ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Αβραμόπουλος εγκαινίασε το νέο Ευρωπαικό Κέντρο Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών

14:27 - 23 Φεβ 2016 | Πολιτική
Ο Αβραμόπουλος εγκαινίασε το νέο Ευρωπαικό Κέντρο Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών
Tο νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών (European Migrant Smuggling Centre (EMSC)), εγκαινίασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο πλαίσιο του 2ου Επιχειρησιακού Φόρουμ της Europol και της Interpol, για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών στη Χάγη.

«Η Επιτροπή δεσμεύεται ότι θα στηρίξει, με όλες τις δυνάμεις της, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών, προκειμένου να αποτελέσει τον πυρήνα ανταλλαγής πληροφοριών στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου μεταναστών». Οπως είπε, η ΕΕ κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των παράνομων διακινητών και εξέφρασε την εκτίμηση πως η μάχη θα είναι νικηφόρα. Σύμφωνα με τον Ελληνα Επίτροπο, περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι, ζήτησαν καταφύγιο στην ΕΕ μέσα στο 2015 και όπως σημείωσε «η παράνομη διακίνηση μεταναστών είναι ένα φαινόμενο το οποίο ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και γι' αυτόν τον λόγο μπορεί μόνο να εξαλειφθεί αποτελεσματικά μέσω μίας συλλογικής προσπάθειας», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

 

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών υποθέσεων και Ιθαγένειας, «το Κέντρο θα δραστηριοποιείται, βασιζόμενο στην αναλυτική και επιχειρησιακή εξειδίκευση, η οποία έχει ήδη αναπτυχθεί στα πλαίσια της Europol τα τελευταία χρόνια, καθώς και στην αποτελεσματικότητα της Κοινής Επιχειρησιακής Ομάδας, που εστιάζει τις δράσεις της στην περιοχή της Μεσογείου, με την ονομασία JOT MARE, η οποία δραστηριοποιείται επισήμως από τον Μάρτιο του 2015. Με την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου, διευρύνουμε την περιοχή της Μεσογείου καλύπτοντας όλη την περιοχή της ΕΕ και όλες τις μορφές παράνομης διακίνησης και των διαδρομών τους. Το Κέντρο θα είναι ο ευρωπαϊκός πυρήνας ανταλλαγής πληροφοριών, για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» τόνισε επισημαίνοντας πως οι Ευρωπαϊκές Κινητές Υποστηρικτικές Ομάδες Έρευνας (EU Mobile Investigation Support Teams), θα ενισχύσουν περαιτέρω την αποστολή αυτή.

 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως «η συνεργασία της Europol με τον Frontex, θα ενδυναμωθεί με την πρόσφατη συμφωνία για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων και θα έχει αποφασιστικό ρόλο στην ενίσχυση του αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών» ενώ το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο θα συνδράμει στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης αλλά είναι απαραίτητη και η συνεργασία με τις εθνικές αρχές, ειδικότερα σε ότι αφορά την ανταλλαγή ποιοτικών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

 

«Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία που μας προσφέρεται στον αγώνα μας κατά του λαθρεμπορίου μεταναστών. Το Κέντρο θα δρα καταλυτικά στην γεφύρωση της συνεργασίας μεταξύ όλων των συναρμοδίων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της Interpol» είπε στέλνοντας μήνυμα πως θα πρέπει να υπάρξει επίσπευση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία.

 

«Αναμένουμε αποτελεσματικότερη συνεργασία και περισσότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Europol και των τουρκικών Αρχών, μετά την αποστολή αξιωματούχων συνδέσμων του Frontex στην Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κάνοντας λόγο για «έναν καινούριο σύμμαχο στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου». «Το ΝΑΤΟ και τα σκάφη του, που έχουν ήδη καταφθάσει στο Αιγαίο, θα επιβλέπουν τη μεταναστευτική δίοδο από Τουρκία σε Ελλάδα. Ο απώτερος στόχος αυτής της επιχείρησης είναι να δίνει πληροφορίες στις εθνικές Αρχές των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας, σε συνεργασία με τον Frontex, με κέντρο βάρους τα εγκληματικά δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών, τα οποία πυροδοτούν τη μεταναστευτική κρίση» κατέληξε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.