ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με άρωμα Ελλάδας η διαπραγμάτευση Μέρκελ – Ερντογάν

14:16 - 08 Φεβ 2016 | Πολιτική
Με άρωμα Ελλάδας η διαπραγμάτευση Μέρκελ – Ερντογάν
Στην Άγκυρα βρίσκεται τη Δευτέρα η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενδεχομένως και με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκεται ασφαλώς η προσφυγική κρίση, αλλά θα συζητηθούν και άλλα θέματα. «Στο επίκεντρο θα βρίσκεται το πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε περαιτέρω το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Ήδη και οι δυο πλευρές έχουν εφαρμόσει μέρος της συμφωνίας. Θα τεθούν τα ζητήματα του πώς μπορούμε να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση και να την μετατρέψουμε σε νόμιμη, πώς θα αντιμετωπίσουμε την εγκληματική δραστηριότητα των διακινητών στα τουρκικά παράλια και με ποια προγράμματα μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα τους Σύρους που βρίσκονται στη χώρα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Αγκυρα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, σημείωσε ότι μπορεί κανείς να διακρίνει ότι ακόμη υπάρχουν οι διακινητές που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, άρα είναι προφανές ότι "μένει ακόμη να γίνει δουλειά".

 

Η Ελληνική διπλωματία έχει στραμμένα τα μάτια της στην Άγκυρα καθώς το τελευταίο διάστημα έχει αντιδράσει έντονα στα σενάρια για τριμερή σύνοδο Βερολίνου, Άγκυρας και Αθήνας. Η λογική Ερντογάν, που χρησιμοποιεί το προσφυγικό για να αποκομίσει άλλα οφέλη στο πεδίο των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή ανησυχεί την Αθήνα αλλά και τη Λευκωσία καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενώ ανοικτά παραμένουν τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της συνδεόμενης ΑΟΖ. Παράλληλα η Αθήνα βλέπει με ιδιαίτερη προσοχή την προσπάθειας της Γερμανίας να ανακόψει τα κύματα μεταναστών ακόμα και με τη δημιουργία στρατοπέδων κράτησης στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στις εκτιμήσεις της Ελληνικής πλευράς περιλαμβάνονται σενάρια για πιέσεις μέσω απειλής κλεισίματος συνόρων για υποδοχή ακόμα και 100.000 προσφύγων.
 
Σύμφωνα με τους FT η Γερμανίδα καγκελάριος πηγαίνει αποφασισμένη να πιέσει για την εφαρμογή του σχεδίου μείωσης του αριθμού των προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρώπη, την ώρα που η επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία πυροδοτεί νέες προσφυγικές ροές. «Πρόκειται για την έσχατη προσπάθεια που γίνεται από την καγκελάριο, ώστε να πεισθεί η Τουρκία να λάβει στα σοβαρά υπόψη το σχέδιο. Έχουν γίνει ορισμένα θετικά βήματα, ωστόσο τα νούμερα παραμένουν υψηλά. Είναι μία κρίσιμη διαδικασία», τόνισε ανώτερος διπλωμάτης της Ε.Ε. στους FT.
 
Σύμφωνα με τον Βρετανικό τύπο (Guardian, Independent) η Τουρκία δεν μπορεί να «αντέξει περισσότερα» καθώς οι Σύροι πρόσφυγες διαφεύγουν της επίθεσης που διεξάγεται στα σύνορα με την υποστήριξη της Ρωσίας. Η Ανγκελα Μέρκελ ταξιδεύει στην Τουρκία την Δευτέρα σε μια προσπάθεια να κερδίσει την στήριξη της Τουρκίας στην επιβράδυνση των ροών των προσφύγων που εισέρχονται στην ΕΕ. Λίγο πριν την επίσκεψή της εκεί, ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Numan Kurtulmus τόνισε ότι η χώρα του τώρα φιλοξενεί τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, με τα 2,5 εκατομμύρια εξ αυτών να είναι Σύροι. Επισήμανε δε ότι παρότι η χώρα έχει φτάσει στα όριά της και θα δεχθεί  τελικά μεγαλύτερο αριθμό καθώς «στο τέλος, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έχουν πουθενά αλλού να πάνε».
 

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:24 - 08 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.