ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το mail Μπόργιανς προς τον ΓΓ Καταπολέμησης της Διαφθοράς

22:15 - 24 Φεβ 2016 | Πολιτική
Το mail Μπόργιανς προς τον ΓΓ Καταπολέμησης της Διαφθοράς
Ειδική αναφορά στην υπόθεση της περίφημης λίστας Μπόργιανς έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης, σημειώνοντας ότι την ίδια μέρα έλαβε επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Όπως ανέφερε, στην επιστολή του, ο κ. Μπόργιανς δηλώνει ότι το κρατίδιο προσέφερε βοήθεια στην Ελλάδα και για την επεξεργασία λιστών με φοροφυγάδες, και όχι απλά τεχνική βοήθεια. «Το Μαξίμου τότε απέρριψε την πρόταση», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «είναι σαφές τι σημαίνει αυτό». Επανέλαβε ότι «δεν θα αφήσουμε αυτήν την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά. Όλα στο φως».

 

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο γ.γ. του πρωθυπουργού επί κυβερνήσεως Σαμαρά έδινε εντολές στον πρόξενο της χώρας στη Γερμανία να μην παραλάβει υλικό που αφορά φοροφυγάδες.

 

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά το e-mail που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου στον γενικό γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

 

Το κείμενο του e-mail:

 

«Ντίσελντορφ 24. Φεβρουαρίου 2016

 

Πρωτόκολλο υπόμνησης του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς.


Μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD. Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015.

 

Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας. Κατά συνέπεια, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.