ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Συμμαχία» Τσίπρα-Μέρκελ κατά της αναφοράς σε κλειστά σύνορα

14:36 - 07 Μαρ 2016 | Πολιτική
«Συμμαχία» Τσίπρα-Μέρκελ κατά της αναφοράς σε κλειστά σύνορα
Ως «εικασίες» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων που φέρεται ότι περιλαμβάνεται σε σχέδιο της τελικής δήλωσης της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταλήξει σε μια «συμμαχία» με την καγκελάριο, ώστε να μην υπάρξει διατύπωση περί κλειστών συνόρων στο τελικό κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής.

«Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για ένα κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέρκελ, Κριστιάνε Βιρτς, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

 

Σύμφωνα με τα όσα επιβεβαιώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να υποστηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής τη μη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς θα δικαίωνε τις μέχρι τώρα ενέργειες της Αυστρίας.

 

Εξάλλου, η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος σχολίασε, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, πως «δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε», αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια «βιώσιμη λύση» από κοινού με την Τουρκία, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ μέχρι χθες είχε επικρατήσει η αυστριακή θέση για σαφή αναφορά στα συμπεράσματα στο πλήρες κλείσιμο του διαδρόμου, όπως φαίνεται και από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει, συντονισμένες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη Γερμανίδα Καγκελάριο και από την ελληνική κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης.

 

Ως αποτέλεσμα, λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου, οι βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να συνεχίσει η Ελλάδα τις εργασίες ολοκλήρωσης των hotspots, να φέρει αποτελέσματα η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, να δεχθεί η Τουρκία την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών πριν από την 1η Ιουνίου και να ξεκινήσει μια διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

 

Τι ανέφερε το προσχέδιο συμπερασμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα

 

Το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες προβλέπει το προσχέδιο συμπερασμάτων που αποκάλυψε χθες η αυστριακή εφημερίδα Der Standard και το οποίο αναφέρει ότι αναμένεται να υπογράψουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόψε, μετά το πέρας της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

 

Στο προσχέδιο αναφέρεται συγκεκριμένα το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες και την έναρξη φύλαξης των συνόρων από τη Frontex και στην ελληνική πλευρά στην περιοχή της Ειδομένης.

 

«Οι παράνομες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων πλησιάζουν στο τέλος. Αυτή η οδός είναι πλέον κλειστή», αναφέρει το κείμενο.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο σχέδιο προβλέπεται η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).

 

«Η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στη Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση που δημιουργείται συνεπεία αυτής της εξέλιξης» αναφέρεται στο κείμενο.

 

Γίνεται επίσης λόγος για «πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που αναπτύσσεται ταχύτατα στο ελληνικό έδαφος».

 

Ειδική αναφορά γίνεται και στο θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων αυτών με Αλβανία και Σκόπια με τη φράση «θα παρέχουμε περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων». Στα hotspots θα αναπτυχθούν αξιωματικοί της Europol προκειμένου να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

 

Όσον αφορά την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία στο κείμενο γίνεται λόγος για «βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξουν ταχύτατες και σε μεγάλη κλίμακα επιστροφές στην Τουρκία παράτυπων μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας».

 

Καλούνται επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να προσφέρουν επειγόντως περισσότερες θέσεις επανεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

 

Γίνεται, ακόμα λόγος για άμεση παρέμβαση σε περίπτωση δημιουργίας νέων διαδρόμων.

 

Το κείμενο καταλήγει με το ότι όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν και η πρακτική εφαρμογή τους θα επανεξεταστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:55 - 07 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.