ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παυλόπουλος: Η φορολογία ακινήτων να βασίζεται στην πραγματική τους αξία

23:49 - 29 Ιαν 2016 | Πολιτική
Παυλόπουλος: Η φορολογία ακινήτων να βασίζεται στην πραγματική τους αξία
Την υπερβολική φορολόγηση των ακινήτων, με εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες, καυτηρίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α) και τη Διεθνή Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τόνισε, επίσης, ότι αν δεν επανέλθει η φορολογία των ακινήτων στην πραγματική αξία τους, θα είναι πολύ δύσκολη η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

«Ένα δεύτερο σήμα κινδύνου το οποίο αναδεικνύεται, και πολύ περισσότερο στην χώρα μας αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι η πληγή την οποία φέρει η ακίνητη ιδιοκτησία, εξαιτίας του ότι φορολογείται κατά τρόπο δυσανάλογο σε σχέση με αυτό το οποίο αποδίδει», τόνισε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας:

«Κυρίως δε, φορολογείται με αντικειμενικές αξίες, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πραγματική αξία ενός ακινήτου, πράγμα το οποίο, όπως αντιλαμβάνεται καθένας, έχει ως συνέπεια να μετατρέπεται το δικαίωμα σε ένα επαχθές βάρος και να παρακινούνται οι ιδιοκτήτες, αντί να επενδύσουν περισσότερο στην ιδιοκτησία τους, να απαλλαγούν από αυτήν» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

«Ευτυχώς», συνέχισε, «με τη συμβολή του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Ελλάδα, που είναι θεματοφύλακας όλων των δικαιωμάτων και ιδίως του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, αρχίζει να επανέρχεται η φορολόγηση της ιδιοκτησίας -ή ελπίζω ότι θα επανέλθει η φορολόγηση της ιδιοκτησίας - στα επίπεδα εκείνα που αντιστοιχούν στην πραγματική αξία ενός ακινήτου».

Και αυτό πρέπει να γίνει, είπε, «όχι μόνο για λόγους δικαιοσύνης απέναντι στον ιδιοκτήτη, αλλά και γιατί δίχως αυτή την εξομάλυνση - ας το πω έτσι - η αγορά ακινήτων δεν θα μπορέσει να συμβάλει στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την βαθιά κρίση που την μαστίζει».

Δίχως αυτή την προϋπόθεση, πρόσθεσε, «θα είναι εξαιρετικό δύσκολο να ανακάμψουμε γενικότερα, πράμα το οποίο συνιστά μία επιτακτική ανάγκη, ιδίως αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον με χαρά υποδέχομαι ανθρώπους, οι οποίοι όχι μόνο προστατεύουν ένα δικαίωμα που τους ανήκει, αλλά αναδεικνύουν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα θεσμών και Οικονομίας γενικώς».

Τελευταία τροποποίηση στις 23:57 - 29 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.