ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: «Περήφανοι που δε δειλιάσαμε στις μάχες-Μη μιλούν για ρουσφέτια»

20:26 - 24 Ιαν 2016 | Πολιτική
Τσίπρας: «Περήφανοι που δε δειλιάσαμε στις μάχες-Μη μιλούν για ρουσφέτια» 2
Την έναρξη του «πολέμου» ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά κήρυξε και επισήμως από το κλειστό γήπεδο του Τάε Κβο Ντο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – Στο στόχαστρό του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και οι πρακτικές της αντιπολίτευσης-Ιδιαίτερη αναφορά στο Ασφαλιστικό, στο Δημόσιο, στους αγρότες αλλά και στις πρακτικές που υιοθετεί η αντιπολίτευση

Με τη φράση «έναν χρόνο μετά είμαστε περήφανοι που δώσαμε αυτές τις μάχες, που δεν δειλιάσαμε, που δώσαμε ανάσες αξιοπρέπειας σε έναν πληγωμένο λαό», ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Να τελειώσουμε με αυτούς-Η Ελλάδα θα φύγει μπροστά»

«Να τελειώσουμε με αυτό παλιό πολιτικό κατεστημένο της ολιγαρχίας, με τις ανισότητες, την αυθαιρεσία και τη διαφθορά. Πορευόμαστε με στόχος και θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα θα φύγει μπροστά, δεν θα μείνει όμηρος των εκβιαστών» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός.

«Τους ξέρουμε καλά. Τους μάθαμε, τους βρήκαμε μπροστά μας. Φώναζαν να υπογράψουμε τα τρισχειρότερα. Αποφύγαμε την παγίδα του Grexit, χάρη στη στήριξη του λαού» πρόσθεσε.

Η μάχη δεν έχει τελειώσει-Η Ευρώπη αλλάζει

«Ο λαός έδωσε απάντηση στο δημοψήφισμα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας. Όταν καταφέραμε να αποφύγουμε την παγίδα του Grexit, ζητήσαμε από το λαό τη στήριξή του και την πήραμε. Για να συνεχίσουμε την προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.»

«Σήμερα, η μάχη δεν έχει τελειώσει. Το ιστορικό αποτύπωμα της τριπλής λαϊκής ετυμηγορίας δεν μπορεί να αγνοηθεί και η Ευρώπη δεν ειναι ίδια μετά την διαπραγμάτευση.»

«Η μάχη είναι ακόμα μπροστά μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η Ευρώπη όμως δεν είναι η ίδια. Η σπορά που ρίξαμε βρίσκει έδαφος. Ήδη έχουμε τους πρώτους καρπούς, μια προοδευτική κυβέρνηση στην Πορτογαλία και πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε και στην Ισπανία κυβέρνηση προοδευτική. Βλέπουμε μια σημαντική μεταστροφή και στην Ιταλία με τον Ματέο Ρέντζι αλλά και συνεχιζόμενη υποστήριξη του Φρ. Ολαντ. Αυτές οι μετατοπίσεις δεν θα είχαν γίνει αν δεν είχαμε μείνει ζωντανοί» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Αν είχαμε υποκύψει στις ανόητες ηρωϊκές φωνές ορισμένων να συγκρουστούμε τυφλά σήμερα άθελά μας θα είχαμε μετατρέψει τους συντρόφους μας σε απολογητές της καταστροφής. Δεν είχαμε αυτό το δικαίωμα.» πρόσθεσε.

«Θα καούν από το ζέσταμα»

«Κάποιοι ακόμα και σήμερα μηχανεύονται σενάρια και προσπαθούν ξανά, παρότι έχουμε πάρει μόλις πριν λίγους μήνες την λαϊκή εντολή. Η κυβέρνηση όσο και αν παλεύουν η κυβέρνηση θα προχωρήσει. Ας μην βιάζονται να δημιουργήσουν κλίμα γιατί θα κουραστούν να κάθονται και αυτή και την επόμενη τετραετία σε θέσεις αντιπολίτευσης. Θα καούν από το ζέσταμα να κάνουν αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο κ. Τσίπρας

«Έχει θράσος ο κ. Μητσοτάκης-Είπαν “ναι” σε σκληρότερα μέτρα »

«Είναι θράσος να μιλά ο Κυρ. Μητσοτάκης για την διαπραγμάτευση. Με το «ναι» σε όλα έριξαν το ΑΕΠ κατά 25%, δηλαδή κατέστρεψαν πλούτο 50 δισ. ευρώ. Βλέπουμε κάποιους όπως μεγάλους αγροτοσυνδικαλιστές και την ΓΣΕΕ να στέκονται απέναντι στις προτάσεις μας όταν το καλοκαίρι στο δημοψήφισμα τάσσονταν υπέρ του «ναι» σε ένα σχέδιο με πολλαπλά σκληρότερα μέτρα.» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η συμφωνία που έφερε δεν είναι το χειρότερο μνημόνιο. «Έχουν ξεχάσει τις 11 μειώσεις στις συντάξεις, την κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και τη κάθετη μείωση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία.»

