ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιούνκερ:Δεν ήθελα Grexit και δεν θέλω έξοδο από τη Σένγκεν

12:59 - 03 Φεβ 2016 | Πολιτική
Γιούνκερ:Δεν ήθελα Grexit και δεν θέλω έξοδο από τη Σένγκεν
Το θέμα δεν είναι να στιγματιστεί η Ελλάδα, αλλά να βοηθηθεί να διορθώσει τα προβλήματα που υπάρχουν, σχολίασε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση με χρηματοδότηση, αλλά και στήριξη σε προσωπικό μέσω Frontex.

Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 18ης-19ης Φεβρουαρίου, ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι η προσφυγική κρίση μετατρέπεται σε κρίση αλληλεγγύης για την Ευρώπη και η λύση είναι περισσότερη Ευρώπη. «Το πρόβλημα ενός κράτους πρέπει να είναι πρόβλημα και των άλλων», τόνισε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται συνεργασία, γιατί δεν οδηγεί πουθενά το να κατηγορεί ο ένας τον άλλο ότι δεν κάνει τίποτα».

 

Ο κάθε ένας πρέπει να σέβεται τους κοινούς κανόνες και ιδιαίτερα αυτούς που αφορούν στη Συνθήκη Σένγκεν. «Θα σώσουμε τη συνθήκη εφαρμόζοντάς  την», τόνισε.

 

Η επιτροπή της Συνθήκης σε έκθεση του Νοεμβρίου διέκρινε «σοβαρές ελλείψεις» στην Ελλάδα, που πρέπει να διορθωθούν. Το θέμα δεν είναι να απομονωθεί η χώρα, όπως λένε μερικοί, αυτό δεν θα είχε κανένα νόημα, πρόσθεσε. «Δεν ήθελα Grexit από το ευρώ και δεν θέλω Grexit από τη Σένγκεν».

 

Δεν πρέπει να στιγματίζονται οι Έλληνες, που βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση λόγω του προσφυγικού. Πολλοί πολίτες έδωσαν δείγματα αλληλεγγύης βοηθώντας και πολλοί πρόσφυγες σώθηκαν από βέβαιο θάνατο χάρη στην ελληνική ακτοφυλακή, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

 

Χρειάζονται επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, αλλά παράλληλα ξεκαθάρισε ότι και οι άλλες χώρες πρέπει να κινηθούν προκειμένου να υλοποιηθούν οι συμφωνίες μετεγκατάστασης και να ενισχυθεί η Frontex.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:44 - 03 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.