ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κ. Μητσοτάκης: Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροπολιτική αντιπαράθεση

09:45 - 18 Φεβ 2016 | Πολιτική
Κ. Μητσοτάκης: Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροπολιτική αντιπαράθεση
Στη γραμμή της υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος στο προσφυγικό το οποίο συνιστά θρυαλλίδα για την ενότητα της Ευρώπης κινήθηκε κατά τις συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αξιωματούχους της ΕΕ.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως και με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και φυσικά με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα ήταν το ζήτημα που κυριάρχησε.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει βγάλει το προσφυγικό εκτός αντιπολιτευτικής ατζέντας, θεωρώντας ότι πρόκειται για θέμα μείζονος εθνικής σημασίας , υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, μετά την συνάντησή του με τον κ. Αβραμόπουλο ότι «δεν θα το μετατρέψουμε σε πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης». 

«Όχι στο κλείσιμο των συνόρων»

Στο πλαίσιο αυτό, σε όλες του τις επαφές ανέδειξε του άξονες τις πολιτικής του, υποστηρίζοντας, ότι: 

  • το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα η λύση του οποίου απαιτεί την αλληλεγγύη όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της πρωτοφανούς κρίσης και ότι μετά την αδράνεια και τα λάθη της πρώτης περιόδου, τις τελευταίες εβδομάδες έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει
  • τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και ότι το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας είναι αδιανόητη ενέργεια. 
  • η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, όσον αφορά κυρίως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο πολλές χώρες μέλη, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη αλα καρτ, αρνούνται να υιοθετήσουν
  • κλειδί στην αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η Τουρκία, η οποία πρέπει να κάνει και εκείνη ότι της αναλογεί στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και στην αντιμετώπιση των παράνομων διακινητών που αναπτύσσονται με την ανοχή της 

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, σημειώνουν με ικανοποίηση ότι στα περισσότερα από τα σημεία αυτά βρέθηκε κοινός τόπος με τους συνομιλητές του.

Για την οικονομία

Με τον πρόεδρο της Κομισιόν, με τον επίτροπο Οικονομικών Μοσκοβισί, όπως και με τον Γίρκι Κατάινεν και με τον Βάλντις Ντομπρόφσκις η συζήτηση επεκτάθηκε στα οικονομικά και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι δεν αμφισβητεί το μνημόνιο, αν και εξήγησε τη διαφωνία με το μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση αυξάνοντας την φορολογία και επιβαρύνοντας την παραγωγική διαδικασία, με αποτέλεσμα, όπως διαπίστωσε, μετά από έναν καταστροφικό χρόνο να ξεσηκώνει τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις.

Ερωτηθείς σχετικά, συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, διέψευσε την πληροφορία ότι στις συναντήσεις διατυπώθηκαν υποδείξεις προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα ή να ψηφίσει στην Βουλή τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση. Οι συνεργάτες του εξηγούν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει να ενισχύσει την εικόνα ενός υπεύθυνου και αξιόπιστου, πλην όχι ευπειθούς συνομιλητή.

Θα έχει πάντως σημασία να περιμένουμε και τις κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει σήμερα Πέμπτη, με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντολ και τον πρόεδρο των ευρωβουλευτών Μάνφρεντ Βέμπερ. 

«Θα κερδίσουμε τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν»

Ο κ. Μητσοτάκης στα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής κινήθηκε στην κλίμακα της μετριοπάθειας. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία στην Βουλή και έχει πάρει τις αποφάσεις στα κρίσιμα ζητήματα, επομένως μπορεί να περάσει τα όποια μέτρα, ενώ ο ίδιος σημείωσε ότι δεν μπαίνει στο θέμα των εκλογών, το οποίο άνοιξε από παράγοντες της συγκυβέρνησης. 

Μιλώντας στα στελέχη της ΝΔ στις Βρυξέλλες κατά την κοπή της πίτας ο κ. Μητσοτάκης τους ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα και εξήγησε: «δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεν εξαρτάται από εμάς, όμως όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει. Ήδη, υπάρχει αλλαγή του δημοσκοπικού χάρτη σε σχέση με την εικόνα που υπήρχε πριν από μερικούς μήνες».

Πάντως, ακόμη και στο κομματικό κοινό που χειροκρότησε την αποστροφή του για τη νίκη στις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αν η κυβέρνηση κινηθεί σε κάποια θέματα στην σωστή κατεύθυνση, τότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να την στηρίξουμε». 

Σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στο περιθώριο θα συναντηθεί με την 'Αγγελα Μέρκελ, καθώς επίσης με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.