ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλεξιάδης: Έρχονται δύο νομοσχέδια κατά της φοροδιαφυγής

14:27 - 17 Ιαν 2016 | Πολιτική
Αλεξιάδης: Έρχονται δύο νομοσχέδια κατά της φοροδιαφυγής
Δύο νομοσχέδια προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, έπειτα από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των αρχών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και της Ελλάδας χτες, με αφορμή την αποκαλούμενη λίστα Μπόργιανς, που παραδόθηκε πριν λίγες εβδομάδες στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, το πρώτο νομοσχέδιο «θα επιτρέψει για τελευταία φορά να νομιμοποιηθούν κεφάλαια στο εξωτερικό και το εσωτερικό, που δεν έχουν φορολογηθεί έως σήμερα. Αμέσως μετά οι ποινές αυξάνονται, προχωρούμε σε δεσμεύσεις - κατασχέσεις, πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις».

 

Το δεύτερο νομοσχέδιο «θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση για πρώτη φορά, να έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του πολίτη και της επιχείρησης. Όσοι δεν το κάνουν θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις», επεσήμανε.

 

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, επισκέφτηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη συνέχεια συνυπέγραψε την συμφωνία συνεργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη. Η συμφωνία έχει ως στόχο την συνεργασία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

 

Μπόργιανς: Ηχηρό μήνυμα φορολογικής δικαιοσύνης

 

Ο κ. Μπόργιανς έκανε λόγο για «ηχηρό μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες, ως προς τη διασφάλιση της φορολογικής Δικαιοσύνης», αλλά και προς τρίτους, καθώς «η Ελλάδα επιθυμεί από μόνη της την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της».

 

Πρότεινε μάλιστα (κάτι που αποδέχτηκε ο Τρ. Αλεξιάδης) την εκπαίδευση αρχικά 50 -και στη συνέχεια περισσότερων- Ελλήνων φορολογικών επιθεωρητών, για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες «έτσι ώστε να τους μεταδώσουμε την εμπειρία μας».

 

Σύμφωνα με το γερμανό αξιωματούχο, η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είναι ένα από τα κρατίδια που έχουν εξελίξει την τεχνογνωσία αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής: «Οι φορολογικές έρευνες έχουν εξασφαλίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ επί πρόσθετα φορολογικά έσοδα, μέσω της αγοράς φορολογικών CD και της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων. Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ φτάνουν σε ολόκληρη τη Γερμανία».

 

Συγκεκριμένα, από το 2010, 120.000 παραβάτες στη Γερμανία έχουν προβεί σε εθελοντικη αποκάλυψη κεφαλαίων τους στην Ελβετία, νομοθέτημα που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο και το υπουργείο Οικονομικών. Αντιστοιχα, μέχρι σήμερα στο επίμαχο γερμανικό κρατίδιο παγματοποιήθηκαν 22.000 εθελοντικές αποκαλύψεις κεφαλαίων με εκτιμώμενο πρόσθετο φορολογικό έσοδο άνω των 1 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μπόγιαρνς, «η φοροδιαφυγή δεν έχει σύνορα. Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά».

 

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, χαρακτήρισε την εν λόγω συμφωνία «πραγματική επανάσταση» και συνέχισε: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορά και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα».

 

Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας, υποστήριξε ότι πλέον οι υποθέσεις θα εκδικάζονται άμεσα και το κράτος θα μπορεί να εισπράττει τα οφειλόμενα ποσά, ενώ επεσήμανε ότι «η εθελοντική δήλωση αποκρυβέντων εισοδημάτων σε συνδυασμό με τον ερχομό του περιουσιολογίου θα είναι ένα μέτρο που επίσης θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής».

 

Για τη λίστα Μπόγιαρνς ο αναπλ. υπουργός είπε: «Ελέγχεται ήδη και θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος εντός του προσεχούς εξαμήνου όχι μόνο για αυτή τη λίστα, αλλά για όλες τις λίστες. η εισαγγελική ομάδα επιφορτίζεται με το βαρύ έργο, να ολοκληρώσει άμεσα τους ελέγχους, να πάρει από αυτούς με βάση τους κείμενους νόμους αυτά που δικαιούται. Η εκκαθάριση των λιστών είναι υψίστης σημασίας. Η ασυλία τελείωσε».

 

Τσιπρας: Πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους


«Πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους με την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Μπόργιανς.

 

Ο κ. Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον κ. Μπόργιανς, τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, έπειτα από την προσφορά του στις ελληνικές αρχές λίστας Ελλήνων μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού.

 

Χαρακτήρισε σημαντικές τις πληροφορίες που η χώρα μας έλαβε και τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες και λίστες, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις αξιοποιεί. Μετά τη λίστα Λαγκάρντ έχουμε τη λίστα Μπόργιανς. Είστε διάσημος στην Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.