ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Politico: Βέτο Μέρκελ σε Γιούνκερ και Τουσκ-Παράλογες απαιτήσεις από Νταβούτογλου

16:40 - 07 Μαρ 2016 | Πολιτική
Politico: Βέτο Μέρκελ σε Γιούνκερ και Τουσκ-Παράλογες απαιτήσεις από Νταβούτογλου
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Politico, είπε σήμερα το πρωί σε Τουσκ και Γιούνκερ ότι δεν θα δεχθεί κείμενο συμπερασμάτων που να λέει ότι ο δρόμος των δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός!

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, η Μέρκελ ξεκαθάρισε σε συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι θα είναι αντίθετη στην αναφορά του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής «αυτός ο δρόμος είναι τώρα κλειστός». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Μέρκελ είπε πως το κείμενο είναι επί της ουσίας λάθος αφού πρόσφυγες φτάνουν καθημερινά στην Γερμανία.

Αυτό που μπορεί να δεχθεί είναι η αρχή της πρότασης που αναφέρει ότι «οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών στον δρόμο των δυτικών βαλκανίων φτάνουν στο τέλος τους». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Γιούνκερ στήριξε την Μέρκελ.

Έξω φρενών η Μέρκελ με τις απαιτήσεις Νταβούτογλου

Μόνο απαιτήσεις είχε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου από την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο δείπνο που είχαν στις Βρυξέλλες το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το POLITICO ο Νταβούτογλου έθεσε τους εξής όρους για να υπάρξει συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής:

  • Κι άλλα χρήματα εκτός από τα 3 δις που έχουν συμφωνήσει ΕΕ - Τουρκία
  • Η Τουρκία θέλει κατάργηση της βίζας για όλους τους πολίτες της που επισκέπτονται την Ευρώπη. Η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες είναι σε διαπραγμάτευση για έναν οδικό χάρτη όσον αφορά την απελευθέρωση της βίζας αλλά τώρα η Τουρκία απαιτεί την πλήρη κατάργηση της βίζας.
  • Η Τουρκία, θέλει να επισπευσθούν οι συνομιλίες για την ένταξή της στην ΕΕ.
  • Θέλει επίσης να ξανανοίξουν οι συνομιλίες για την μετεγκατάσταση των προσφύγων. Η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμφωνήσει στην επανεισδοχή των προσφύγων αλλά θέτει και άλλους όρους.

Οι Γερμανοί διαπραγματευτές προειδοποίησαν την Τουρκία ότι οι απαιτήσεις της για κατάργηση της βίζας είναι ακραίες και δεν θα συμφωνήσει κανένας ευρωπαίος ηγέτης. 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:42 - 07 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.