ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στενό "μαρκάρισμα" στην κυβέρνηση από κοινωνία και δανειστές

11:01 - 06 Φεβ 2016 | Πολιτική
Στενό "μαρκάρισμα" στην κυβέρνηση από κοινωνία και δανειστές
"Μπλοκαρισμένη" από πολλές πλευρές φαίνεται να είναι η κυβέρνηση η οποία ψάχνει και για πολιτική λύση όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. "Άδεια χέρια" για το κουαρτέτο που έφυγε για να... επιστρέψει!

Την "καυτή ανάσα" των δανειστών αλλά και της κοινωνίας αρχίζει να νιώθει εντονότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

 

Οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης αφού η σκληρή στάση των αγροτών αλλά και όλων των επαγγελματικών ομάδων που πλήττονται από το ασφαλιστικό από τη μία και οι σκόπιμες, προφανώς, καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων από τους Θεσμούς και το ΔΝΤ από την άλλη, φαίνεται να στενεύουν τα περιθώρια της αριστερής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός στρέφει τώρα το "βλέμμα" του στην αξιολόγηση - εξπρές προκειμένου να απαλλαγεί το κυβερνητικό επιτελείο από ένα μόνιμο άγχος αφού τα περιθώρια της διακυβέρνησης της χώρας στενεύουν καθημερινά και οι δυσχέρειες, σε όλα τα επίπεδα, πολλαπλασιάζονται.

 

Έτοιμο και για πολιτική λύση το Μαξίμου


Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου χτες για πολιτική λύση, ήταν ουσιαστικά μία "πρώτη γεύση" για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Τσίπρας, όπως άλλωστε και στο πρόσφατο παρελθόν, σκέφτεται να την "ενεργοποιήσει" προκειμένου να βρει ποιος θα βγάλει τα "κάστανα από τη φωτιά".


Στόχος της κυβέρνησης είναι όλα τα ανοικτά ζητήματα να κλείσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τη νομοθέτηση ασφαλιστικού, φορολογικού, «κόκκινων δανείων» και να μη «σέρνεται» η διαπραγμάτευση.

 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάντως, Β. Ντομπρόβσκις μίλησε για «πρόοδο» και εποικοδομητικές συνομιλίες. Δήλωση που δε φαίνεται να συνάδει με την πραγματικότητα που βίωσε την πρώτη βδομάδα η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης .

Το «παράλληλο πρόγραμμα» καλμάρει την κοινωνία

Οι προσπάθειες, πάντως, της κυβέρνησης, να ισοφαρίσει τα μέτρα του μνημονίου συνεχίζονται, με πρώτη όλων την επαναφορά του «Παράλληλου Προγράμματος», το οποίο κατατίθεται στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη.


Σύμφωνα με πληροφορίες στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται:

 

Το ανθρωπιστικό πρόγραμμα, το οποίο έχει επεξεργαστεί η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης Θ. Φωτίου.


Η καθολική ασφάλιση υγείας, με στόχο να μην υπάρχει κανένας πολίτης ανασφάλιστος.


Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που προβλέπει προσλήψεις σε δήμους για 5 μήνες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:06 - 06 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.