ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βέτο στο προσφυγικό από τον Αλέξη Τσίπρα

15:23 - 19 Φεβ 2016 | Πολιτική
Βέτο στο προσφυγικό από τον Αλέξη Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε βέτο στη Σύνοδο Κορυφής ζητώντας ρητή διαβεβαίωση από τους 28 ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα σύνορα ως τις 6 Μαρτίου οπότε και θα γίνει έκτακτη Σύνοδος με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και της Τουρκίας για το θέμα του προσφυγικού.

Όπως αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση, περιγράφεται η βούληση των 28 για την διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης Σένγκεν, καθώς και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν, γεγονός που ικανοποιεί την κυβέρνηση μεν, αλλά δεν αποκλείει, όπως θεωρεί η ίδια, το ενδεχόμενο μετά την απομάκρυνση από το τραπέζι των συζητήσεων να αρχίσουν οι χώρες να κλείνουν μονομερώς τα σύνορά τους.


Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μπορεί το κείμενο αυτό να είναι επίσημο ωστόσο όμως η κυβέρνηση προκειμένου να το εγκρίνει, θα ζητήσει να υπάρξει ακόμα και προφορική δέσμευση από όλους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν μονομερείς ενέργειες κλεισίματος συνόρων από καμία χώρα.


Προφανώς η Ελλάδα ανησυχεί για τους 4 του Βίσεγκραντ και επισημαίνει ότι παρά την προσπάθεια του Βερολίνου να υπάρξουν σχετικές δεσμεύσεις, μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται να ευοδώνεται πολιτικά αυτή η προσπάθεια. Επομένως, κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, εάν στις σημερινές συζητήσεις δεν υπάρξει ομόφωνη δέσμευση ότι θα διατηρηθεί το στάτους των συνόρων έως έχει μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα μπλοκάρει το κείμενο συμπερασμάτων.


Να σημειωθεί πάντως ότι τα συμπεράσματα για τη μετανάστευση είναι επίσημο κείμενο και όχι προσχέδιο, οπότε προκειμένου να συναφθεί, η Ελλάδα έδωσε χθες την έγκρισή της. Την παρατήρηση αυτή, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν, πως ακόμη και τώρα υπάρχει χρόνος να υπαναχωρήσει η ελληνική πλευρά από το κείμενο συμπερασμάτων και είναι διατεθειμένη να το πράξει εάν δεν λάβει τις δεσμεύσεις που επιθυμεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.