ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σεισμός» από τις δηλώσεις Βαρουφάκη εντός και εκτός συνόρων

18:20 - 20 Ιαν 2016 | Πολιτική
«Σεισμός» από τις δηλώσεις Βαρουφάκη εντός και εκτός συνόρων
«Καταιγισμό» δηλώσεων προκάλεσε η συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στον ΣΚΑΪ που σχετιζόταν με τη διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού.

Καθίζουν τον Τσίπρα στο σκαμνί

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις αναφορές στο plan X. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκος δήλωσε ότι το θέμα που έχει προκύψει είναι πολύ σοβαρό και δεν απαντιέται με «κύκλους».

Χαρακτήρισε τη χθεσινή συνέντευξη «μαρτυρία - απολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών» και παρατήρησε ότι «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης μαζί διαπραγματεύτηκαν, μαζί διαχειρίστηκαν το ζωτικό θέμα της ελληνικής οικονομίας και επομένως την τύχη της χώρας και την καθημερινότητα των Ελλήνων».

«Μαζί οδήγησαν στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα, όπως το ασφαλιστικό. Όπως όλοι οι Έλληνες, περιμένουμε συγκεκριμένη απάντηση από τον κ. Πρωθυπουργό», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

Τι απαντά το Μαξίμου

Με 46 λέξεις απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στα όσα κατήγγειλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Η αξιοπιστία των επιλογών Βαρουφάκη στην διαπραγμάτευση έχει κριθεί σε όλα τα επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε, ακόμα και αυτοί που θέλουν να ξεχάσουν, ότι οι εκλογές έγιναν με γνωστή την συμφωνία με τους εταίρους και οι πολίτες ενέκριναν αυτό το δρόμο που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στο προσκήνιο η πρόταση της Γεννηματά για εξεταστική

Με αφορμή τις δηλώσεις Βαρουφάκη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει «από το 2000 έως σήμερα πώς φτάσαμε ως εδώ».

Όπως είπε, η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποκτά νέο ενδιαφέρον μετά τις αποκαλύψεις που ακούστηκαν χθες από τον κ. Βαρουφάκη.

Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε πως αναμένει γι' αυτό το θέμα τη στάση του Πρωθυπουργού και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας, τον περασμένο Ιούλιο, είχε καλύψει τον κ. Βαρουφάκη, μιλώντας «για πολύτιμο asset της χώρας».

 «Οφείλουμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια και με ενδιαφέρον περιμένουμε αν θα στηρίξει την πρόταση η Ν.Δ. με τον νέο αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη», κατέληξε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Βενιζέλος: «Έπαιξαν εν ψυχρώ με τη τύχη του Έθνους»

«Συγκλονιστικό ντοκουμέντο, που δείχνει το μέγεθος της ιστορικής, πολιτικής και νομικής ευθύνης του κ. Τσίπρα και της ομάδας του», χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τους κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη ότι «έπαιξαν εν ψυχρώ με την τύχη του έθνους και με τις ζωές των Ελληνίδων και των Ελλήνων, όντας ανίκανοι και ταυτόχρονα κυνικοί τυχοδιώκτες».

Η διαφορά, όπως ανέφερε, είναι ότι «ο κ. Τσίπρας ήθελε και θέλει το γάντζωμα στην εξουσία παραπλανώντας τον ελληνικό λαό, ήθελε να μας πάει στο τρίτο μνημόνιο κρύβοντάς το, ενώ ο κ. Βαρουφάκης ήταν πιο φιλόδοξος, ήθελε να απειλήσει την Ευρωζώνη με διάλυση, χωρίς να καταλαβαίνει ποιο θα είναι το κόστος».

Το Ποτάμι: «Οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο Τσίπρας»

To Ποτάμι σχολίασε ότι «οι αποκαλύψεις για την ανευθυνότητα, την προχειρότητα, τον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν τέλος».

«Τώρα μάθαμε για το plan X που ανέθεσε ο κ. Τσίπρας και οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος. Για το πολυδιαφημισμένο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υποτίθεται ότι θέσαμε ως ισχυρή αντιπρόταση στις διαπραγματεύσεις, μάθαμε ότι γράφτηκε και κοστολογήθηκε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο», πρόσθεσε.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «θα περίμενε κανείς, πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, να ήθελε να ξεχάσει αυτή τη θλιβερή επέτειο του ενός χρόνου. Να συναισθανθούν το τίμημα του απομονωτισμού και της έπαρσης. Ακόμη και την ανεπάρκειά τους».

Ένωση Κεντρώων: Αλυσόδεσε τη χώρα του στο τρίτο μνημόνιο με την ανοχή Τσίπρα

Κατά την Ένωση Κεντρώων, όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης στον ΣΚΑΪ ανέδειξαν «την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία ο εν λόγω κύριος αντιμετώπισε κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα».

«Ωστόσο», συμπληρώνει, «ευθύνες υπάρχουν και στον ίδιο τον κ. Τσίπρα που επί καιρό στήριζε έναν υπουργό ο οποίος με την τακτική του αλυσόδεσε την Ελλάδα στο τρίτο μνημόνιο».

Αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Βαρουφάκη το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα επρόκειτο να αγοράσει ελληνικό χρέος, αλλά εμποδίστηκε από το Βερολίνο.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη ότι έχει ηχογραφήσει όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup στις οποίες συμμετείχε, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιούργκ Βαϊσγκέρμπερ περιορίστηκε να δηλώσει:

«Δεν θα σχολιάσω. Το πράγμα μιλάει από μόνο του. Οι συνεδριάσεις ήταν εμπιστευτικές και κεκλεισμένων των θυρών. Δεν θα πω περισσότερα».

Bild: Ο Βαρουφάκης εκδημοκρατίζει την Ευρώπη

«Ο Βαρουφάκης ιδρύει κίνημα για τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Bild που αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών, και προσθέτει: «Η πρωτοβουλία του θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο στο Βερολίνο».

«"Θα ξεκινήσουμε στις 9 Φεβρουαρίου μία ουτοπική προσπάθεια, να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό κίνημα" δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη» σημειώνει η εφημερίδα συμπληρώνοντας: «Αυτό το κίνημα έχει ένα ‘απλό σλόγκαν’:  Εκδημοκρατίστε την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δείτε τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη

Τελευταία τροποποίηση στις 18:46 - 20 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.