ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενδοκυβερνητική κρίση για την «Μακεδονία» του Μουζάλα

09:10 - 16 Μαρ 2016 | Πολιτική
Ενδοκυβερνητική κρίση για την «Μακεδονία» του Μουζάλα
«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έχει βάλει από χτες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα γεγονότα στην Ειδομένη και το φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους πρόσφυγες, παρασύροντάς τους να περάσουν τα σύνορα, ο κ. Μουζάλας ανέφερε: «...νομίζουμε, έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία και την ελπίδα παίξανε βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις, οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές ή αλληλέγγυοι, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς εθελοντές, αλληλέγγυους και τις ΜΚΟ που βοηθάνε στην Ειδομένη, και οργάνωσαν το πέρασμά τους στη Μακεδονία...».

 

Έπειτα από την αναστάτωση που επικράτησε, ο κ. Μουζάλας απολογήθηκε: «Ζητάω συγγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα. Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα» ανέφερε σε άλλη του δήλωση στον Αθήνα 9.84.

 

Ωστόσο, το πολιτικό σκηνικό είχε ήδη πάρει φωτιά, με την ηχηρότερη αντίδραση να προέρχεται από τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter του ανέφερε: «Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του».

 

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο παραίτησης που θα αποτελούσε πλήγμα στην κυβέρνηση σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με το προσφυγικό πρόβλημα στην κορύφωσή του.

 

Συγκεκριμένα, με διαρροή της η κυβέρνηση διεμήνυσε: «Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία «ΠΓΔΜ». Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» είναι το λιγότερο υπερβολή. Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει».

 

Λίγο μετά την 01:00 τα ξημερώματα, ο ίδιος ο κύριος Μουζάλας επανήλθε στο θέμα με επίσημη ανακοίνωσή του, όπου αναφέρει: «Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ».

 

Ωστόσο, παρά τη στάση του Μαξίμου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επέμειναν και με ανακοίνωσή τους μετά τα μεσάνυχτα τόνισαν: «Η Μακεδονία και η ιστορία της είναι Ελληνική με αποδείξεις. Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι Έλληνες γνωρίζουμε τις ρίζες μας και κανείς δεν θα μας αποκόψει από αυτές. Ο κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και «γκάφες», ούτε μια φορά. Από την πρώτη στιγμή δεν υπερασπιζόμαστε τις αβάσιμες, εθνικιστικές, επεκτατικές ανοησίες των Σκοπίων με κανέναν τρόπο. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του». Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα «Μακεδονία» και την ιστορία μας».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε ο κ. Καμμένος και το πρωί της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, όπου επέμεινε στην ανάγκη παραίτησης του κ. Μουζάλα και έκανε λόγο για «εθνικά επιζήμια» αναφορά.

 

«Ο κ. Μουζάλας οφείλει να παραιτηθεί. Δεν υπάρχουν γκάφες στην πολιτική. Τις γκάφες τις πληρώνουμε» σχολίασε ο κ. Καμμένος, γνωστοποιώντας ότι αύριο πρωί συγκαλείται η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ για να συζητήσει το θέμα.

 

Την παραίτηση του υπουργού ζήτησε με ανακοίνωσή της και η Νέα Δημοκρατία: «Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα. Αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων. Το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες. Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:35 - 16 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.