ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Θρίλερ με τα τουρκικά «παζάρια»-Ακυρώνεται η συνέντευξη Τύπου

17:25 - 07 Μαρ 2016 | Πολιτική
Σύνοδος Κορυφής: Θρίλερ με τα τουρκικά «παζάρια»-Ακυρώνεται η συνέντευξη Τύπου
Με συνεχείς ανατροπές, αλλαγή στάσεων και εκατέρωθεν πιέσεις κυλούν οι ώρες λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Την παράταση σε διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας αποφάσισαν τα εμπλεκόμενα μέρη, μετά την κατάθεση «νέων προτάσεων» της Άγκυρας για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, αλλά και τη διατύπωση νέων απαιτήσεων από τον Τούρκο πρωθυπουργό για τα ανταλλάγματα τα οποία θα λάβει η χώρα του.

«Προσφέρουν περισσότερα, αλλά ζητούν και περισσότερα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ λίγο μετά τις 16:00 τελείωσε το γεύμα μεταξύ των 28 ηγετών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής διαφοροποιείται και ακυρώνεται η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, μεταξύ του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μετά το γεύμα θα ακολουθήσει η Σύνοδος των 28 ηγετών και μετά το πέρας αυτής θα επιστρέψει ο Α. Νταβούτογλου για το δείπνο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος είναι πρώτα να παρουσιάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός τις θέσεις του, έπειτα να συμφωνήσουν οι 28 σε μια κοινή θέση και να επιστρέψει στο δείπνο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Η Σύνοδος θα συνεχιστεί το βράδυ, ώστε να γίνει προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, με βάση τα νέα δεδομένα.

Η Τουρκία φέρεται να ζητεί περισσότερα από 3 δισ. ευρώ ως βοήθεια για τη συντήρηση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στο έδαφός της, επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και άμεση εφαρμογή της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη από την άνοιξη του 2016.

Η Άγκυρα προσφέρει σε αντιστάθμισμα την υποδοχή μη Σύρων μεταναστών στους οποίους η Ευρώπη θα αρνηθεί το άσυλο, καθώς και επιστροφή στο έδαφός της όσων συλλαμβάνονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ήδη έχει ακυρωθεί η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, μεταξύ του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Τι δήλωσαν νωρίτερα οι ευρωπαίοι ηγέτες

Την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών επεσήμανε εκ νέου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες και τόνισε ότι το βάρος και οι ευθύνες πρέπει να μοιράστουν σε όλα τα κράτη μέλη.

«Το μεταναστευτικό είναι κοινό μας πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα μιας χώρας. Πρέπει να βρούμε μια συλλογική λύση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.

Δυστυχώς, τόνισε ο κ. Τσίπρας, «υπήρξαν συμφωνίες που δεν υλοποιήθηκαν από όλους. Συμφωνίες που δεν υλοποιούνται δεν είναι συμφωνίες».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «περιμένω να έχουμε αποτελέσματα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για να εφαρμόσουμε το σχέδιο, να μειωθούν οι προσφυγικές ροές».

Στον αντίποδα η Μέρκελ επεσήμανε εξ’ αρχής τη δυσκολία εξεύρεσης λύσης στο προσφυγικό καθώς καυτηρίασε ιδιαιτέρως τη στάση της Τουρκίας.

Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε θετικά βήματα στις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, σημείωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της στο περιθώριο των διμερών επαφών πριν τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας πάντως πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες.

Είναι σημαντικό να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των προσφύγων κοντά στη χώρα καταγωγής τους και να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Στόχος μας είναι μια βιώσιμη λύση για τους πρόσφυγες, με ταυτόχρονη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., σε συνεργασία με την Τουρκία. Καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης μπορεί να υπάρξει μόνο σε συνεργασία με την Άγκυρα. Θέλουμε λύση η οποία να μην είναι απλά διμερής, αλλά πολυμερής», κατέληξε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου προέτασσε «την αλληλεγγύη» ως μόνη διέξοδο για να λυθεί το προσφυγικό ζήτημα.

«Ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι η αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής.

Ενώ και ο Φρανσουά Ολάντ εστίασε στην ανάγκη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και συνεργασίας με την Τουρκία, ώστε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες, αλλά και να ανακοπούν οι ροές της παράτυπης μετανάστευσης και να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αιγαίο.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια ειλικρινή σχέση με την Τουρκία που σημαίνει ότι θα υπάρξει βοήθεια από την Ευρώπη στη χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα αλλά και συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου», συμπλήρωσε.

Όπως είπε «πρέπει να υπάρξει ασφάλεια στο Αιγαίο. Υπάρχουν ήδη τα πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται εκεί, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και βοήθεια προς την Ελλάδα που αποτελεί το ευρωπαϊκό σύνορο».

«Θα πρέπει η Τουρκία να διασφαλίσει τη διαδικασία μετεγκατάστασης. Όλες οι χώρες της ΕΕ και η Γαλλία έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για την απορρόφηση προσφύγων», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο βαλκανικός διάδρομος είναι κλειστός και η Ελλάδα υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων και πρέπει να βοηθήσουμε. Για να περιοριστούν οι ροές θα πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία.

«Αλληλεγγύη με Ελλάδα, συνεργασία με την Τουρκία και ασφάλεια των συνόρων, είναι το πλαίσιο που πρέπει να κινηθούμε», τόνισε.

Ωστόσο την έντονη αντίδραση τόσο της ελληνική όσο και της γερμανικής πλευράς προκάλεσε ο όρος «κλείσιμο των συνόρων» που υπάρχει στο προσχέδιο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Μάλιστα στην επιστολή του προς τους ηγέτες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ είναι ξεκάθαρος:

«Το οριστικό τέλος της πολιτικής προώθησης των μεταναστευτικών ρόων και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ' όλους. Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

«Όπως είπε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών» επισημαίνει στην επιστολή του ο Ντόναλντ Τουσκ. Ο ίδιος καλεί τους 28 ηγέτες να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι ισορροπίες ανατρέπονται από λεπτό προς λεπτό. Μένει να δούμε αν η ελληνική πλευρά θα καταφέρει να γυρίσει έχοντας στις αποσκευές της το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Λάμπρος Κατσαρός

Τελευταία τροποποίηση στις 17:38 - 07 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.