ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα γαλλικά ΜΜΕ για Τσίπρα και σύσκεψη των Παρισίων

20:23 - 12 Μαρ 2016 | Πολιτική
Τα γαλλικά ΜΜΕ για Τσίπρα και σύσκεψη των Παρισίων
Ιδιαίτερες και εκτενείς αναφορές στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι κάνουν σήμερα το σύνολο των γαλλικών ΜΜΕ, με έμφαση στην παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη χτεσινοβραδινή συνάντηση αντιπροσώπων κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας (Π. Λοράν, Μ. Ματίας, Σ. Κέλερ, Κ. Λάρα), στην οποία παρέστη ως βασικός ομιλητής, αλλά και ενόψει της σημερινής συνάντησης των Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στην οποία έχει προσκληθεί ο κ. Τσίπρας, από τον Γάλλο Πρόεδρο.

Τα γαλλικά δημοσιεύματα εστιάζουν στην αντίθεση που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στη λογική και την πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών στην ΕΕ, την έκκληση που απηύθυνε για πιο γενναιόδωρη πολιτική φιλοξενίας των προσφύγων, και τη θέση του ότι η λογική της ελαστικής εργασίας έχει αποτύχει όπου κι αν έχει εφαρμοσθεί.

 

Στη σημερινή συνάντηση των Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων επικεντρώνουν ο "Nouvel Observateur" με τίτλο "Τσίπρας, Ρέντσι και Γκάμπριελ. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλ-δημοκράτες ηγέτες πραγματοποιούν συνάντηση στο Elysée για να συζητήσουν για την ανάπτυξη", καθώς επίσης και το "24matin.fr".

 

Υπό τον τίτλο "Ο Φρ. Ολάντ υποδέχεται τους Σοσιαλ-δημοκράτες Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων", αναφέρεται ειδικότερα ότι στη συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία, όπου θα είναι παρών και ο Έλληνας πρωθυπουργός ως παρατηρητής, ο Γάλλος Πρόεδρος επιθυμεί να καταστήσει σαφή τη θέλησή του για μια μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την προσφυγική κρίση. Αναφέρεται επίσης: «Σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου Προέδρου, σήμερα αναμένεται να συζητηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στην Ευρώπη, ενάντια στον λαϊκισμό και στα άκρα, με αντικειμενικό στόχο να αποφευχθεί να μετατραπεί σε γενικό πλαίσιο συζήτησης ο διάλογος που ξεκίνησε το Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με την παραμονή του στην ΕΕ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κατέστησε σαφή τη διαφοροποίησή του, ασκώντας κριτική στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών στη Γαλλία δηλώνοντας: "Κάθε φορά που υιοθετήσαμε πολιτικές (εργασιακής) ευελιξίας, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά"».

 

Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της χθεσινοβραδινής συνάντησης αντιπροσώπων κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας, στην οποία ο πρωθυπουργός παρέστη ως βασικός ομιλητής.

 

Έμφαση δίνεται και στη χτεσινοβραδινή συνάντηση στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων.

 

Αναλυτικότερα:

 

Με τίτλο "Αλέξης Τσίπρας: ‘Ένα τέρας μεγαλώνει στην Ευρώπη’", το "Mediapart.fr" αναφέρει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο Παρίσι, λόγω της προγραμματισμένης συνάντησης του με τον Φρανσουά Ολαντ το Σάββατο. Ωστόσο την Παρασκευή το βράδυ, μετά από πρόσκληση του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο κ. Τσίπρας συμμετείχε σε μια συνάντηση με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε ευκαιρία να καταγγείλει την ευρωπαϊκή διαχείριση της διπλής ευρωπαϊκής κρίσης, οικονομικής και προσφυγικής».

 

Στις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, τις οποίες τα ΜΜΕ έχουν ερμηνεύσει ως κριτική στις προθέσεις της γαλλικής κυβέρνησης αναφορικά με τη μεταρρύθμιση των εργασιακών, αναφέρεται και το "France Inter". Με τίτλο "σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το νομοσχέδιο El Khomri για τα εργασιακά θα μπορούσε να μετατρέψει τη Γαλλία σε μια ‘νέα’ Ελλάδα", το δημοσίευμα παραθέτει σχετική αναφορά του κ. Τσίπρα ότι "κάθε φορά που υιοθετήσαμε πολιτικές (εργασιακής) ευελιξίας, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά. Αυτό συνέβη στην Ελλάδα και αυτό μας οδήγησε σε εργασιακές συνθήκες που θυμίζουν Μεσαίωνα». Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «μένει να δούμε αν ο Αλέξης Τσίπρας θα θίξει το συγκεκριμένο ζήτημα στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλ-δημοκρατών ηγετών, στην οποία παρίσταται και ο Ματέο Ρέντσι, οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις του οποίου στην Ιταλία μοιάζει να έχουν εμπνεύσει σημαντικά τη γαλλική κυβέρνηση».

 

Στις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της χτεσινοβραδινής συνάντησης αναφορικά με το νομοσχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης, αναφέρεται και δημοσίευμα της La Tribune.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.