ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζυμώσεις αρχηγών για τη διαμόρφωση εθνικής συνισταμένης

13:52 - 04 Μαρ 2016 | Πολιτική
Ζυμώσεις αρχηγών για τη διαμόρφωση εθνικής συνισταμένης
Η σύγκλιση σε μια γενική διακήρυξη αρχών φαίνεται να είναι το πιο πιθανό σενάριο κατάληξης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών που συνέρχεται αυτήν την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Η προσπάθεια για ένα κοινό ανακοινωθέν με περισσότερο ισχυρό πολιτικό περιεχόμενο θα καταβληθεί ωστόσο οι ελπίδες είναι λίγες.

Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος όλες τις προηγούμενες ημέρες μεθοδικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας προσπάθησε προκειμένου να μην «ναυαγήσει» η συνάντηση των Αρχηγών και να αποφασιστεί η εθνική στρατηγική έστω και πάνω στα λίγα σημεία που ενώνουν τις πολιτικές δυνάμεις.

 

Όμως οι στοχεύσεις είναι διαφορετικές, έστω κι αν όλοι σημειώνουν ότι η ανάγκη για μια εθνική συνισταμένη είναι αδήριτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό θα ζητήσει από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης:

  • να βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός ήπιου κλίματος στο εσωτερικό της χώρας και οι εκπρόσωποι τους ιδίως στην Αυτοδιοίκηση να κρατούν μια εποικοδομητική στάση στην προσπάθεια που καταβάλλεται να βρεθούν χώροι προσωρινής στέγασης σε πρόσφυγες και μετανάστες
  • να αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τις κοινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • να καταλάβουν ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής ωστόσο θα επιδιώξει να μην μένουν ατιμώρητες οι χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες και τις κοινές αποφάσεις

Να σημειωθεί ότι για την καλύτερη ενημέρωση και διαχείριση της κατάστασης λίγες ώρες πριν το Συμβούλιο Αρχηγών και την Σύνοδο Κορυφής και αυτό δεν είναι τυχαίο, αποφασίστηκε και επισημοποιήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο:

  • η δημιουργία μιας Διυπουργικής Συντονιστικής Επιτροπής για το μεταναστευτικό με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα ο οποίος θα παραχωρεί κάθε απόγευμα συνέντευξη Τύπου, και
  • ένα Επιχειρησιακό Κέντρο Ελέγχου με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννη Ταφίλλη, το οποίο καθημερινά στις 9:00 π.μ. ο δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, θα ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Δύσκολο «στοίχημα» η συναίνεση

 

Πέρα από τον Πάνο Καμμένο, που ως εταίρος θα στηρίξει (αν και θα συναντήσει κριτική λόγω της εν γένει στάσης του), οι υπόλοιποι είναι αποφασισμένοι να τα «ψάλλουν» στον κ. Τσίπρα και να μη του δώσουν λευκή επιταγή.

 

Παρότι η διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής στο θέμα του προσφυγικού θα αποτελούσε ισχυρή στήριξη για τον Αλέξη Τσίπρα, η συναίνεση φαίνεται πως απομακρύνεται, καθώς η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι διαφωνούν με ουσιαστικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής για το προσφυγικό. Τα κόμματα αυτά, άλλωστε, διαφωνούν με τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να συνδέσει το προσφυγικό με την διαπραγμάτευση με τους εταίρους και την αξιολόγηση.

 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιχειρεί να ταυτίσει τις θέσεις της αντιπολίτευσης με τις ακραίες και ξενοφοβικές φωνές της Ευρώπης, ενώ επιπλέον της καταλογίζει ότι με τις επικρίσεις της δίνει βάση στις επιθέσεις κατά της χώρας.

 

Ωστόσο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση φαίνεται πως συμφωνούν στο να αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ευθύνες της στην μετεγκατάσταση των προσφύγων, στο ότι πρέπει να πιεστεί η Τουρκία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ότι εκεί βρίσκεται η λύση του προβλήματος, στο ότι πρέπει η Ελλάδα να ενισχυθεί άμεσα με οικονομικούς πόρους από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και στο ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η αποστολή του ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν πιο σύντομα για την φύλαξη στο Αιγαίο

 

Τα στοιχεία που έδωσε ο Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους.

 

Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.  Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων.

 

Μάλιστα, τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών. «Με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:02 - 04 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.