ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Εξετάσεις για Τσίπρα στο Νταβός και οι θεσμικές ακροβασίες

11:17 - 20 Ιαν 2016 | Πολιτική
Κυβέρνηση: Εξετάσεις για Τσίπρα στο Νταβός και οι θεσμικές ακροβασίες
Δεύτερη έξοδος από τη χώρα με πολλαπλή σημασία για τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα μετά από αυτήν στις ΗΠΑ το φθινόπωρο, είναι το ταξίδι στο Νταβός. Ο Πρωθυπουργός καλείται να δώσει διαπιστευτήρια στους παράγοντες κυβερνήσεων και αγορών για την ικανότητά του να διαχειριστεί με επάρκεια τόσο το προσφυγικό όσο και το θέμα της κρίσης.

Στις πολλές επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί ενώπιον πιέσεων για υποχωρήσεις και στα δύο μέτωπα ειδικά από την σκληρή γερμανική «φράξια» που εκπροσωπείται στην ελβετική πόλη από τον Β. Σόιμπλε. Στα τετ α τετ που θα έχει με παράγοντες της γερμανικής και της αμερικανικής κυβέρνησης θα έχει την ευκαιρία να δει από πρώτο χέρι τις προθέσεις των δύο ισχυρών παραγόντων για τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή αλλά και την εξέλιξη του προγράμματος.

Πάντως ήδη η γεύση έχει δοθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτυπώνοντας το κλίμα σε μερίδα της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ και 44 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στη Γερμανία, τη Δευτέρα ζήτησε και πάλι κλείσιμο συνόρων που ευθέως οδηγεί την Ελλάδα στον να γίνει «ανάχωμα» προσφύγων. Την ίδια ώρα το ΔΝΤ σε απόλυτη σύμπλευση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ζητεί επώδυνα μέτρα που ουσιαστικά φέρνουν την κυβέρνηση προ κρίσιμων διλημμάτων ακόμα και για την επιβίωσή της. Παράλληλα ο αμερικανικός παράγων φέρνει κοντά το Ιράν στη χώρα αλλά ταυτόχρονα προωθεί σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό και το Μακεδονικό.

Στο φόντο αυτό ήδη παράγοντες των αγορών με θέσεις στην Ελλάδα μιλώντας στο Reporter.gr, εξέφραζαν την ανησυχία τους για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Παράλληλα η αγορά ελληνικών ομολόγων δείχνει σημάδια κάμψης τελευταία ενώς τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βρίσκονται από τη Δευτέρα στην Αθήνα ξεσκονίζουν στοιχεία από τις ελληνικές υπηρεσίες για τα δημοσιονομικά στοιχεία και το ασφαλιστικό.

Κλίμα πόλωσης

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο, από την παράθεση συνεντεύξεων με σκληρά μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση αλλά και με την προβολή του μεταρρυθμιστικού έργου και των δημοσιονομικών επιτευγμάτων να πετάξει την ευθύνη από πάνω της για τις όποιες ενδεχόμενες εξελίξεις που θα οδηγήσουν στην αστάθεια ενώ παράλληλα πολώνει το κλίμα απέναντι στην αντιπολίτευση. Ενδεικτική η δήλωση για το θέμα της μη συμφωνίας για τη σύνθεση του ΕΣΡ, που αποτυπώνει την αδυναμία της εγχώριας πολιτικής σκηνής να βρει τον ελάχιστο παρονομαστή θεσμικής συνεννόησης. «Ο κος Μητσοτάκης, όμηρος των διαπλεκομένων συμφερόντων και των Εργολάβων της τηλεοπτικής ενημέρωσης, αρνείται τη συναινετική συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Στόχος του είναι να ακυρώσει τον διαγωνισμό, ώστε να μην πληρώσουν όσοι καλόμαθαν τόσα χρόνια στην δωρεάν χρήση των δημόσιων συχνοτήτων, ενώ λεηλατούσαν τη κοινωνία. Με το "Καλημέρα", μας αποδεικνύει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Η Κυβέρνηση όμως δεν πρόκειται να αγνοήσει τη λαϊκή εντολή. Στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα μπει τάξη πολύ σύντομα. Η συνέχεια στο Κοινοβούλιο» αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης που παραπέμπει σε νέες συγκρούσεις.

Το όλο πάντως κλίμα αναμένεται και εν όψει κοινωνικών εντάσεων να οδηγηθεί στα άκρα και να επιβαρυνθεί περαιτέρω καθώς μάλιστα οι σκιές του παρελθόντος ζωντανεύουν με τις συνεντεύξεις Στουρνάρα και Βαρουφάκη στο ΣΚΑΙ. Οι τελευταίες, φέρνουν μπροστά πικρές αλήθειες ωμών παρεμβάσεων και σκληρές πραγματικότητες πλήρους εξωθεσμικής λειτουργίας της ελληνικής πολιτείας τους τελευταίους δύσκολους μήνες.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.