ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σένγκεν: «Κεραυνοί» Κυβέρνησης-Αυτές οι χώρες θέλουν να μας διώξουν

19:50 - 05 Φεβ 2016 | Πολιτική
Σένγκεν: «Κεραυνοί» Κυβέρνησης-Αυτές οι χώρες θέλουν να μας διώξουν
Τη στάση της Ευρώπης απέναντι σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που έχουν εχθρική στάση απέναντι στους πρόσφυγες και ασκούν πιέσεις να βγει η Ελλάδα εκτός Σένγκεν, στηλιτεύει η κυβέρνηση και ζητά αλλαγή πλεύσης.

Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών το Μέγαρο Μαξίμου παραδέχεται ότι χώρες της ΕΕ θέλουν να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, εξαπολύοντας ευθείες βολές σε Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία και κατηγορώντας την ίδια ώρα τους Ευρωπαίους ότι δεν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους.

Λίγες ώρες έπειτα από τις δηλώσεις του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου και το μήνυμα που έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση, το Μαξίμου με νέο non paper υπογραμμίζει πως παρά το βάρος της  κρίσης, η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και σημειώνει πως το «blame game» δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα για την επίλυση του προσφυγικού.

Όπως επισημαίνεται οι συγκεκριμένες 4 χώρες προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορά τους ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες κατά παράβαση των ανθρωπιστικών αρχών και των αρχών αλληλεγγύης που έχουν συνυπογράψει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Επίσης, το Μαξίμου υποστηρίζει πως αυτές οι χώρες ασκούν απαράδεκτες πιέσεις προς την Ελλάδα να αποσπαστεί από τους κανόνες του Διεθνούς και να σταματήσει τις διασώσεις προσφύγων στον θαλάσσιο χώρο. Επίσης, το Μαξίμου κατηγορεί τις χώρες αυτές πως ασκούν πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας.

Σημειώνεται παράλληλα πως αυτές οι προτάσεις των συγκεκριμένων χωρών ενσωματώνουν μία απαράδεκτη ακροδεξιά ξενοφοβική ρητορική και αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.

Φυσικά, η κυβέρνηση αφήνει αιχμές και προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, σημειώνοντας πως η αντίδρασή τους σε μία τέτοια πολιτική συμπεριφορά δεν είναι ακόμα η απαιτούμενη.

Το Μαξίμου υπογραμμίζει πως οι προσφυγικές ροές δεν μπορούν να ανακοπούν ούτε το προσφυγικό να αντιμετωπιστεί με φράχτες, κλειστά σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μάλιστα, επιμένουν πως η αποφασιστική υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων και της συμφωνίας με την Τουρκία είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ανθρωπιστική και αλληλέγγυα διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Επιπλέον, διευκρινίζουν πως η Ελλάδα παρά την μακρόχρονη οικονομική και κοινωνική κρίση, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, αλλά αυτό απαιτεί και αντίστοιχους ρυθμούς υλοποίησης και από τα υπόλοιπα μέρη. Κατηγορεί με αυτό τον τρόπο τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπογραμμίζοντας πως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του και πως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας δεν έχει ξεκινήσει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.