ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Στο μικροσκόπιο η Ελλάδα για το θέμα Σένγκεν

09:00 - 10 Φεβ 2016 | Πολιτική
Κομισιόν: Στο μικροσκόπιο η Ελλάδα για το θέμα Σένγκεν
Συνέρχεται σήμερα, Τετάρτη, το Κολλέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα φύλαξης από τις ελληνικές αρχές των συνόρων. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα λάβει τρίμηνη προθεσμία για να βελτιώσει την προστασία των συνόρων της και να σταματήσει τη συζήτηση για έξοδό της από τη ζώνη Σένγκεν. Επίσης η Κομισιόν θα εξετάσει το θέμα με τις επιστροφές μεταναστών χωρίς χαρτιά στις χώρες προέλευσής τους, κάτι που επανειλημμένως έχει θέσει η Ελλάδα, τόσο σε διμερές (έχει ήδη τεθεί το θέμα σε Ολλανδία Γερμανία, Βέλγιο από το ΑΝ.ΥΠΟ.ΕΞ. Ν.Ξυδάκη σε πρόσφατο ταξίδι του όπως και στην σε εξέλιξη περιοδεία του) όσο και σε κοινοτικό επίπεδο μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού. Επίσης το Κολέγιο θα απασχολήσει και η αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Στο μεταξύ στις 10 Μαρτίου αναμένεται και νέα έκθεση προόδου αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας (λειτουργία των hotspots, έλεγχοι και ταυτοποιήσεις των μεταναστών κτλ). Σημειώνεται ότι ο έλεγχος της Ελλάδας είναι συνεχής καθώς μέχρι το Μάιο θα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί η στάση της Επιτροπής.

 

Περιοδεία στο Εξωτερικό από τον ΑΝΥΠΕΞ

 

Την ίδια ώρα μάχη δίνει η Ελλάδα στις «σκληρές» ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώστε ν καταδείξει ότι τηρεί δεσμεύσεις και λειτουργεί στη βάση των συλλογικών αποφάσεων της ΕΕ.

 

Έτσι, διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, κ. Miroslav Lajčák και τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ivan Korčok, πραγματοποίησε, χτες, στη Μπρατισλάβα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Ξυδάκης, διανύοντας τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

 

Στο γεύμα εργασίας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ivan Korčok και του Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργού, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προσφυγική κρίση, την οποία καλείται να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η επικείμενη Σλοβακική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ο κ. Korčok σημείωσε πως η Ευρώπη πέρασε δυσκολίες αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση, αλλά τα κατάφερε. Ενημέρωσε τον ΑΝΥΠΕΞ για τις προετοιμασίες της Σλοβακίας ενόψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας, για πρώτη φορά. Επιπλέον, έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την πλευρά της Ελλάδας καθώς και για την πορεία του Ελληνικού Οικονομικού Προγράμματος. Αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος, ο ΑΝΥΠΕΞ τόνισε πως η επιδιωκόμενη από την Ελλάδα, σύντομη και θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει τα απαραίτητα αισιόδοξα μηνύματα που θα επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία.

 

Στη συνέχεια ο κ. Ξυδάκης ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να διαχειριστεί το, ιστορικών διαστάσεων, προσφυγικό φαινόμενο σε συνεργασία με τον FRONTEX και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Σημείωσε πως η χώρα επιταχύνει τις προσπάθειές της για να ολοκληρώσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις που θα συμβάλλουν στην ομαλή διαχείριση των προσφυγικών ροών. Αυτό πλέον γίνεται και με τη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επεσήμανε, όμως, πως πέρα από τα τεχνικά ζητήματα είναι απαραίτητο το προσφυγικό να τύχει κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης. «Θυμόμαστε με χαρά πως η υπογραφή της προσχώρησης της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στην Αθήνα και μάλιστα στη Στοά του Αττάλου», σημείωσε ο κ. Ξυδάκης. «Οφείλουμε να υπερασπιστούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο ΑΝΥΠΕΞ, «διαφορετικά θα επιστρέψουμε στη σκοτεινή περίοδο μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, μια περίοδο κατακερματισμού και εθνικών αντιπαραθέσεων. Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν πιστεύουμε στην πολιτική της δημιουργίας φραχτών».

 

Ο ΑΝΥΠΕΞ ενημέρωσε, επιπλέον, για το πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο υποχρεώνει την Τουρκία να απαντά στα ελληνικά αιτήματα επιστροφής παράτυπων μεταναστών, το πολύ εντός επτά ημερών, για να έχει πρακτικό αντίκρισμα.

 

Παράλληλα, τόνισε πως η Τουρκία μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη μείωση των προσφυγικών ροών. Σημείωσε, πάντως, πως το κοινό σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

 

Με τη σειρά του ο κ. Korčok επεσήμανε τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και την ευχή να υπάρξει περαιτέρω στενή συνεργασία στο μέλλον. Με αυτή την αφορμή ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός προσκάλεσε τον κ. Korčok να επισκεφτεί την Ελλάδα και ο Σλοβάκος Υφυπουργός αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση. Στη συνέχεια ο ΑΝΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας κ. Miroslav Lajčák.

