ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγωνία για την επιστροφή του κουαρτέτου

14:04 - 06 Φεβ 2016 | Πολιτική
Αγωνία για την επιστροφή του κουαρτέτου
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup να έχει μία πρώτη γεύση του κλίματος που διαμορφώνεται στους εταίρους μετά τον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο,το πότε θα δοθεί το σήμα για τον ακριβή χρόνο επανόδου των εκπροσώπων των δανειστών, θα εξαρτηθεί από τη δουλειά των επόμενων ημερών που κάνουν από κοινού τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών πάνω στις μεγάλες εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και από το συνολικό πολιτικό κλίμα.

 

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός στο τετ α τετ με την Καγκελάριο Μέρκελ, έθεσε το θέμα των «υπερβολικών» απαιτήσεων του κουαρτέτου σε μια προσπάθεια πολιτικοποίησης της όλης διαδικασίας.


Πάντως «εποικοδομητικές» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις τις συνομιλίες που είχαν οι εκπρόσωποι των θεσμών και οι ελληνικές αρχές στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα.

 

Όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνεται «πρόοδος» σε όλα τα «σχετικά σημεία», τα οποία είναι «απαραίτητα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».


Ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μέτρα για την επίτευξη των στόχων για το 2016 αλλά και των μεσοπρόθεσμων στόχων, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.


«Η πρώτη αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη. Ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων ολοκληρώθηκε και οι αποστολές επιστρέφουν στις πρωτεύουσες έτσι ώστε να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Σύντομα θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.


Διαφορές στα καυτά μέτωπα


Η απόσταση, πάντως, που χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές ώστε να επέλθει συμφωνία είναι μεγάλη.

 

Οι ελληνικές προτάσεις τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό, αλλά και οι θέσεις της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό κενό για φέτος, συνάντησαν τις σοβαρές ενστάσεις των δανειστών.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε μετά το πέρας της απολογιστικής συνάντησής του με τους επικεφαλής των θεσμών, πως χρειάζεται ακόμα δουλειά σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο σε διάφορα θέματα.

 

Προσέθεσε δε, μεταφέροντας την αγωνία της ελληνικής πλευράς, πως ζητούμενο είναι η επίτευξη «εύλογης συμφωνίας σε εύλογο χρόνο». Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει την επίτευξη του δύσκολου στόχου για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έως το τέλος Φεβρουαρίου με επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα στις 15/2, γνωρίζοντας ότι και Μάρτιος θα «φαγωθεί» .

 

«Δεν είναι βέβαιο πότε θα επιστρέψουν», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε πως «υπάρχει η προσδοκία να επιστρέψουν σε εύλογο χρόνο για να περάσει η διαπραγμάτευση στην εύκολη φάση».

 

Σημείωσε ωστόσο ότι οι δανειστές «θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους» προκειμένου να καθορίσουν την κοινή τους στάση πριν από την επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων, η οποία είναι άγνωστο πότε θα γίνει.


Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και τα δημοσιονομικά μεγέθη και η κάλυψη του κενού με νέα μέτρα ήταν επί τάπητος όλη την προηγούμενη εβδομάδα ενώ ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε χθες ότι οι δανειστές συμφωνούν στη βασική αρχιτεκτονική σε ασφαλιστικό και φορολογικό, ενώ ταυτόχρονα κατανοούν και τη θέση της κυβέρνησης να μη μειωθούν οι συντάξεις και να μην υπάρξει πρόβλημα στις κοινωνικές δομές.

 

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι θα γίνει συζήτηση και για το θέμα του δημοσιονομικού κενού.


Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα διατύπωσε σοβαρές αντιρρήσεις επί των κυβερνητικών προτάσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

 

Μάλιστα στο άκουσμα περί ύπαρξης «κόκκινων γραμμών» που αναπαράγεται ως ρητορική, καλά πληροφορημένες πηγές, σημειώνουν ότι «τέτοιες αναφορές δε βοηθούν τη δημιουργία καλού κλίματος μετά τα όσα συνέβησαν το 2015».


Επί της ουσίας οι εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούν ότι με τα προτεινόμενα μέτρα το ασφαλιστικό δεν καθίσταται βιώσιμο και ζητούν παρεμβάσεις και στις ήδη χορηγούμενες συντάξεις.

 

Επίσης «αγκάθι» παραμένει το ποσοστό αναπλήρωσης των ανταποδοτικών συντάξεων, το πρόβλημα της «μαύρης» εργασίας, το ύψος της Εθνικής Σύνταξης, η συμπερίληψη εισοδηματικών κριτηρίων στη χορήγησή της, αλλά και τα χρονικά όρια μετά από τα οποία θα δίνεται.

 

Αντίθετοι, επίσης είναι οι δανειστές και με το μέτρο της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών που προτείνει η Αθήνα.


Ενστάσεις έχουν οι δανειστές και στο φορολογικό και ειδικά στη θέσπιση ανώτατου συντελεστή φορολόγησης 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ καθώς αυτό όπως εκτιμούν αποτελεί κίνητρο φοροδιαφυγής. Επίσης, οι ελληνικές προτάσεις δεν περιλαμβάνουν ούτε τη μνημονιακή δέσμευση για ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολόγησης, ούτε το πώς θα φορολογηθούν οι αγρότες.


Τέλος οι δανειστές «πατούν» στην έκθεση της Κομισιόν που ζητά πρόσθετα μέτρα για το 2016, την ώρα που η κυβέρνηση σημειώνει ότι φέτος δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και άρα είναι περιορισμένη η ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων.


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.