ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανατροπές στον κυβερνητικό σχεδιασμό φέρνει το ξέσπασμα τρομοκρατίας

10:15 - 23 Μαρ 2016 | Πολιτική
Ανατροπές στον κυβερνητικό σχεδιασμό φέρνει το ξέσπασμα τρομοκρατίας
Νέα δεδομένα, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης φέρνει σε όλα τα μέτωπα η τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες.

Το πρώτο που φαίνεται να προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με το μέλλον της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Η έξαρση της φονταμενταλιστικής ισλαμικής βίας δημιουργεί εύλογες απορίες για το αν η εθελοντική διαδικασία μετεγκαταστάσεων θα υλοποιηθεί απο τα κράτη μέλη της ΕΕ.

 

Στο ενδεχόμενο ακύρωσης του σχεδίου αυτού, η Αθήνα αντιμετωπίζει το φάσμα απόλυτης εξάρτησης απο τις διαθέσεις της Τουρκίας και τον κίνδυνο εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην επικράτεια.

 

Μπορεί από τη Δευτερα η Τουρκία να φρέναρε τις ροές σε διψήφιο νούμερο ( την 21/3) αλλά παντα παραμένει απρόβλεπτος παράγων. Συνεπώς είναι προφανές ότι η συμφωνία, εφόσον συνδεθεί με θέματα ασφαλείας, κάτι που πολλοί ζητούν, θα ακυρωθεί εκ των πραγμάτων.

 

Σε δεύτερο πλάνο οι αλλαγές που φέρνει στην ΕΕ η τρομοκρατική ανησυχία, φέρνει πιο κοντά την ανάγκη ευτυχούς κατάληξης της διαδικασίας αξιολόγησης.

 

Διαφορετικά, είναι ορατός ο κίνδυνος γεωστρατηγικής και οικονομικής απομόνωσης της χώρας που λόγω και των κλειστών συνόρων, αντιμετωπίζει την αφόρητη πίεση της Άγκυρας μέσω των προσφυγικών ροών.

 

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει επαρκής προετοιμασία στο επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ώστε στις 22 Απριλίου στο Eurogroup να υπάρχει ευτυχής καταληξη,

 

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του reporter.gr μεταξυ Βερολίνου και Αθήνας υπάρχει ένα επίπεδο αμοιβαίας κατανόησης για την ανάγκη η αξιολόγηση να μην τραβήξει επί μακρόν.

 

Για το θέμα υπήρξαν συζητήσεις τόσο στις Βρυξέλλες πριν από περίπου δέκα μέρες στο περιθώριο της Συνόδου στο τετ α τετ Μέρκελ- Τσίπρα, όσο και στη χτεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά φέρεται να μην προβάλλει σοβαρές ενστάσεις στο κυβερνητικό σχλεδιο για την αλλαγή του ασφαλιστικού ωστόσο ζητεί προώθηση μεταρρυθμίσεων στη βάση των προτάσεων του ΟΟΣΑ αλλά και επαρκή τεκμηρίωση της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού.

 

Γρίφο αποτελεί το θέμα του χρέους όπου το Βερολίνο και στις τελευταίες επαφές εμφανίζεται απρόθυμο να συζητήσει οποιαδήποτε σκέψη αναδιάρθρωσης.

 

 

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:19 - 23 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.