 

Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, ο κ. Lajčák ζήτησε και ενημερώθηκε από τον κ. Ξυδάκη για τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα καθώς και στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Ο ΑΝΥΠΕΞ επανέλαβε πως η Ελλάδα φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορά της και με τη βοήθεια του Frontex, αλλά δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε βίαιες απωθήσεις προσφύγων, κάτι που άλλωστε αντίκειται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

 

Ο κ. Ξυδάκης επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν απούσα για μια πενταετία, όσο εξελισσόταν η συριακή κρίση και είναι πλέον η ώρα να αναλάβει άμεσα ειρηνευτικές πρω-τοβουλίες. Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ προσφέρθηκε να βοηθήσει αναλαμβάνοντας την κατασκευή ενός Hot Spot ή με άλλο τρόπο που θα υποδειχθεί από την Ελλάδα. Ο ΑΝΥΠΕΞ ευχαρίστησε τον κ. Lajčák για αυτήν την πρωτοβουλία.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο κ. Ξυδάκης είχε συνάντηση του ΑΝΥΠΕΞ με την Αυστριακή Υπουργό Εσωτερικών. Η κ. Leitner αναφέρθηκε στην κοινή ιστορική πορεία των δύο χωρών ενώ από την πλευρά του ο ΑΝΥΠΕΞ τόνισε πως οι δύο χώρες εταίροι βρίσκονται ουσιαστικά “στην ίδια βάρκα”. Η Αυστριακή ΥΠΕΣ αναφέρθηκε στο πρόβλημα που συνιστά για την Αυστρία ο αυξημένος αριθμός προσφύγων που καλείται να φιλοξενήσει. Επιπλέον ζήτησε να ενημερωθεί λεπτομερώς για μια σειρά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της προσφυγικής ροής.

 

Ο ΑΝΥΠΕΞ επεσήμανε πως η Ελλάδα, βάσει του διεθνούς δικαίου, οφείλει να διασώζει τους ανθρώπους και αυτό πράττει. Παράλληλα εξήγησε πως η Ελληνική Ακτοφυλακή υπερβαίνει τις δυνάμεις της και είναι αναγκαία η ενίσχυσή της τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε προσωπικό.

 

Ο κ. Ξυδάκης σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεργαστεί για να ενισχύσει την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία όπου φιλοξενούνται Σύριοι πρόσφυγες, ώστε με τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους να ανακοπούν επί της ουσίας οι προσφυγικές ροές. Επεσήμανε μάλιστα την ανάγκη να ενισχυθεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών το οποίο το 2015 λόγω έλλειψης κονδυλίων μείωσε δραματικά το ποσό του ημερήσιου δελτίου διατροφής των προσφύγων, κάτι που εν πολλοίς έστρεψε τους πρόσφυγες στην αναζήτηση άλλου καταφυγίου.

 

Σε ερώτηση της κας Leitner για το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο ΑΝΥΠΕΞ την ενημέρωσε για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται από τη γείτονα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται το τελευταίο χρονικό διάστημα να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Με τη σειρά της η κ. Leitner βεβαίωσε τον ΑΝΥΠΕΞ ότι η Αυστρία θα ενισχύσει την Ελλάδα σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη ειλικρινών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

 

Η περιοδεία του ΑΝΥΠΕΞ ολοκληρώνεται, σήμερα, στη Βουδαπέστη, όπου θα πραγματο-ποιήσει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ουγγαρίας κ. Sándor Pintér, τον Υφυπουργό Επικρατείας, αρμόδιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Takács Szabolcs, καθώς και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ασφαλείας και διεθνούς συνεργασίας, Δρ. István Mikola.

 

Η Αυστρία στέλνει στρατιώτες

 

Η Αυστρία πάντως, αντιμετωπίζοντας σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, στέλνει στρατιώτες και αστυνομικούς στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για να βοηθήσουν στην ανακοπή της προσφυγικής ροής. Αυτό σύμφωνα με το ΑΠΕ ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς μετά από την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον ομόλογο του της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

 

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε ότι ο περιορισμός που έθεσε η αυστριακή κυβέρνηση για τον αριθμό των προσφύγων τους οποίους θα δεχθεί το 2016 στη χώρα, που δεν θα είναι μεγαλύτερος από 37.500 πρόσφυγες, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στα δυτικά Βαλκάνια και απαιτείται η αρωγή όλων των χωρών για να ανακοπεί η εισροή προσφύγων.

 

Ο αυστριακός ΥΠΕΞ υπογράμμισε, ότι ο στόχος είναι να ανακοπεί η ροή των προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και για αυτό το λόγο τόνισε χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση και συντονισμένες προσπάθειες με τα Σκόπια και το Βελιγράδι.

 

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι εάν η Αυστρία ή κάποια χώρα στην αποκαλούμενη βαλκανική οδό κλείσει τα σύνορα για τους πρόσφυγες το ίδιο θα πράξει και η Σερβία.

 

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι «οι πρόσφυγες δεν μπορούν να μείνουν στη Σερβία» και εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει συνεχής ενημέρωση μεταξύ των χωρών που διασχίζουν οι πρόσφυγες για να μην δημιουργούνται τετελεσμένα και απρόβλεπτες καταστάσεις.

 

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας εξέφρασε την ανάγκη να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και να μην μετατεθεί ένα δύσκολο πρόβλημα στις χώρες των Βαλκανίων.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:48 - 10 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.