ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Κυριάκος κομίζει νέο ύφος στον κομματικό ανταγωνισμό

12:38 - 27 Ιαν 2016 | Πολιτική
Ο Κυριάκος κομίζει νέο ύφος στον κομματικό ανταγωνισμό
Η πρώτη κοινοβουλευτική αναμέτρηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον νέο Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν είχε τα γνώριμα και προβλέψιμα χαρακτηριστικά της ρητορικής οξύτητας και του κομματικού φανατισμού των προηγούμενων χρόνων.

Οι επιθετικές αναφορές ακόμα και προσωπικού χαρακτήρα ενίοτε δεν έλειψαν βέβαια, όμως η συζήτηση κινήθηκε σε ένα αξιοπρεπές πολιτικό πλαίσιο που βοήθησε τους δύο αρχηγούς να οριοθετήσουν με ιδεολογικούς όρους τη μάχη.

Το συνόψισε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν παρατήρησαν κάποιοι δημοσιογράφοι στον διάδρομο ότι ήταν μετριοπαθής στην παρθενική του εμφάνιση υπό τη νέα του ιδιότητα, ξεκαθάρισε απερίφραστα: «η συζήτηση είναι μετρημένη και σοβαρή. Μην περιμένετε από μένα κραυγές».

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Τσίπρας προκάλεσε αυτήν τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό προκειμένου να αιφνιδιάσει τον αντίπαλό του και να τον εκθέσει στα μάτια της κοινής γνώμης εμφανίζοντάς τον αμήχανο μπροστά στην ανάγκη να καταθέσει προτάσεις.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης, όπως εκτιμούσαν ικανοποιημένοι οι συνεργάτες του, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Σαμαράς που τον συνέδραμε στην εσωκομματική μάχη, αντιπαρήλθε με επιτυχία την πρόκληση καταθέτοντας μια δέσμη προτάσεων.

Το γεγονός υποχρέωσε το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου να διοχετεύσει non paper με το τέλος του πρώτου γύρου, ισχυριζόμενο σε μια προσπάθεια ανασκευής των εντυπώσεων ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «έχασε κατά κράτος την πρώτη του συζήτηση στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος».

Φρονίμως ποιών ο κ. Μητσοτάκης, όπως σχολίαζαν στο Περιστύλιο, κάλεσε τον πρωθυπουργό να εφαρμόσει τις μνημονιακές του δεσμεύσεις, προκειμένου να «καθαρίσει την μπουγάδα» και να βρει καθαρό πεδίο, οψέποτε η ΝΔ επανέλθει στην εξουσία.

Στο ίδιο πλαίσιο καταγράφηκε το άνοιγμα που έκανε στο χώρο της πολιτικής μετριοπάθειας, όταν επιστράτευσε ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής για τις πρακτικές και των κυβερνήσεων της ΝΔ.


Καταγράφηκε επίσης και η προσέγγισή του στην μεταρρυθμιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, με τα κολακευτικά σχόλια που επιδαψίλευσε στα πρόσωπα των Τ. Γιαννίτση, Α. Λοβέρδου και Γ. Κουτρουμάνη με τον οποίον αντάλλαξε αργότερα θερμή χειραψία στον διάδρομο.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να γνωρίζει πως έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του προκειμένου η ΝΔ να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να προβάλλει πειστικά ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, φροντίζοντας πάντως να υπογραμμίσει ότι η χώρα, με μια νέα και δίκαιη κοινωνική συμφωνία, μπορεί να ξεφύγει από την κρίση.

Εξ αυτού, απέφυγε τις κορώνες, επιλέγοντας να χτίσει από τα θεμέλια το προφίλ μιας συγκροτημένης και τεκμηριωμένης δύναμης που αντιστέκεται προγραμματικά στον «αριστερό λαϊκισμό», αποφεύγοντας τις ακατάσχετες υποσχέσεις.

Και αυτός είναι και ο λόγος που ενώ προανήγγειλε ότι θα ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή για το κλείσιμο των Τραπεζών, απέφυγε να ρίξει στην τρέχουσα συγκυρία το χαρτί στο τραπέζι, κρατώντας για τον εαυτό του τη στιγμή που θα το χρησιμοποιήσει.

Συνοψίζοντας αργά το βράδυ της Τρίτης τη συζήτηση συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και βουλευτές της ΝΔ, τόνιζαν με ικανοποίηση, ότι στο εξής η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι το πολιτικό παιχνίδι απέκτησε έναν αξιόπιστο συμπαίκτη.

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 12:41 - 27 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.