ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Στο Φάληρο το επετειακό ραντεβού με τους ψηφοφόρους

15:02 - 24 Ιαν 2016 | Πολιτική
Τσίπρας: Στο Φάληρο το επετειακό ραντεβού με τους ψηφοφόρους
«Ραντεβού» με τους ψηφοφόρους που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, έναν χρόνο μετά την πρώτη του εκλογική επικράτηση, τον Ιανουάριο του 2015.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρώτο μέρος της ομιλίας του θα κάνει απολογισμό της δωδεκάμηνης διακυβέρνησης, θα αναφερθεί στα διλήμματα και τα «τείχη» που υψώθηκαν κατά τη διαπραγμάτευση αλλά και στις επιθέσεις που δέχτηκε εντός και εκτός Ελλάδας. Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί η συμφωνία του καλοκαιριού, παρά τις δυσκολίες, κρύβει σημαντικές νίκες.

Αναμένεται να αναφερθεί στα πλεονεκτήματά της συγκρίνοντάς τη με τις προηγούμενες, ενώ θα εστιάσει μεταξύ άλλων στο πρωτογενές πλεόνασμα, υποστηρίζοντας πως αν δεχόταν το 3% για το 2015, το πρόγραμμα θα ήταν επιβαρημένο κατά αρκετά δισ., κάτι που θα έφερνε πρόσθετες δημοσιονομικές περικοπές.

Στενοί συνεργάτες του, πάντως, δεν αρνούνται ότι η ομιλία του έχει ως φόντο τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών και άλλων κοινωνικών ομάδων, που νιώθουν πως απειλούνται από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, και ζητούν από τους βουλευτές την καταψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων, τα οποία είναι υπό διαμόρφωση, ενώ οι εταίροι σκληραίνουν τη στάση τους στη διαπραγμάτευση. Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει τη στήριξη της κοινωνίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, δηλώνοντας ανοιχτά πως ξέρει τις δυσκολίες, αλλά φροντίζει να αποφύγει τα χειρότερα σενάρια.

Το δεύτερο βασικό σημείο που θέλει να αναδείξει αφορά τον νέο πολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται και την αντιπαράθεση με τη νέα Νέα Δημοκρατία, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι συγκροτείται ένα σαφές δίπολο, Αριστερά-Δεξιά, το οποίο από τη μία πλευρά βασίζεται στην πολιτική που συνεχίζει να έχει ως στόχο την προστασία όλων των κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν τα τελευταία χρόνια από την κρίση με όρους ισονομίας και δικαιοσύνης, και από την άλλη τον «καθαρό εκπρόσωπο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής», τον Κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση προς το στρατόπεδο του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει αιχμηρή αναφορά σε συγκεκριμένες επιλογές στελεχών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως τηρούν σκληρή γραμμή τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ότι διαμορφώνονται ταχύτατα δύο βασικά μέτωπα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, Αριστερά και Δεξιά.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων με προοδευτικό πρόσημο και στις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ενώ δεν αποκλείεται να μιλήσει για θεσμικές αλλαγές, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου, κάτι που ζητούν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, προτείνοντας τη μείωση του μπόνους των 50 εδρών, καθώς και ρυθμίσεις που ευνοούν κυβερνητικές συνεργασίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.