ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Ο Τσίπρας διεκδικεί επίσπευση της αξιολόγησης

10:33 - 18 Φεβ 2016 | Πολιτική
Σύνοδος Κορυφής: Ο Τσίπρας διεκδικεί επίσπευση της αξιολόγησης
Η βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα αλλάζει την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Το προσφυγικό, όπως και το ζήτημα της Βρετανίας θα κυριαρχήσουν μεν στις συνεδριάσεις εντός και εκτός πλαισίου, ωστόσο η απουσία της τουρκικής πλευράς, η οποία επρόκειτο να αντιμετωπίσει ισχυρές πιέσεις προκειμένου να φανεί επιτέλους συνεπής προς τις υποχρεώσεις της, οδήγησε ήδη σε ματαίωση της τριμερούς μεταξύ Ελλάδα-Γερμανίας- Τουρκίας αλλά και της συνάντηση των 11 χωρών μελών της Ένωσης που εμφανίζονται πρόθυμες να υποδεχτούν περισσότερους πρόσφυγες.

Η αιφνίδια κυβερνητική κρίση πάντως που ξέσπασε στην Αθήνα μετά την «πολιτικά αψυχολόγητη» όπως χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι δήλωση του Π. Σγουρίδη ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παραπλάνησε τους αγρότες, διαμόρφωσε συνθήκες εκνευρισμού και έντασης στα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Ο κ. Σγουρίδης κατόπιν αυστηρής υποδείξεως προέβη σε δήλωση ανασκευής, ωστόσο είναι φανερό ότι το θέμα δεν θα κλείσει παρά μόνο μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες το απόγευμα της Παρασκευής.

Μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ και τα εύσημα που απέσπασε στο προσφυγικό, αλλά και με δεδομένη τη στάση της Άγκελας Μέρκελ, η οποία αρνείται κάθε συζήτηση για κλείσιμο των συνόρων, ο πρωθυπουργός θα καθήσει με περισσότερη άνεση στο τραπέζι.

Στόχος της ελληνικής αποστολής, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, είναι ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής να μην βρεθεί σε απολογητική θέση, αλλά να εγκαλέσει όσες πλευρές δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα, ξεκαθαρίζοντας την ίδια στιγμή, πως η κυβέρνηση δεν συμψηφίζει το προσφυγικό θέμα με την οικονομική κρίση.

Οι συνεργάτες του, σχολιάζουν πως δίνει όχι μόνο μια εθνική μάχη, αλλά και αγώνα για την υπεράσπιση της Σένγκεν, στην οποία έχει ασφαλώς ισχυρούς συμμάχους, όμως, όπως εκτιμούν ξένοι παράγοντες δεν διαθέτει πλέον ικανό πολιτικό κεφάλαιο μετά τον οδυνηρό συμβιβασμό με τους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Αλέξης Τσίπρας, φλέγεται να αποσπάσει μια ημερομηνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου, όπως συμφωνήθηκε με τον κ. Γιούνκερ η διαδικασία να περατωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες και επιμένουν να υποστηρίζουν ότι οι πλευρά των ευρωπαίων δανειστών ενδιαφέρεται για ταχεία αξιολόγηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, προκειμένου να μην επαναληφθεί η αγωνία του περασμένου Ιουνίου.

Είναι ωστόσο προφανές, ότι παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα- «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο» σχολίασε ο Γάλλος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί- οι δανειστές δεν είναι ικανοποιημένοι από τις ελληνικές προτάσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ελλιπείς και τεχνοκρατικά αδύναμες και ζητούν λεπτομερή στοιχεία που θα διασφαλίζουν σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ «την ποιότητα της αξιολόγησης».

Η κυβέρνηση εξάλλου, μέχρι χθες το βράδυ, παρά τους αισιόδοξους όνους, δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει για την ακριβή ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, μίλησε για «επίτευξη συμφωνίας πριν από το Πάσχα».

Αυτό, σημαίνει σύμφωνα με διευκρινίσεις κυβερνητικών πηγών ότι αναφερόταν στο Πάσχα των καθολικών, που εορτάζεται στις 27 Μαρτίου.

«Έχουν ξεκαθαριστεί αυτά, υπάρχει κατ’ αρχήν κοινός τόπος ότι θα πρέπει να τελειώνουμε μέσα στον Μάρτιο», ανέφερε σχετικά κυβερνητικό στέλεχος.

Η Αθήνα αναμένει ότι θα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, πιθανώς και ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, πριν από το πρώτο Eurogroup του Μαρτίου, που τοποθετείται στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.