ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε καραντίνα η Ελλάδα- Εκτός ελέγχου το προσφυγικό

18:44 - 11 Μαρ 2016 | Πολιτική
Σε καραντίνα η Ελλάδα- Εκτός ελέγχου το προσφυγικό
Σε περίκλειστη χώρα στην οποία ασφυκτιούν απελπισμένοι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες μετατρέπει την Ελλάδα ένα ντόμινο αποκλεισμών που ξεκινά από την Αυστρία και καταλήγει στην εθνική περίμετρο.


Σε πείσμα των διακηρύξεων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως και οι γείτονες, σφραγίζουν τα σύνορά τους, στέλνοντας την κοινοτική αλληλεγγύη σε αποστρατεία.


Ιταλοί στα ελληνοαλβανικά σύνορα μετά τον Πόλεμο


Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Σάββατο για πρώτη φορά από τα χρόνια του ελληνοϊταλικού πολέμου, ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις καταφθάνουν στην Πίνδο και αναλαμβάνουν μικτές περιπολίες με αλβανικά τμήματα στην ελληνοαλβανική μεθόριο.


Η πρωτοβουλία της επιθετικής κίνησης ανήκει στη Ρώμη κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών αναγνωρίζει ότι δεν αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στην Αδριατική.


Σκόπια, Σερβία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ουγγαρία, έχουν ήδη κλείσει τα περάσματα, ενώ και η Βουλγαρία οργανώνει τις άμυνές της στήνοντας τρεις φράχτες κατά μήκος των συνόρων και καθιερώνοντας στρατιωτικές περιπολίες.


Ήδη οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πραγματοποίησαν εκτεταμένη άσκηση στην περιοχή του Προμαχώνα υπό τον τίτλο «Σύνορα 2016» και βασικό σενάριο την αποτροπή μαζικής εισροής προσφύγων.


Το Βίνσεγκραντ σέρνει το χορό


Είναι προφανές ότι η ατμόσφαιρα ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 του μηνός έχει φορτιστεί επικίνδυνα, ενώ την ίδια στιγμή τα μηνύματα που φθάνουν στο Μαξίμου πείθουν τον πρωθυπουργό ότι επιδίωξη των χωρών του Βίνσεγκραντ που διαμορφώνουν καθοριστικά την ατζέντα, είναι να ακυρωθεί η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, προκειμένου να μην δέχονται κανέναν ξένο στο έδαφός τους.


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απευθύνει σε αυστηρό τόνο συστάσεις για την τήρηση των κοινών ευρωπαϊκών κανόνων τις οποίες διανθίζει με μπόλικες δόσεις συμπάθειας προς την Ελλάδα. Όμως κινείται και εκείνη με το βλέμμα ανήσυχα στραμμένο στις εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή στη σκιά του προσφυγικού σε τρία κρατίδια της χώρας και αποτελούν βαρόμετρο για την περαιτέρω στάση της.


Η Αθήνα στέλνει κατάλογο αιτημάτων


Το μόνο θετικό, είναι ότι η Κομισιόν αποδέσμευσε μια πρώτη δόση 100 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας συνολικού ύψους 700 εκ. ευρώ μέχρι το 2018, το οποίο, όπως εξήγησε ο Α. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Κύπριο Επίτροπο Χρ. Στυλιανίδη, η κυβέρνηση διεκδικεί ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια την οποία επιθυμεί να διαχειρίζεται απευθείας η ίδια, αντί να παρεμβαίνουν και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.


Επ΄ αυτών ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας δεσμεύθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε την Πέμπτη να αποστείλει αναλυτικό κατάλογο των ελληνικών αιτημάτων.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται δίχως έλεος το δράμα διαρκείας που ζουν οι 13.000 περίπου εγκλωβισμένοι της Ειδομένης. Κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες υπό βροχή και μέσα στις λάσπες, αναμένουν υποσιτισμένοι και υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής περιμένουν μια ακτίνα ελπίδας.


Τόσκας: «Γυρίστε πίσω»


Στόχος της κυβέρνησης, όπως προσδοκά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας είναι να πειστούν όσοι παραμένουν στον καταυλισμό ότι δεν υπάρχει οδός διαφυγής και να επιστρέψουν αναίμακτα-δεδομένου, όπως λέει ότι μαζική παρουσία παιδιών και γυναικών καθιστά απαγορευτική τη χρήση βίας- σε κέντρα φιλοξενίας.


Ήδη ετοιμάζονται υποδομές κατά μήκος της εθνικής οδού, σε Χέρσο, Πολύκαστρο, Διαβατά και νοτίως της Θεσσαλονίκης, ενώ την επόμενη εβδομάδα, κατά τον πρωθυπουργό, θα είναι έτοιμα άλλα 15 κέντρα υποδοχής.


Αναλόγως, στην Αθήνα, ο δήμαρχος της πόλης Γ. Καμίνης δηλώνει πρόθυμος να παραχωρήσει επιπλέον πόρους προκειμένου να σταματήσει η μετατροπή των πλατειών της πρωτεύουσας σε ανοικτούς καταυλισμούς.


Αυτήν την στιγμή, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Συντονιστικού Κέντρου στην Επικράτεια βρίσκονται 42.253 μετανάστες, ενώ οι Δήμοι ζητούν πόρους από την κεντρική διοίκηση και ειδικά ο δήμος Πειραιά, όπου βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες ζητεί να ανοίξουν κι άλλα περιφερειακά λιμάνια, όπως του Βόλου και της Θεσσαλονίκης για να αποσυμφορηθεί το κεντρικό λιμάνι της χώρας.


Διπλωματικός πυρετός


Τούτων λεχθέντων, ο κ. Τσίπρας το Σάββατο θα βρίσκεται στο Παρίσι, προσκεκλημένος για τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και πιθανώς και με τον Αυστριακό καγκελάριο Βάϊμαν.


Σε πολιτικό επίπεδο, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εσωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, που βρίσκεται από την Πέμπτη στην Ελλάδα, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, στο Μαξίμου, διαβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων, πως η αμερικανική πλευρά, όπως ζητήθηκε από την Αθήνα, είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα.

 

Γ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.