«Να ξεκαθαρίσει με ποιους είναι ο κ. Μητσοτάκης-Το Ασφαλιστικό πρέπει να προχωρήσει»

Στο δρόμο της μάχης για την ανάκαμψη θα συνεχίσουμε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτοί που μας οδήγησαν εδώ πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Συσπειρώνονται για να μας γυρίσουν πίσω στα χρόνια της διαφθοράς και της μίζας. Προσπαθούν να μετατρέψουν την πρώτη αξιολόγηση σε εργαλείο εκβιασμού της κυβέρνησης. Κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ για κρίσιμα θέματα όπως το ασφαλιστικό.».

Ευθεία βολή εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας «Δεν γίνεται κ. Μητσοτάκη να είσαι και με τις κινητοποιήσεις και με το ΔΝΤ. Τους καλούμε να μας πουν ποια είναι η πρότασή τους για το ασφαλιστικό και τους αγρότες που οι ίδιοι φτωχοποίησαν. Γνωρίζουμε τις αγωνίες του λαϊκού κόσμου. Αυτή είναι και η ποιο ουσιαστική διαφορά. Εμείς ξέρουμε τις αγωνίες γιατί εξαιτίας αυτού του κόσμου βρισκόμαστε εδώ.»

«Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να δεχτεί βελτιώσεις αλλά πρέπει να προχωρήσει. Τα Ταμεία δεν αντέχουν. Το δίλλημα είναι ή μεταρρύθμιση ή κατάρρευση του συστήματος. Μέσα στους ασφυκτικούς όρους που μας κληροδότησαν κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα εισοδήματα. Επιδιώκουμε ισονομία και αναδιανομή και προτείνουμε το βάρος να το μοιραστούμε όλοι με δικαιοσύνη και να εξασφαλίσουμε τους πόρους με μικρή αύξηση των εισφορών, μια απόφαση που προς τιμή τους αποδέχτηκαν και οι εργοδότες.» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας

Ενώ δεν παρέλειψε να καυτηριάσει και τη στάση της Ν.Δ απορώντας για τις τελικές προθέσεις της γαλάζιας παράταξης. «Θέλει η ΝΔ αύξηση των εισφορών ή θέλει και επιδιώκει οριζόντια περικοπή στις συντάξεις; Να μας πουν τι προτείνουν.» είπε χαρακτηριστικά.

«Προστατεύουμε τους επαγγελματίες-Δεν τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι»

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Προχωράμε στις αναγκαίες βελτιώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες για να μην υπάρξουν ακραίες επιβαρύνσεις και για να προστατευτούν οι νέοι επαγγελματίες. Δεν θα βάλουμε όμως στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς δικηγόρους με τα μπλοκάκια με τους ιδιοκτήτες μεγάλων δικηγορικών γραφείων και τους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων.»

«Εδώ είμαστε για να μιλήσουμε και με τους αγρότες-Υπάρχουν όμως αγρότες δύο ταχυτήτων»

Το φλέγον ζήτημα των ημερών έθιξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι θα τηρηθεί ίδια στάση δικαιοσύνης και για τους αγρότες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «Θέλουμε διάλογο ειλικρινή με αντιπροσωπευτική ομάδα. Δεν γίνεται κάποιοι που έκαναν καμπάνια για το «ναι» να εμφανίζονται ως επαναστάτες. Με την εθνική σύνταξη σχεδόν διπλασιάζεται η σύνταξή τους μέσω της Εθνικής σύνταξης, ενώ οι εισφορές θα αυξηθούν σε βάθος τετραετίας. Δεν ακούω να γίνεται συζήτηση για τα άλλα προβλήματα των αγροτών. Δεν έχουν άλλα προβλήματα; Ή μήπως υπάρχουν αγρότες δυο ταχυτήτων: αυτούς που παίρνουν επιδοτήσεις δεκάδες χιλιάδων ευρώ και όσους δεν βγάζουν ούτε τα έξοδά τους.»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το φορολογικό δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη αξιολόγηση αλλά η κυβέρνηση είναι ανοικτή για να συζητήσει το θέμα.

«Έχουν το θράσος και μιλούν αυτοί για το Δημόσιο;-Φέρνουμε στη Βουλή νόμο που καταργεί το ρουσφέτι»

Ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στην αντιπολίτευση ήταν ο πρωθυπουργός όσον αφορά το θέμα των διορισμών στο Δημόσιο καθώς και το κατεστημένο των πελατειακών σχέσεων που επικρατεί χρόνια στη χώρα μας.

