ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοιχτά σύνορα μέχρι 7 Μαρτίου-Τέλος τα σενάρια για Brexit

23:02 - 19 Φεβ 2016 | Πολιτική
Ανοιχτά σύνορα μέχρι 7 Μαρτίου-Τέλος τα σενάρια για Brexit
Ενώπιον της μεγαλύτερης κρίσης της ιστορίας της βρέθηκε η ΕΕ, καθως η ειδική σχέση που ζητούσε η Βρετανία και το προσφυγικό απειλούν τη συνοχή της, ωστόσο τελικώς βγήκε «λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες.

"Αρκετή η συμφωνία για να προτείνω τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ" δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον μετά τη λήξη της Συνόδου.

"Η Βρετανία θα είναι ισχυρότερη και ασφαλέστερη σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ" πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ δήλωσε ότι "η συμφωνία που επιτεύχθη είναι δίκαιη για τη Βρετανία και τους 27".

 

 

Το παρασκήνιο της Συνόδου, λίγο πριν τη συμφωνία 

«Αποφάσεις πέντε μηνών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν μείνει στα χαρτιά», αναφέρει κορυφαίο στέλεχος σημειώνοντας ότι πλέον η Τουρκία λειτουργεί ως ανατολίτης έμπορος.

 

Αξίζει να σημειωθεί οτι σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική πλευρά θέτει εκ νέου ζητήματα για την ήδη συμφωνηθείσα ανάπτυξη του ΝΑΤΟ.

«Φαίνεται να τορπιλίζει τη διαδικασία όλης της συμφωνίας», αναφερει η ίδια πηγή.

 

Σε ένα τέτοιο κλίμα οι 28 ηγέτες στο δείπνο καλούνται να βρουν λύση τόσο για το προσφυγικό όσο και για το σχέδιο της νέας σχέσης με τη Βρετανία. Κι εκεί καταγράφονται χαώδεις διάφορες καθώς Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία φέρονται να είναι «στα κάγκελα» με τα αιτήματα της Βρετανίας για εξαιρέσεις του City απο το κοινοτικό νομικό κανονισμό. «Το σχέδιο Τουσκ φαίνεται ημιθανές», αναφερει στο Reporter.gr πηγή με γνώση της διαπραγμάτευσης.

 

Το βρετανικό θέμα βάζει μπροστά και η Ελλάδα καθώς βλέπει τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να ειναι αποφασισμένες να κλείσουν τα σύνορα.

 

Μάλιστα, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν οτι και η Σερβία «ποντάροντας» στο «σχέδιο ντόμινο» της Αυστρίας (σφράγισμα συνόρων και απώθηση στο Νότο των προσφύγων) σχεδιαζει κλείσιμο συνόρων την 1η Μάρτη.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, η Ελλάδα με τη στήριξη της Γερνανιας επιδιώκει να κρατηθούν ανοικτά τα σύνορα μεχρι την επόμενη Σύνοδο, καθώς εκτιμάται οτι μέχρι τότε η Τουρκία θα εντείνει τις «αποστολές» προσφύγων.

 

Η ελληνική πλευρά απειλεί με βέτο την όποια απόφαση προκύψει για τη Βρετανία αν δεν πάρει ρητές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει κάποια μονομερής κίνηση από κράτος μέλος με κλείσιμο συνόρων έως τις 5 Μαρτίου, οπότε θα γίνει η ειδική Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας και αντικείμενο το προσφυγικό.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 01:44 - 20 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.