ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έμμεσο μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία από το Ισραήλ

11:05 - 29 Ιαν 2016 | Πολιτική
Έμμεσο μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία από το Ισραήλ
Να χτίσει σχέσεις συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού στην ανατολική Μεσόγειο είναι το έμμεσο μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ισραήλ.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να προλάβει πιθανές αντιδράσεις από την πλευρά της Άγκυρας, που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην υλοποίηση της συμφωνίας.
 
«Το βήμα αυτό, θα επαναλάβω, δεν στρέφεται έναντι τρίτων, αντιθέτως αποτελεί παράδειγμα προς τρίτους» ανέφερε στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ο Πρωθυπουργός που συμπλήρωσε: «Γιατί αποδεικνύει ότι μπορούμε να εργαστούμε από κοινού, μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερα δίκτυα που να μας συνδέουν, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, προς όφελος των λαών μας».
 
Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα, με την τριμερή συμφωνία με την Κύπρο και το Ισραήλ, έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του πολυπόθητου στόχου να μετατραπεί σε χώρα διέλευσης των ενεργειακών πηγών από την Αν. Μεσόγειο. Η τριμερής φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στο Ισραήλ και εκτιμάται ότι δημιουργεί σταθερότερη ισορροπία απέναντι στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, όσον αφορά στην Κύπρο και το Αιγαίο. Στόχος, όπως είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου είναι «η  Ελλάδα να παίξει το ρόλο της γέφυρας των δύο χωρών που θα θελήσουν να αποκτήσουν άμεσα οφέλη από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων μέσω της μεταφοράς τους προς την Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδας».
 
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «συζητήσαμε, για τον αγωγό μεταφοράς αερίου, συζητήσαμε για το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει τις χώρες μας και θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης μετατροπής σε ηλεκτρική ενέργεια των αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων και μεταφοράς της στην Ευρώπη και βεβαίως, δεν μείναμε μόνο στη συζήτηση. Σχεδιάζουμε την άμεση υλοποίηση δράσεων και προς αυτό τον λόγο αποφασίσαμε τη σύσταση μιας τριμερούς επιτροπής εξειδικευμένης στα ενεργειακά ζητήματα για να προχωρήσουμε τους κοινούς μας στόχους».
 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.