«Μας λένε κάποιοι ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Ότι ήρθαμε για να βολέψουμε τους δικούς μας. Κανιβαλίζουν ανθρώπους με προσφορά και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε: Έχουμε 630 μετακλητούς υπαλλήλους στα υπουργεία όταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλους είχε 1.200. Αυτό είναι το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έχουν το θράσος να μιλούν τα κόμματα που έκαναν την οικογένεια κράτος. Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να ρίξουμε την αντιπαράθεση τόσο χαμηλά. Αν έχουν για καθοδηγητή τον κίτρινο τύπο ας συνεχίσουν. Οι πολιτικές θέσεις είναι πολιτικές θέσεις και η δημόσια διοίκηση, δημόσια διοίκηση. Άλλο ο στενός συνεργάτης του υπουργού και άλλο η δημόσια διοίκηση στην οποία για δεκαετίες επικρατούσε το ρουσφέτι.» τόνισε ο κ. Τσίπρας ενώ συμπλήρωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δημόσιο διόρισε μόνο τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες που αντισυνταγματικά απολύθηκαν.»

«Γιατί η επίθεση από τον τύπο; Γιατί αξιολογούν ως «βάρος» το επώνυμο του νέου αρχηγού της ΝΔ. Κακώς σκέφτονται ενοχικά. Εμείς δεν θα κατηγορήσουμε τον κ. Μητσοτάκη για την οικογένειά του και τις ρίζες του. Θα τον πολεμάμε για τις ιδέες και τις πράξεις του. Σήμερα στα υπουργεία έχουμε προϊστάμενους που επέλεξε ο κος Μητσοτάκης σε μια νύχτα, είπε ο πρωθυπουργός. Εμείς αντίθετα φέρνουμε στη Βουλή νόμο-τομή για τη δημόσια διοίκηση και καταργούμε το ρουσφέτι. Θα τον στηρίξει ο κ. Μητσοτάκης και τα ποταμίσια μεταρρυθμιστικά τους εξαπτέρυγα;» αναρωτήθηκε.

«Ο διαγωνισμός θα γίνει είτε θέλουν είτε όχι»

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι η αντιπολίτευση μπλοκάρει την στελέχωση του ΕΣΡ για να μην γίνουν οι διαγωνισμοί για τα κανάλια. Ο διαγωνισμός είτε έτσι είτε αλλιώς θα διεξαχθεί, ξεκαθάρισε, «ίσως και τον επόμενο μήνα».

«Δε βάλαμε τις λίστες στα συρτάρια»

Καταφερόμενος κατά του νεοεκλεγέντος προέδρους της ΝΔ ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «Εμείς δεν βάλαμε τις λίστες με τους καταθέτες στα συρτάρια. Τις πήγαμε αμέσως στον εισαγγελέα και έχουν αρχίσει οι εισπράξεις. Τι λέει ο κος Μητσοτάκης για τον στενό συνεργάτη του Σαμαρά (σ.σ. Παπασπύρου). Έλεγε μακάρι να είχαμε δέκα, εγώ λέω μακάρι να είχαμε είκοσι για να πληρώνουν…» 

«Να σταματήσει η καταστροφολογία-Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση»

«Πρέπει να σταματήσει η καταστροφολογία, πάνω που πάει να σηκώσει κεφάλι ο κόσμος. Έχουμε δυσκολίες θα τις ξεπεράσουμε και θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.  Μιλούν κάποιοι για δημοσιονομικό κενό ενώ έχουμε 2 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα, ενώ είμαστε πρώτοι στις 28 χώρες σε απορροφήσεις του ΕΣΠΑ.

Το 2016 θα έρθουν 8 δισ. από επενδυτικές τράπεζες και συγχρηματοδοτούμενα έργα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η ψήφος κάθε πολίτη να έχει την ίδια βαρύτητα»

«Θα φέρουμε πρόταση για τον εκλογικό νόμο ώστε η ψήφος κάθε πολίτη να έχει την ίδια βαρύτητα. Όταν περάσει η πρώτη αξιολόγηση θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα γίνουμε φωτοβολίδα της ιστορίας»

Ο πρωθυπουργός προχώρησε και επισήμως στην κήρυξη «πολέμου» μεταξύ του στρατοπέδου της Αριστεράς και αυτού της Δεξιάς.

«Από τη μια είναι η νεοφιλελεύθερη δεξιά του Κυρ. Μητσοτάκη που στηρίζεται σε ακροδεξιά στοιχεία της πλευράς Σαμαρά τα παίρνουν θέσεις αντιπροέδρου και από την άλλη εμείς», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει φωτοβολίδα της ιστορίας», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

«Θέλουμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση με μία νέα Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι ο κόσμος έχει αγωνίες. «Δεν βλέπουμε τον κόσμο που διαδηλώνει ως εχθρό. Με αυτό τον κόσμο θέλουμε διαρκή διάλογο για να πετύχουμε ότι το δυνατόν καλύτερο. Θέλουμε μέσα σε πέντε χρόνια να έχουμε φτιάξει μια άλλη Ελλάδα. Γράφουμε ιστορία για τους αγώνες μας προχωράμε. Να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση με μία νέα Ελλάδα»

«Ακόμα και αν τα οράματά μας δεν χωράνε στην σημερινή πραγματικότητα δεν τα παρατάμε και ούτε παραγνωρίζουμε την πραγματικότητα. Αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε την πραγματικότητα», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:26 - 24 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.