ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Task force για το προσφυγικό σχεδιάζει το Μαξίμου

09:56 - 26 Φεβ 2016 | Πολιτική
Task force για το προσφυγικό σχεδιάζει το Μαξίμου
Να βρει διέξοδο στην ασφυκτική πίεση, που δέχεται από την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης αναμένεται να επιχειρήσει η κυβέρνηση με την κατάθεση ενός σχεδόν πολεμικού επιχειρησιακού σχεδίου.

Ύστερα από συνεχείς συσκέψεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο Πρωθυπουργού και συναρμοδίων υπουργών και αναπληρωτών (Άμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών, Οικονομίας), ήδη στο γραφείο του υπάρχουν οι σχετικές εισηγήσεις για την διαμόρφωση μια ομάδας κρούσης με απόλυτο επιχειρησιακό έλεγχο, το οποίο με την ενεργοποίησή της θα προσπαθήσει να δώσει στην κοινή γνώμη αίσθηση ανάκτησης του διαχείρισης της κρίσιμης κατάστασης που βιώνει η χώρα.


Η αίσθηση στο Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι η συνεχιζόμενη αναπαραγωγή εικόνων με τους πρόσφυγες να προσπαθούν να σπάσουν φράκτες προκειμένου να φύγουν με κάθε τρόπο για τη μεθόριο με τις Ελληνικές αρχές να μην μπορούν να επιβάλλουν την τάξη, δημιουργεί σοβαρό θέμα αξιοπιστίας της Ελληνικής Πολιτείας πλέον κι όχι μόνο της Ελληνικής Κυβέρνησης.

 

Έτσι, μετά από πολλές παλινδρομήσεις, που στοίχισαν χρόνο αλλά και κρίσιμο πολιτικό κεφάλαιο (σχέσεις με ΕΕ, δημόσια εικόνα της χώρας κτλ) ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει το πράσινο φως στην ενεργοποίηση μια ομάδας στελεχών που με ενιαίο κέντρο αποφάσεων και επικοινωνίας θα μπορέσουν να βάλουν σε σειρά τα πράγματα και να μεταφέρουν ένα κλίμα σιγουριάς στους πολίτες.

 

Μάλιστα, στόχος αυτής της διαδικασίας - εξπρές είναι να καταφανεί προς την ΕΕ ότι η χώρα έχει σχέδιο και μπορεί να απορροφήσει επιπλέον κονδύλια από την Ένωση που ούτως ή άλλως λιμνάζουν από τη μη τήρηση της συμφωνίας ΕΕ - Άγκυρας. Ήδη μάλιστα στη συνάντηση των συναρμοδίων υπουργών στις Βρυξέλλες ο αν. υπουργός Εσωτερικών Γ. Μουζάλας κατέθεσε ένα σχέδιο για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης. Μιλώντας, δε, στους εκπροσώπους του τύπου τόνισε ότι «θα θέλαμε να είχαμε λίγο χρόνο παραπάνω για να προετοιμαστούμε, πριν παρουσιαστεί η συμφόρηση». Έτσι αποτύπωσε την αδράνεια που επιδείχθηκε και στοίχισε καθώς συνδυάστηκε με τη διόγκωση των κατευθυνόμενων ανθρωποροών από την Τουρκία.


Το μεγάλο αγκάθι, πάντως, στην πλήρη και τάχιστη ενεργοποίηση αυτής της ομάδας που έχει προταθεί σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και μήνες στον Πρωθυπουργό, είναι οι εγγενείς αδυναμίες τις κυβέρνησης, όπως ιδεολογικές εμμονές που έφεραν εφεκτικότητα στη στρατιωτικοποίηση δράσεων που αφορούν τους πρόσφυγες, η αρχική απροθυμία του ΥΕΘΑ να εμπλακεί ενεργά και η μόνιμη «αλλεργία προς τη διαλειτουργικότητα» που έχει το ελληνικό δημόσιο.


Μάχη στο Εξωτερικό


Παράλληλα με το εσωτερικό μέτωπο που έχει καθαρά επιχειρησιακό χαρακτήρα, στα διεθνή η κυβέρνηση εντείνει μέχρι και τη Σύνοδο στις αρχές Μάρτη την πίεση προς την Αυστρία και τους συνοδοιπόρους της.

Ήδη στη συνάντηση στις Βρυξέλλες η Ελληνική πλευρά προσπάθησε να απομονώσει την Αυστρία επικαλούμενη το ενωσιακό πολιτικό και νομικό κεκτημένο με αρχικά θετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα επιχειρείται ενεργοποίηση του ΟΗΕ θέμα που ετέθη από τον αναπληρωτής Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκο Ξυδάκη, στον Ύπατο Αρμοστή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, κ. Filippo Grandi στην πρόσφατη συνάντησή τους. Επίσης ο κ. Ξυδάκης συνεχίζοντας της περιοδεία του στην Ευρώπη για την διαμόρφωση συμμαχιών για το θέμα βρίσκεται στις Σκανδιναβικές χώρες όπου έχει επαφές με τους ομολόγους του της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ενώ ήδη είχε συνάντηση με την υπουργό της Νορβηγίας που διαχειρίζεται τα θέματα χρηματοδοτήσεων του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (θεσμική ειδική συνεργασία ΕΕ με τη Νορβηγία).
Μηνύματα Τσίπρα


Πάντως το προσφυγικό βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να στέλνει σαφή μηνύματα προς το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός κατέκρινε το κλείσιμο των συνόρων και την άρνηση χωρών για επιμερισμό της ευθύνης, χαρακτηρίζοντας τέτοιες στάσεις ως «καθ’ όλα αντιευρωπαϊκές» και υποστηρίζοντας ότι αντιβαίνουν στο αξιακό πλαίσιο και τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ.


«Η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνο αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη», είπε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί πλήρως τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό και το ίδιο περιμένει από τους εταίρους της στην ΕΕ.


«Η Ελλάδα θα διεκδικήσει, με όλα τα μέσα, την κατοχύρωση του υποχρεωτικού, αναλογικού διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ», είπε, τονίζοντας παράλληλα τους όρους της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και κυρίως τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της χώρας, καθώς και της συνθήκης της Γενεύης.


Ειδικά στην υπεράσπιση της συνθήκης της Γενεύης στάθηκαν και άλλα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, υποστηρίζοντας λίγο μετά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε σε επαναπροωθήσεις».


Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η Κουμουνδούρου να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είτε αυτό σημαίνει τη βοήθεια στην παροχή σίτισης, είτε στην αξιοπρεπή παραμονή τους στην χώρα.


Στη συζήτηση, επισημάνθηκε άλλωστε ότι στην ΕΕ υπάρχουν αυτή την ώρα δύο αντιλήψεις, αυτή των χωρών που προαναφέρθηκαν και εκείνη της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της ανάληψης ευθύνης που εκφράζεται κυρίως από την Ελλάδα, και πάνω στην οποία θα συνεχίσει να δουλεύει η χώρα όλο το επόμενο διάστημα.


Γιώργο Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:04 - 26 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.