ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαδημούλης: Η Τουρκία παίζει σκάκι στη γεωπολιτική σκακιέρα

13:38 - 24 Φεβ 2016 | Πολιτική
Παπαδημούλης: Η Τουρκία παίζει σκάκι στη γεωπολιτική σκακιέρα
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο μεταφέροντας πρόσφυγες στο Καστελόριζο ενώ κατέθεσε επείγουσα ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο κ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο δήλωσε ότι από τις 16 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου μεταφέρθηκαν από τα τουρκικά παράλια στο Καστελόριζο τουλάχιστον 600 πρόσφυγες παρά το γεγονός ότι το νησί δεν έχει οριστεί ως χώρος υποδοχής προσφύγων ενώ η τόνισε ότι η γεωγραφική θέση του βρίσκεται εκτός προσφυγικών ροών.

 

Ταυτόχρονα και όλως συμπτωματικά, όπως υπενθύμισε ο κ. Παπαδημούλης, με βάση την απόφαση της πολιτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, η περιοχή της Δωδεκανήσου έχει εξαιρεθεί από το σχεδιασμό της Συμμαχίας στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

 

«Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία παίζει σκάκι και ανατολίτικο παζάρι στη γεωπολιτική σκακιέρα χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες, τις ανθρώπινες ζωές με τη συμβολή των λαθροδιακινητών, προκειμένου να αποσπάσει πράγματα στο κουρδικό» επισήμανε ο κ. Παπαδημούλης.

Επέκρινε την ΕΕ, λέγοντας ότι προκειμένου να συνεργαστεί με τον κ. Ερντογάν «κάνει τα στραβά μάτια» και υιοθετεί στις επίσημες διακηρύξεις της έναν τόνο συμφιλιωτικό και ανεκτικό απέναντι στην Άγκυρα.

 

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι «η ξαφνική αυτή αύξηση δεν δικαιολογείται, τόσο γεωγραφικά όσο και στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας για τον περιορισμό των ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών».

 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει ζητώντας πληροφορίες για το «πώς αξιολογεί και ερμηνεύει η Επιτροπή την ξαφνική αύξηση ροής προσφύγων προς το Καστελόριζο», ενώ παράλληλα ρωτάει «με ποιον τρόπο σκοπεύει η Επιτροπή να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση για την εφαρμογή της συμφωνίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.