ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα χαρακώματα της πλατείας Συντάγματος κυβέρνηση-αγρότες

09:58 - 11 Φεβ 2016 | Πολιτική
Στα χαρακώματα της πλατείας Συντάγματος κυβέρνηση-αγρότες
Σε τροχιά ρήξης, χωρίς ορατές προοπτικές υπέρβασης του αδιεξόδου, βρίσκεται η κυβέρνηση με τους αγρότες. Η απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη είναι προς το παρόν αγεφύρωτη, καθώς ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, απορρίπτει κάθε σκέψη για διάλογο από μηδενική βάση διαμηνύοντας ταυτόχρονα, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την παρουσία «ούτε ενός τρακτέρ» στο Σύνταγμα.

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες, αφετέρου, επιμένουν στα αιτήματα που έχουν εξαρχής θέσει, διεκδικώντας μεταξύ άλλων:

  • απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό
  • κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ
  • κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί
  • καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου, και
  • αποτροπή κατάσχεσης πρώτης και δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Παρά την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός ζητώντας να προσέλθουν στον διάλογο, οι διαθέσεις είναι αρνητικές και ο αποκλεισμός εθνικών και επαρχιακών οδών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

 

«Δεν θα πάμε στο Μαξίμου για να μας προσφέρουν τσάϊ και συμπάθεια» δήλωσε εμφατικά, σκληραίνοντας τη στάση του, ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων Β. Μπούτας, την ίδια στιγμή που οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές για το μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο σήμερα Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα.

 

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, με τους Κρητικούς να καταφθάνουν το πρωί της Παρασκευής, ενώ υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 το απόγευμα, θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μπούτα, οι αγρότες σχεδιάζουν να παραμείνουν τουλάχιστον δύο ημέρες στο Σύνταγμα και ήδη τις τελευταίες ώρες, επιχειρούν να διευρύνουν το μέτωπο, σε διαδοχικές συναντήσεις με μαζικούς φορείς, προκειμένου να συμπαραταχθούν στην αγροτική κινητοποίηση.

 

Σε συναγερμό η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ

 

Οι εκπρόσωποί τους, ζήτησαν να επιτραπεί η συμβολική κάθοδος μικρού αριθμού τρακτέρ στην πλατεία Συντάγματος, αίτημα που απορρίπτει προσώρας η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας με τη σειρά της, το αρνητικό μήνυμα που θα εκπέμψει αυτός ο συμβολισμός.

 

Επισημαίνεται ότι, αύριο Παρασκευή στη Βουλή, είναι προγραμματισμένη η συζήτηση επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για τα αγροτικά, στην οποία ο αρμόδιος υπουργός Ε. Αποστόλου αναμένεται να επαναλάβει την πρόσκληση για διάλογο, χωρίς όμως όπως αναφέρουν οι πληροφορίες να ξεφύγει από ένα γενικό πλαίσιο καταλλαγής.

 

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με ανησυχία το κύμα των κινητοποιήσεων, ενώ την ίδια στιγμή, οι επιτελείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έχουν σημάνει συναγερμό, καλώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι-ειδικά της Επαρχίας- εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Γ. Κατρούγκαλου, «να βρίσκονται σε επαγρύπνηση».

 

Όλα δείχνουν ότι η συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών που ζητά ο πρωθυπουργός, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.