ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Νταβός ο Τσίπρας προσδοκώντας να... «ξεβαλτώσει» την αξιολόγηση

10:51 - 20 Ιαν 2016 | Πολιτική
Στο Νταβός ο Τσίπρας προσδοκώντας να... «ξεβαλτώσει» την αξιολόγηση
Με την προσδοκία ότι θα εξασφαλίσει ένα νεύμα από την πλευρά των δανειστών που θα άρει τις αμφισβητήσεις στο ασφαλιστικό και θα επιταχύνει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ανοίγοντας στη συνέχεια τον δρόμο για τη ρύθμιση του χρέους, αναχώρησε το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας για το Νταβός.

Το πρόγραμμα ενόψει της διάσκεψης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που επισήμως ξεκινά αύριο Πέμπτη είναι πυκνό. Σήμερα στη 1:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που ζήτησε επιτακτικά αυτό το ραντεβού και αργότερα το απομεσήμερο με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Τετ-α-τετ με τον Β. Σόϊμπλε δεν προβλέπεται να γίνει, ωστόσο, θα δοθεί ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων στο κοινό τραπέζι με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης» που θα διεξαχθεί το πρωί της Πέμπτης.

Συνομιλητές του , μεταξύ άλλων, θα είναι οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας, Μανουέλ Βαλς και Μαρκ Ρούτε, αλλά, είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον μονοπωλεί η παρουσία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και τα μηνύματα που θα ανταλλάξουν με τον πρωθυπουργό, τόσο για την πορεία της Ευρώπης που αντιμετωπίζει ακραίες συνθήκες σε πολλά μέτωπα, όσο και για το ελληνικό πρόγραμμα.

Στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει μία ακόμα υψηλής σημασίας συνάντηση, αυτήν τη φορά με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια συγκυρία όπου το Μαξίμου μετά από τεχνητή κρίση στις διμερείς σχέσεις με το Ταμείο, υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί αποδεχόμενο την αναγκαιότητα της παρουσίας του στο Πρόγραμμα.

Την παράμετρο αυτή, άλλωστε, επισήμανε λίγες ώρες νωρίτερα η ίδια η κ. Λαγκάρντ η οποία με συνέντευξή της στη γερμανική Süddeutsche Zeitung έθεσε ως προϋποθέσεις παραμονής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, τη βιωσιμότητα του χρέους και τη λύση του ασφαλιστικού. Νωρίτερα, πάντως, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού ο οποίος επίσης παρενέβη τις τελευταίες ημέρες για το ελληνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει και τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος με τη σειρά του θα μετάσχει σε τριμερή για το κυπριακό με τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μ. Άιντε και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Με αυτονόητο ενδιαφέρον αναμένεται, λίγο πριν επιβιβαστεί για Αθήνα, η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Κεντρικό Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι ο οποίος στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο διαμήνυσε στην Αθήνα να επισπεύσει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:23 - 20 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.