολικά ακριβό για τις σημερινές οικονομικές μας δυνατότητες».

«Δεν χρωστώ σε κανέναν»

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η εκλογή του, αλλάζει τον πολιτικό χάρτη της χώρας και δήλωσε ότι επιδίωξη του είναι να μετατρέψει τη ΝΔ σε ένα κόμμα που «θα προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, θα συνομιλεί ουσιαστικά με τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, θα αγκαλιάσει τον επιχειρηματία, τον νέο αγρότη, τον εργαζόμενο, τον άξιο δημόσιο υπάλληλο». Και που «θα δίνει πρωτίστως ευκαιρίες στους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας»- αναφορά που παραπέμπει στο ΠΑΣΟΚ των πρώτων χρόνων.

Είναι φανερό, όπως σχολίαζαν οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, ότι αυτήν την ώρα ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται πως έχει λυμένα τα χέρια του μετά την ηχηρή αποδοκιμασία που επεφύλαξε ο κόσμος της παράταξης στους κουρασμένους προκατόχους του. Το είπε άλλωστε ο ίδιος, λέγοντας στους βουλευτές του, ότι δεν έχει να εξοφλήσει γραμμάτια σε κανέναν, αφού με ελάχιστες εξαιρέσεις, η συντριπτική πλειοψηφία συντάχθηκε με τον Β. Μεϊμαράκη. 

«Η στάση σας στην προεκλογική περίοδο, μου δίνει τη δυνατότητα να μπορώ να επιλέξω σήμερα  συναδέλφους που θα επωμιστούν θέσεις ευθύνης χωρίς δεσμεύσεις, ελεύθερα και αξιοκρατικά. Και αυτό πάντα θα προσπαθώ να κάνω», είπε εμφατικά. Υποσχέθηκε όμως να μοιράσει δίκαια την τράπουλα, σημειώνοντας: «Δεν έχω πρόθεση να αδικήσω κανέναν, πάντα μπορεί να υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι αισθάνονται αδικημένοι, αλλά θέλω να γνωρίζουν ότι οι επιλογές μου γίνονται πάντα με κριτήριο το τι είναι καλύτερο για το κόμμα». 

Οι πρώτες του επιλογές, για την οργανωτική αναδιάρθρωση κόμματος και Κ.Ο, όπως έλεγαν οι βουλευτές μεταξύ τους, δείχνουν ότι κινείται με ενωτικό και ανανεωτικό πνεύμα και χωρίς διάθεση ρεβανσισμού απέναντι στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.