ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ελα παππού μου, να σου δείξω τ’ αμπελοχώραφα σου...»

13:22 - 11 Φεβ 2016 | Πολιτική
«Ελα παππού μου, να σου δείξω τ’ αμπελοχώραφα σου...»
Εκτός πραγματικότητας, για το πολιτικό παιχνίδι που - με επίκεντρο το προσφυγικό - παίζεται μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, εμφανίζεται ο 14ος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του Σύριζα Δημήτρης Παπαδημούλης, με την δήθεν επείγουσα ερώτηση που υπέβαλλε προς την Κομισιόν, για τις προκλητικές αξιώσεις και απειλές Ερντογάν, για το προσφυγικό.

Πρώτον διότι, με βάση τα ειωθότα, η επείγουσα αυτή ερώτηση θ’ απαντηθεί (αν απαντηθεί) τουλάχιστον μετά από ένα μήνα όπου, όπως όλοι οι παροικούντες στις Βρυξέλλες και Στρασβούργο γνωρίζουν, όλα τα εκκρεμή, σχετικά, ζητήματα με την αντιμετώπιση του προσφυγικού θα έχουν τελειώσει.

Η Τουρκία, όπως τουλάχιστον διεφάνη μετά το δείπνο Μέργκελ-Ολάντ-Σούλτς στο Στρασβούργο αλλά και μετά την συνάντηση Μέργκελ-Ερντογάν στην Αγκυρα,  θα έχει πάρει την πρόσθετη οικονομική βοήθεια που ζητάει και με την βοήθεια των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, θα έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, που η... ίδια δημιούργησε.

Η χρεωκοπημένη Ελλάδα, με κλειστά τα βόρεια σύνορα της και με την Νατοϊκή «αστυνόμευση» στα νότια, θα υποχρεωθεί, κάτω από την πίεση των δανειστών της, να «φιλοξενήσει» στα εδάφη της τις δεκάδες χιλιάδες των προσφύγων-μεταναστών που έχουν ήδη εγκλωβισθεί εντός της χώρας, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αναγκασθεί να δεχθεί και χιλιάδες άλλους, που θα επαναπροωθηθούν από τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου έχουν βρεί προσωρινό καταφύγιο.

 

Δεύτερον διότι, με την εν λόγω ερώτηση ο ευρωβουλευτής του Σύριζα, δείχνει να αγνοεί ότι, οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν που επικαλείται, έχουν την συναίνεση και την έγκριση, όχι μόνον της Κομισιόν αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

...και γι’ αυτό θα μπορούσε να  ρωτήσει ευθέως και εκτός ημερήσιας διάταξης, στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, στις 24 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, τον Τούσκ και τον Γιουνγκέρ, που θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να εκβιάσει να πάρει μία πιο σύντομη απάντηση.

 

Με δεδομένη, λοιπόν, την πλήρη έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής από την κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ, ο 14ος αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, εκτός από την δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό της απληροφόρητης Ψωροκώσταινας, εμφανίζεται να εγκαλεί την Κομισιόν να της δείξει τα όσα έχει συμφωνήσει, στο παρασκήνιο, με την Τουρκία.

 

Ακολουθεί η «επείγουσα» ερώτηση του:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και που επικαλούνται τα αντίστοιχα πρακτικά, κατά την διάρκεια των συνομιλιών στην πρόσφατη σύνοδο G20, ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων απαράδεκτων δηλώσεων κατά την διάρκεια συνάντησης: "Μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες προς την Ελλάδα και την Βουλγαρία οποιαδήποτε στιγμή και να βάλουμε τους μετανάστες σε λεωφορεία".

Η προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να διεκδικήσει μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας από τα 3 δισ. που ήδη αναμένεται να λάβει, δεν τον σταμάτησε από το να απειλεί την Ευρώπη και να αμφισβητεί ανοιχτά την συμφωνία που ο ίδιος έχει υπογράψει με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ο κ. Τουσκ και ο κ. Γιουνκέρ, έχουν αρνηθεί να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την ύπαρξη αυτού του εγγράφου ενώ το γραφείο του Ερντογάν έχει αποφύγει να σχολιάσει.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Επιβεβαιώνει ή όχι την ύπαρξη του σχετικού εγγράφου και τις εκβιαστικές δηλώσεις και απειλές και αν ναι, πως τις αντιμετωπίζει;

2. Σε ποια φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και με ποιον τρόπο η Κομισιόν προτίθεται να ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στην Τούρκικη ηγεσία ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές;»

 

Στρασβούργο

Νίκος Ρούσσης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.