ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τετ α τετ Τσίπρα–Μέρκελ - Σόιμπλε και Κουαρτέτο φτιάχνουν κλίμα

10:25 - 04 Φεβ 2016 | Πολιτική
Τετ α τετ Τσίπρα–Μέρκελ - Σόιμπλε και Κουαρτέτο φτιάχνουν κλίμα
Συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που συνοδεύεται από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παπά στο Λονδίνο όπου διεξάγεται η Διεθνής Διάσκεψη για τη Συρία.

Μπορεί η χημεία Τσίπρα – Μέρκελ να είναι καλή ωστόσο η πίεση που δέχεται η Καγκελάριος από την κοινή γνώμη της χώρας της για το προσφυγικό αναμένεται να βαρύνει τη συνάντηση. Ήδη βέβαια η οικονομική ατζέντα είναι αρκούντως βαριά με τις απαιτήσεις των δανειστών να προκαλούν «ναυτία» στην Αθήνα αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε να επαναφέρει τα σενάρια grexit με τις δηλώσεις του στο Αμβούργο.

Μπορεί πάντως επισήμως η κυβέρνηση να αρνείται να συνδέσει την προσφυγική κρίση με δημοσιονομικές διευκολύνσεις προς τη χώρα ωστόσο είναι βέβαιο, βάσει πληροφοριών, ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει τη δημοσιονομική επιβάρυνση που έχει η χώρα λόγω της προσφυγικής κρίσης. Μόνο οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις υπερβαίνουν τα 400 εκατομμύρια ενώ αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για πολλαπλάσιο έμμεσο κόστος ( επιβάρυνση ΕΣΥ, επιπτώσεις σε τουρισμό κτλ).

Την ώρα που η συνάντηση Μέρκελ–Τσίπρα «θα τρέχει», στην Αθήνα νέος γύρος συζητήσεων θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη μεταξύ κουαρτέτου και κυβέρνησης. Ήδη από χτες τα μηνύματα ήταν «σκληρά» με το κουαρτέτο να μην πείθεται ότι θα εισπραχθούν 1,2 δισ. ευρώ από τα νέα μέτρα. Οι δανειστές δε θεωρούν  ότι θα εισπραχθούν 300 εκατομμύρια από τα τυχερά παιχνίδια, ενώ βλέπουν και τρύπα στην εξοικονόμηση χρημάτων από τις αμυντικές δαπάνες η οποία επίσης προβλέπουν ότι θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα «πάγωσαν» την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, από την οποία η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έβαλαν αστερίσκους και στα έσοδα από την αύξηση του φόρου στα ενοίκια, στους αγρότες αλλά και στην αύξηση του φόρου στο κρασί.

Γιώργος Αλέξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.