ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεθνής Τύπος: Ο κύβος ερρίφθη-Κλείνουν τα σύνορα, ενημερώνεται η Ελλάδα

12:08 - 07 Μαρ 2016 | Πολιτική
Διεθνής Τύπος: Ο κύβος ερρίφθη-Κλείνουν τα σύνορα, ενημερώνεται η Ελλάδα
Τα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν με γλαφυρότητα το τι αναμένεται να ακολουθήσει τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες.

Η Le Figaro γράφει για ενυπόγραφη συμφωνία 28 χωρών να κλείσουν τα σύνορα ενώ η Deutsche Welle κάνει λόγο για κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα, αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της σήψης, η Ευρώπη επιλέγει να πάρει ακραία μέτρα. Είκοσι οκτώ πρωτεύουσες έχουν ήδη συμφωνήσει από το βράδυ της Κυριακής να κλείσει ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων. «Η ροή των παράνομων μεταναστών κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων φτάνει στο τέλος: αυτός ο δρόμος είναι οριστικά κλειστός», γράφει η εφημερίδα και συνεχίζει: «αυτά περιλαμβάνονται στο σχέδιο συμπερασμάτων που θα υποβληθεί σήμερα Δευτέρα στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες».

«Η ΕΕ θα υποστηρίξει την Ελλάδα αυτή την δύσκολη στιγμή και θα κάνει ό, τι μπορεί στον ανώτατο βαθμό για να την βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων που έχουν ήδη εγκρίνει οι 28 πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ.

Σκοπός της Συνόδου Κορυφής, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι να τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή από τους 11 μήνες της κρίσης που οδήγησε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες να πάρουν τον δρόμο για την Βόρεια Ευρώπη.

Η ΕΕ θα απαντήσει στην κρίση με μια μεγάλη βοήθεια προς την Αθήνα και υποτίθεται, όπως γράφει η εφημερίδα, αυτό γίνεται για να καθησυχάσει την Γερμανία, την Γαλλία και την Ιταλία που ανησυχούν για το ανθρώπινο δράμα χωρίς προηγούμενο που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα και κυρίως στα νησιά του Αιγαίου.

«Σήμερα, οι αρχηγοί των κρατών - μελών στις Βρυξέλλες για να απαλύνουν το σοκ από το κλείσιμο ουσιαστικά των συνόρων θα αναφερθούν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Και θα καλέσουν για μια μαζική απάντηση για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας και δεκάδες χιλιάδες των "απόκληρων" που φιλοξενεί» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Για κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου που σχεδιάζει το ευρωπαϊκό συμβούλιο, κάνει λόγο και η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle.

Η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ήρθε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος δήλωσε το βράδυ της Κυριακής στο ARD ότι ο βαλκανικός διάδρομος κλείνει ερμητικά, πως αυτή θα είναι μια από τις αποφάσεις της σημερινής Συνόδου και ότι η χώρα του δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω.

Ακόμη ανέφερε ότι θα πιέσει έτσι ώστε να σταματήσει η τακτική της προώθησης προσφύγων από τη μια χώρα στην άλλη.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας δικαιολόγησε αυτήν τη στάση λέγοντας ότι χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία ή η Σουηδία δεν είναι δυνατόν να δεχθούν όλους τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να προχωρήσουν βορειότερα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:44 - 07 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.