ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μουντά γενέθλια ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω κλοιού εντός και εκτός πιέσεων

12:18 - 24 Ιαν 2016 | Πολιτική
Μουντά γενέθλια ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω κλοιού εντός και εκτός πιέσεων
Ένα χρόνο από τον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δείχνει να κινείται πολιτικά αβέβαιη και φλερτάροντας με πρόωρα εκλογικά σενάρια, μεταξύ των πόλων ενός πιεστικού εκκρεμούς.

Στο ένα άκρο βρίσκεται η πλευρά των δανειστών η οποία αξιώνει φορτικά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων, προκειμένου να συγκατανεύσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για την πολυπόθητη, από το Μαξίμου ρύθμιση του χρέους, η οποία θα δημιουργήσει, όπως εκτιμάται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον συνθήκες πολιτικής σταθερότητας. 

Και το άλλο άκρο, ορίζεται από τις οξείες και εκτεταμένου εύρους κοινωνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, οι οποίες πυροδοτούνται από τις πολιτικές επιλογές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- Αν.Ελλ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, θα ήθελε να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα Κυριακή στις 18:30 ο ΣΥΡΙΖΑ στο κλειστό στάδιο του Ταε- Κβον Ντο στο Π. Φάληρο η οποία κατά την άποψή τους,σηματοδοτεί το πέρασμα του κόμματος σε πολιτική αντεπίθεση, ενόψει και της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος.

Όμως ο απολογισμός κατά γενική ομολογία είναι πενιχρός. Επιστρέφοντας από το διήμερο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, οι αποσκευές του πρωθυπουργού, δεν είχαν κάτι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο.

Οι προσπάθειες του κ. Τσίπρα για την επίσπευση της αξιολόγησης απέβησαν εν πολλοίς άκαρπες, δεδομένου, ότι όλοι οι διεθνείς συνομιλητές του, από τους οποίους ζήτησε επιείκεια, του υπέδειξαν ευθέως να ολοκληρώσει σειρά μεταρρυθμίσεων, με αφετηρία το Ασφαλιστικό, προκειμένου να στέρξουν σε πολιτικά ανταλλάγματα.

Μιλώντας στη Huffington Post Greece στο περιθώριο του Νταβός ο κ. Τσίπρας δήλωσε δραματικά:

«Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής της επιτυχίας του προγράμματος. Έγκαιρη επιτυχής αξιολόγηση, που θα οδηγήσει γρήγορα σε συμφωνία για το χρέος, θα σημάνει και γρήγορη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη και πλήρη αλλαγή ψυχολογίας. Εύχομαι και ελπίζω να μη χάσουμε αυτή την, ίσως τελευταία, ευκαιρία για την Ελλάδα».

Σε συνομιλία του με την Ελληνοαμερικανίδα ιδιοκτήτρια του Μέσου, Αριάννα Χάφινγκτον, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει, αρκεί η πρώτη αξιολόγηση που θα αποτελέσει το έναυσμα για τη συζήτηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, και εν αναμονή της επιστροφής του πρωθυπουργού από το ελβετικό θέρετρο, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ καταμετρούσαν τα μέτωπα των αντιδράσεων που έχουν πυροδοτήσει τα σχέδια της συγκυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών και εξέταζαν τρόπους διαχείρισης της κατάστασης.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσαν, στα κυβερνητικά και κομματικά «ρετιρέ», οι κλιμακούμενες διαμαρτυρίες με στόχο στελέχη, υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως, ενδεικτικά οι αποδοκιμασίες στο αεροδρόμιο του Άργους Ορεστικού, στην Καστοριά, εις βάρος των βουλευτών Μίμη Δημητριάδη (Κοζάνης) και Ολυμπίας Τεληγιορίδου (Καστοριάς), η αναγκαστική ματαίωση, υπό τον φόβο επεισοδίων, εκδήλωσης στην Πάτρα με ομιλητή τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, η οποία ακολούθησε τον πολύωρο αποκλεισμό του αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στην Κομοτηνή, αλλά και η επιδρομή αγροτών στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες.

Στις συνθήκες αυτές, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να συναντηθεί με αντιπροσωπευτική επιτροπή αγροτών, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.